Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj chci se zeptat. Piju rozpustné kafe s mlékem, jednu lžičku kafe a půl na půl mléko s vodou. Nemuze to uškodit dítěti? A kolik cca denně toho můžu vypít? Jsem na začátku 6tt
Když nezvracím a mám chuť, tak vypiju 2-3 pressa. Jsem v 7tt.
Jsou urcita doporuceni, nekde pisou do 200 mg kofeinu denne. Kolik je zhruba v jednom salku se da zjistit, jsou na to tabulky. Ale fakt je takovy, ze plod neumi metabolizovat kofein a zdrave to pro nej neni, hromadi se v nem a pomalu vylucuje. Ja si dam max jeden dobry zeleny caj ob den vzdycky se na nej tesim. I male davky muzou mit nejake ucinky na plod, takze se snazim priblizit nule.
https://www.nih.gov/…r-birth-size
🤦🏻♀️ 🤦🏻♀️ kokos ženské, opravdu. Začněte používat hlavuuu! Vždyť to máš spíše kakao než kafe, ja pila kafe normálně, dvakrát denně. Nedívej se na google aj.
Tomu co popisujes bych ani neříkala kafe
to fakt neuškodí. Jo kdyby sis dala za den několikrát turka, už je to na pováženou, ale lžička rozpustného je nic. Jinak já kafe nahradila carem, piju to i s dětma, ale v prvním trimestru sem stejně nedokazala udržet ani to ![]()
Nevadí to, ale pokud máš tu možnost, dej si raději kvalitní kafe a klidně presso - rozpustné je sice břečka, ale co do obsahu kofeinu ho má víc, než to kvalitní zrnkové.
Určitě to neuškodí. Kdybych se měla v těhotenství řídit radami z internetu, piju jen vodu a jim vzduch 😁 Navíc tak brzo není ještě placenta, takže k dítěti se nic nedostane. Jsem pro raději jist a pít tak, jak si zvyklá, než se stresovat a omezovat. Kofein se doporučuje omezit až v posledním trimestru, resp. snížit dávky.
Podle nějakých studií na zvířatech má kofein v těhotenství zvýšené riziko nízké porodní váhy nebo potratu. Jde hlavně o to, že organismus plodu to neumí odbourat. Ale rozpustná káva stejně podle některých lidí ani káva není, tak bych to neřešila.
Nebezpečné jsou podle mě jen vysoké dávky. Já v dalším těhotenství omezím kafe úplně třeba na 2 kávy týdně, ale to tak vidím z pohledu člověka, který o dítě přišel, takový člověk se prostě bojí víc a nechce nic zanedbat.
A věděla jsi, že v těhotenství škodí koření i jako: kmín, majoránka, oregáno, nebo Petrželka? ![]()
Jinak v prvním trimestru mi káva přestala chutnat, teď ve druhém piju 1-2 kapučína z kávovaru.
Já se na to ptala gynekologa a říkal, že 2 šálky kávy denně jsou v pořádku. Mně řekl ať piju půl litru Coly denně, pokud mi to pomůže na nízký tlak. A to co pijěs, tak je spíš kakao než kafe, takže bych to vůbec neřešila.
Ja se jeste v 6tt prolivala 3-4 silnymi espressy denne, nez jsem zjistila, ze jsem tehotna. Pak mi kafe prestalo chutnat uplne a zpatky jsem se k nemu vratila az ke konci 1.trimestru, ted si davam jedno espresso denne a vzdycky se na nej desne tesim ![]()