Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@VitaminC píše:
@bigl Myslim, ze cast padne na „nutne“ vydaje. Prave nejake platby ve skole, piti po ceste na krouzek. Ted si pridaval kamaradovi na darek. Zbytek je jeho.
Kolik budu davat pubertakovi netusim, zalezi na tom, co vsechno si z toho bude hradit. Jestli uz budu odhodlana mu nedat ani korunu bokem, tak klidne pres tisic korun, at to ma na vydaje spojene se skolou, svacinama, pubertalni vystrelky, ja nevim, za co utraceji pubosi. Ja mam zatim setriveho desetileteho. Ja si taky zajdu s holkama na vino, zakusek. Kdyz jdu s prtetem do herny, necham tam tri stovky jen to hvizdne. Kapesne, ktere staci na jednu navstevu kina s popcornem, mi prijde smesne pro temer dospeleho cloveka.Edit: Je teda ve ctvrte tride a sel o rok pozdeji.
Tak u nás je to tak, že puberťákovi výdaje spojené se školou platím já, protože ty jsou opravdu nárazové ( v září třeba 3 tisíce, v říjnu 0,–), svačiny si nosí z domu. 500 na ty ostatní věci se mi zdají ažaž. Kino i s popcornem je za 200 a jde tak 4× za rok. Druhý puberťák má 1500 na měsíc, ale tam je to o dojíždění do školy, takže v tom jsou výdaje na cestu a taky další vyšší spojené náklady (náročný koníček který si z toho z části financuje).
To záleží co si z kapesneho bude kupovat. Stovka týdně je hodně. Dala bych mu 200 na měsíc.
@janulicek89 píše:
Dobrý den,
jak vysoké kapesné zvolit pro kluka, co je ve 3. třídě?
Chce si šetřit, samozřejmě si občas koupit nějakou blbinku. Napadlo mě dávat mu 100 Kč týdně. Je to moc? Kolik jste dávali takhle starým dětem?
Děkuji
No, asi takhle.
Nějaké pravidelné kapesné se u nás začne asi řešit v době, kdy je dcera v 6. třídě.
Bude to pravděpodobně cca 400,– Kč, možná 500,– Kč na měsíc, uvidíme.
Pořešíme nějakou banku, aby si sama vybírala z účtu a hospodařila, samotnou mě zajímá co z toho bude, zatim je spíš sporiva.
A co dostává na narozeniny a podobně neutrácí vůbec.
Co dostane jako kapesné utratit dokáže, těch cca 100,– Kč na týden téměř obratem. Vychází mi z toho, že vyšší částka se jí utrácet nechce a spoří ji.
Prakticky se mi to špatně radi, protože třetí a ctvrtou třídu jsme prožili na online výuce skrz covid.
Ale ona všeobecně neměla kde utrácet. Nepochodovala někde městem a nemusela tak čelit lákadlům na každém kroku.
Teď je to jiné.
Takže tvá myšlenka 100,– Kč týden s ohledem na ceny se mi jeví ok.
Problém vidím u nás. Bohužel více si dovolit nemůžeme. Takže i u vás to bude o tom nějak uspokojit tu potřebu, ale taky na to musíte mít.
U nás je to hodně ovlivněno i tím, že obě dcery provozují velmi drahy sport. Starší dcera chodí na jazykovou školu, kde se platí hodně věcí a jazykových zkoušek, byť je to skola státní. Dcera si to zatím uvědomuje, ale vím, že nadejde ten den a po nějakém kapesném se začne shánět.
Ty školní akce po 25,– Kč ji zatím dáváme mimo kapesné, není toho tolik.
Další komodita co to ovlivnuje jsou narozeniny jejich kamarádek. Tím, že provozuje skupinový sport a jsou spolu prakticky denně, tak se vzájemně zvou i na narozeninové oslavy. Někdy to vyjde i na dvě oslavy měsíčně, kdy se řeší nějaký dárek.
Další komodita, co to výrazně oivnuje je leto. Platí se ji dvě soustředění a další příměstské tábory. Příští léto už to bude pro obě.
Letos jsme skrz to vše finančně nezvládli ani týden u moře tak, abychom se úplně nevydali i s rezerv. Taky i tím vším, co se kolem děje.
Jsem se rozepsala, ale tady vidíš, co vše může tu výši ovlivnit.
Dávám druhačce a třeťákovi 30-50Kč týdně. Standard je 30, ale teď třeba celý víkend pomáhali se dřevem, tak dostali 50. Mají doma spoustu sladkého, nechodí sami do kina ani nikam, kde by utráceli, přes léto doma věčně byla zmrzlina a nanuky, nedostatkem fakt netrpí. Když dostanou výjimečně od babiček nějakou papírovku, tak po našetření větší částky nakupují Lego. Dávat jim měsíčně 400-500,–Kč, tak se doma nehneme, to by měli každé dva měsíce na slušnou krabici Lega, a neměli by se ani na co těšit (takhle si to přejou k narozkám nebo k Vánocům).
Na různých výletech s rodinou dávám limit, za kolik jim tam něco koupím já, co je přes, to si hradí (odmítám platit předražené plyšáky atd.).
@Svistice píše:
@janulicek89 Dostával 30 Kč týdne.
Ale z toho nic neušetřil, ne?
@zrcadlo píše:
Dávám druhačce a třeťákovi 30-50Kč týdně. Standard je 30, ale teď třeba celý víkend pomáhali se dřevem, tak dostali 50. Mají doma spoustu sladkého, nechodí sami do kina ani nikam, kde by utráceli, přes léto doma věčně byla zmrzlina a nanuky, nedostatkem fakt netrpí. Když dostanou výjimečně od babiček nějakou papírovku, tak po našetření větší částky nakupují Lego. Dávat jim měsíčně 400-500,–Kč, tak se doma nehneme, to by měli každé dva měsíce na slušnou krabici Lega, a neměli by se ani na co těšit (takhle si to přejou k narozkám nebo k Vánocům).
Na různých výletech s rodinou dávám limit, za kolik jim tam něco koupím já, co je přes, to si hradí (odmítám platit předražené plyšáky atd.).
No, babička dětem každých 14 dni dává drobaky do kasičky, třeba 50 a pak jim to vymění za papirovky a prej ať si neco koupi, ale přesně, za prvne bysme se tady nehli a za druhé, co by dostávaly na narozeniny a vánoce? Úplně nejsem zastáncem toho, aby si takhle jentak něco kupovaly. Za mě by bylo lepší, kdyby jim to dávala třeba na nějaký spoření.
@lucad77 píše:
Moje děti jo, třeba 10 týdnů nic neutratily - nebylo za co, v rodině se slavilo, byly dorty, sladkosti, dárky i pro ně, pak jim něco dovezla návštěva, prostě nemají důvod se sebrat a jít samy někam utrácet. Takže najednou měly 300,–Kč. Kdyby třeba dojížděly a čekaly hodinu někde na autobus, tak bych pochopila, že si zajdou do pekárny pro šáteček nebo jim dojde pití apod. Ale ony mají školu 5min. pěšky, na kroužky je dovezeme, nemají prostě pořád příležitost utrácet.
Taky dáváme stovku týdně. Pro devítiletou mi to přijde ok, s ohledem na inflaci a momentální šílené ceny všeho. Kdybych dávala 50,– týdně, tak si koupí dva kopečky zmrzliny a nemá nic ![]()
@zrcadlo píše:
Moje děti jo, třeba 10 týdnů nic neutratily - nebylo za co, v rodině se slavilo, byly dorty, sladkosti, dárky i pro ně, pak jim něco dovezla návštěva, prostě nemají důvod se sebrat a jít samy někam utrácet. Takže najednou měly 300,–Kč. Kdyby třeba dojížděly a čekaly hodinu někde na autobus, tak bych pochopila, že si zajdou do pekárny pro šáteček nebo jim dojde pití apod. Ale ony mají školu 5min. pěšky, na kroužky je dovezeme, nemají prostě pořád příležitost utrácet.
No tak to možná ano.
@a12 píše:
No, babička dětem každých 14 dni dává drobaky do kasičky, třeba 50 a pak jim to vymění za papirovky a prej ať si neco koupi, ale přesně, za prvne bysme se tady nehli a za druhé, co by dostávaly na narozeniny a vánoce? Úplně nejsem zastáncem toho, aby si takhle jentak něco kupovaly. Za mě by bylo lepší, kdyby jim to dávala třeba na nějaký spoření.
Já jsem zastánce toho, že kapesné by nemělo být ničím podmiňované, má to být pravidelný příjem (nevyplacený jen v případě fakt velkého průšvihu), a mělo by být plně v kompetenci toho dítěte si to utratit za co chce. Jinak se to dítě nenaučí, kolik co stojí, že tedy buď 40 čokolád nebo jedno Lego apod. Právě proto mi přijde u třeťáka 100,–Kč týdně a víc jako hrozně moc.
Taky občas skřípu zuby, ale pravidlo u nás je, jestli si ten kostým princezny chceš za svoje peníze koupit, tak prosím, jsou to tvoje peníze, ale taky se musíš do pokoje vejít, takže si rozmysli, kam je budeš dávat, jak často si je oblékneš, a jestli to stojí za to, že budeš muset několik triček/šatů vyřadit, aby se ti to vešlo do skříně ![]()
Prarodiče dají dětem za vysvědčení a výjimečně párkrát do roka, kdyby jim strkali papírovky pravidelně i vícekrát měsíčně, zasáhla bych.
V kapesným nejedeme. Děti 3. a 6. třída, vozíme je autem do školy - nejde jinak a na kroužek také. Mají peníze z narozenin, z kterých si občas něco financují, ale dárek jim koupím i v průběhu roku, příležitostně: k vysvědčení, na výletě, svátek a tak.
Nějak nevidím smysl, když si sami nefinancují běžné školní a další náklady, aby si třeba na něco šetřily. Na co. Kola a další sportovní vybavení pořizujeme my, z notebooků, mobilů a tabletů se v podstatě stala školní pomůcka již na prvním stupni… Asi to přijde vše až časem. Manipulaci s penězi chápou, rozumí tomu, proč chodíme do práce a co vše se platí pravidělně, bavíme se o tom.
@lucad77 píše:
Kdo chce, ušetří.
Druhacky dostává 20 týdne (v první tride 10), nemá potřebu stavovat se pravidelně u Vietnamce, kupovat si piticka a další kravinky z extra kapesního na vylety a nasysleno má.
@Svistice píše:
Kdo chce, ušetří.
Druhacky dostává 20 týdne (v první tride 10), nemá potřebu stavovat se pravidelně u Vietnamce, kupovat si piticka a další kravinky z extra kapesního na vylety a nasysleno má.
Tak jasně, ono taky hodně záleží na zvyklostech kamarádů a na praktických možnostech. Ale mě třeba stovka týdně nepřijde moc, každý to má nastaveno jinak.
@dedrichov píše:
V kapesným nejedeme. Děti 3. a 6. třída, vozíme je autem do školy - nejde jinak a na kroužek také. Mají peníze z narozenin, z kterých si občas něco financují, ale dárek jim koupím i v průběhu roku, příležitostně: k vysvědčení, na výletě, svátek a tak.
Nějak nevidím smysl, když si sami nefinancují běžné školní a další náklady, aby si třeba na něco šetřily. Na co. Kola a další sportovní vybavení pořizujeme my, z notebooků, mobilů a tabletů se v podstatě stala školní pomůcka již na prvním stupni… Asi to přijde vše až časem. Manipulaci s penězi chápou, rozumí tomu, proč chodíme do práce a co vše se platí pravidělně, bavíme se o tom.
Tak třeba na dárky? My jsme měli s bráchou radost, když jsme mohli rodičům něco koupit z našetřených peněz, i když to byly blbiny. Připadali jsme si děsně dospěle. ![]()