Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucad77 píše:
Tak nemusí samozřejmě. Už jsem psala, že je to hodně o příležitostech a o zvyklostech. Ovšem mně prostě 30 Kč týdně přijde v dnešní době málo, já bych klidně dávala tu stovku. Ale je to každého soukromá věc.
Muj třetak nemá nic
nepotřebuje to, takže 30kc úplně v pohode, ne?
Když jdeme ze školy spolu pěšky, stavíme se třeba u Vietnamce, koupi si sladkost, piti.. Ale aby měl takový kapesny aby si to kupoval denně? Proč?
@a12 píše:
Muj třetak nemá nicnepotřebuje to, takže 30kc úplně v pohode, ne?
No to musíte vědět vy, jestli to dítěti stačí. Zakladatelka psala, že dává stovku, mně to přijde ok. Někomu to třeba přijde hodně, někomu málo. Univerzální mustr na to přece není.
Příspěvek upraven 13.10.22 v 11:34
Syn ve třetí měl pade na týden.
Myslím si, že je to adekvátní, vzhledem k tomu, že si z toho platí opravdu jen blbinky a sladkosti, vše ostatní platím já.
Občas si tam tedy šetří na nějaké hry, které já odmítám platit (stáhne si hru za kilo a za dva dny ho přestane bavit).
Teď mu to asi budu zvedat na stovku na týden v páté, chce si šetřit na počítač.
Dceři dávám 20 Kč na týden, chodí si 1× týdně do cukrárny vedle školy. Jinak všude zatím jezdí se mnou, takže nemá ani kde utrácet. Víc peněz ani zatím nechce, tak až si řekne, tak popřemýšlím o zvýšení.
@KKK85 píše:
Za ty energy drinky bych ty děcka mlátila…takové svinstvo..nechápu co na tom vidí? Na to jsem zvědavá jestli to bude dcera pít… raději už colu, fantu atd…
My jí taky říkáme ať si koupí raději Colu nebo klidně i kafe. Jenže oni si přijdou jako děsní frajeři, že pijí energeťák ![]()
@janulicek89 píše:
Dobrý den,
jak vysoké kapesné zvolit pro kluka, co je ve 3. třídě?
Chce si šetřit, samozřejmě si občas koupit nějakou blbinku. Napadlo mě dávat mu 100 Kč týdně. Je to moc? Kolik jste dávali takhle starým dětem?
Děkuji
Tyjo, to měl můj za měsíc ![]()
@Netopirek píše:
My jí taky říkáme ať si koupí raději Colu nebo klidně i kafe. Jenže oni si přijdou jako děsní frajeři, že pijí energeťák
Starší takhle setřela spolužáka, když se jí vysmíval, že pije colu a ne energeťák. Jestli si jako myslí, že s nejlevnějším energeťákem z Kauflandu je on nějaký king ![]()
Starší to nechutná a mladší urazím pazoury, jestli přijdu na to, že to vůbec ochutnala. S jejím AD(H)D to fakt nepotřebuje. Naštěstí pije jen vodu a mlíko, ale co není může být.
Máme druháka a nedávám žádné kapesné. Pokud chce peníze, dostane za učení. Když se snaží a dělá úkoly, dostane. Když chce víc, dám mu další úkol. Má peníze a škola mu jde hezky.
@Kipa22 píše:
Máme druháka a nedávám žádné kapesné. Pokud chce peníze, dostane za učení. Když se snaží a dělá úkoly, dostane. Když chce víc, dám mu další úkol. Má peníze a škola mu jde hezky.
Chudák, jen se naučí, že učení je něco tak otravného, že se za něj musí platit. Namísto toho, že je to něco, co mu bude jen k dobrému a měl by to dělat sám pro sebe.
Moje, teď pubertální dítko, kapesné nemělo, mělo přiměřený přístup k penězům a vyhovuje to všem.
@Kasandra159 píše:
Chudák, jen se naučí, že učení je něco tak otravného, že se za něj musí platit. Namísto toho, že je to něco, co mu bude jen k dobrému a měl by to dělat sám pro sebe.
Moje, teď pubertální dítko, kapesné nemělo, mělo přiměřený přístup k penězům a vyhovuje to všem.
Nám to také vyhovuje.
U nás děti dostávají za domácí práce atd. Třeba, že dá ráno nakrmit psovi, odpoledne utře nádobí, na podzim shrabe listí, má pořádek v pokoji, za dobré výsledky ve škole… Takže běžné domácí práce dělají s radostí. Pak máme na lednici takovou tabulku, kde se za každou odvedenou „práci” udělá křížek a když je těch křížku nějaký počet, tak mají nějaký dárek (uděláme si třeba den ve vodním světě, společenská hra, závěsný vak do herničky, teď si děti „šetří křížky” na tablet). U nás to funguje, peněz si vydělávají když chtějí
poměrně dost.