Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Menton píše: Více
Tady se ale bavíme o první třídě. A já píšu, že u nás nebylo kapesný ![]()
@Keyllah píše: Více
Od druhé třídy si cestou ze školy kupuje pečivo na svačinu na druhý den do školy…
Nekafra, že jsem mu koupila něco, co mu nechutná.
Já do obchodu nechodím denně, má to po cestě.
Moc dobře ví, jaký má rozpočet na týden, dneska už na měsíc a umí si to pohlídat..
@Saidy píše: Více
jde o to, na co chceš aby to měla…resp. co by měla být schopna si z toho koupit - zmrzlinu? koblížek?
nezapomen, že ty ceny jsou nyní už někde úplně jinde a za 20kč si už ani tu zmrzlinu nekoupíš…
@Menton já souhlasím, naše děti mají od narození různé spořicí a investiční produkty, starší půjde do první třídy, počítá do 100kč a učím ji obsluhovat penízky už dlouho a od září také zavedeme pravidelné peníze i na ruku, ne jen narazové…za mě i 50kc za týden je ok, limonády nepije, hodně sportuje a má to tak na zmrzlinu…které teď třeba 3× za týden kupujeme my…smažené z KFC apod.nema ráda a nemá k nim tak jednoduchý přístup…
@Menton píše: Více
super, ale vidím trochu rozdíl mezi druhákem, co chodí sám do školy a prvňáčkem v září. Ten můj by to prostě v září nezvládl, a nebyl by jediný, a kapesné by nemělo ten smysl a účel…ale to samozřejmě neznamená, že u zakladatelky to nemůže být jinak, jen je to diskuze, tak píši i svůj, byť odlišný, názor ![]()
@pikola píše: Více
Však o tom píšu, že tím kapesnym se učí hospodařit se svými penězi…
Už jen třeba to, kde já rodič ty peníze na to kapesné vezmu, že…
Dvacet korun mi přijde úplně v pohodě.
@Menton tady souhlasím také, naší jeden v bance, druhý na vyšší ekonomické pozici…věděli jsme, kolik vydělávají, kolik ušetří, do jakých produktu se investuje, jak výhodně nakupovat…třeba manželova máma řekne vše partnerovi, ale synovi nic, asi aby toho nevěděl moc nebo jestli se boji, že to po ní bude chtít…přitom nám je to úplně jedno, my jsme spíše u prodeje chtěli pomoct, aby se nenechala ošidit…
No ale v té první jsem ho klidně poslala na nákup pro dvě tři věci, aby to vzal cestou ze školy…
Na dovolené mezi školkou a první třídou si s dvackou ránko chodil pro pečivo…
Sám došel, věděl, že mu to vyjde max na dva kousky. Byl to malý obchod.
Proč by to nezvládli, nakupovat ty děti chodí s náma pořád ![]()
Jen jim dát důvěru
Příspěvek upraven 01.06.26 v 21:35
Tak bude vědět, že si na tu zmrzlinu musí ušetřit, taky dobrá zkušenost.
Syn je ve druhé třídě a dostává 100 kc/mesic. Zatim nikde sam nechodí, ma to proto aby si šetřil na to co by chtěl, a trochu poznal hodnotu penez, take mi z našetřených peněz koupil k narozeninám náramek. ![]()
Nicméně ještě dodám že v první třídě kapesné ještě neměl, jednou jsem mu do školy dala peníze a všechny je dal spolužákovi (nechápal hodnotu peněz a proste řekl ze ho o to spolužák požádal tak mu je dal). Myslim ze prvni třída je brzo.
Brzy to asi neni, ale zalezi, zda ma dalsi zdroje penez. Moje deti vzdy dostavaly jeste cca 2-3krat rocne po tisicovce od pribuznych, coz nekolikanasobne pokrylo jejich potreby - vubec jejich moznosti vymyslet, co by si za to koupily. Na druhou stranu sporit jsem jim to nechtela, sporeni maji vedle, bylo to mysleno ciste jako finance pro jejich potrebu. Tudiz jsme zavedli, ze pokud chteji suvenyry z vyletu, tak za svoje - aby se vubec naucily trochu znat hodnotu penez. V podstate az do 5.tridy nemely poradne ani kam pro pytlik bonbonu. Takze kartu a pravidelne kapesne jsem zavadela az od druheho stupne
.
Hele, mam, syna v 6.Třídě a v podstatě kapesné nemá
plán byl asi 50-100 Kč týdně.. První týden mu tu 100 někdo ukradl
pak si začal peněženku zamykat do skříňky a, vlastně od začátku školního roku jsme mu dali peníze tak 2×, protože si nic nekupuje
chodí ve škole nq oběd, svačinu má a to dojíždí
a, ani tak nemá potřebu kupovat blbiny, takže prostě dávám na výlety atd. A aby v ty peněžence pořád něco měl, Kdyby náhodou (na autobus má dobitou kartu).. Kdybych mu dávala každý týden stovku, tak v ty peněžence má v červnu slušnej balík
což uz má i doma v kasicce, mladsi ve 2. Dostává taky jen na výlety, ovšem v kasicce má taky tisíce ![]()
My mame nejstaršího v pate třídě a jeste ani on nema kapesny. Nepotřebuje. Ma plnou pokladničku z narozenin, Vanoc, jedna babicka detem pravidelne dává lesklé mince… nema šanci to utratit, i kdyz poslední dobou chodí ven s kamarády, chodí casto do obchodu, kupuje si i to, co my mu koupit nechceme… proste pokladničku ma jako zdroj svých peněz. Vim, ze neni bezedna, ale nez utratí ty tisíce, co tam ma, to bude trvat. Navic treba na zmrzku, na kolotoc… mu my dame do ruky, ne vse si plati sam… ja jsem kdysi kapesné zacala dostávat az na střední skole. Pro prvnaka mi to prijde uplne mimo. Vždyť ani neumi počítat, nezma hodnotu peněz, nechápe ceny…
U nás první třída rozhodně nebyla brzy (ale děti teda počítaly i četly plně před nástupem do školy). Kapesné v té době měly 30Kč/týdně. Věděly moc dobře, kolik je to za měsíc, a kolik si musí šetřit na něco. První třída nebyla o tom, že by měly volný pohyb po městě, ale když jsme šli nakoupit a děti chtěly sladkost, tak jsem třeba řekla „doma je upečená bábovka, jestli chceš sušenku, tak za svoje peníze a doma mi to dáš“, a fakt mi doma nesly třeba dvacku a věděly, kolik jim mám vrátit. Koneckonců je to skvělé trénování těch počtů.
Takže naše děti v té první hodnotu peněz znaly, věděly kolik stojí co, a právě přes to kapesné měly zájem si to zjišťovat (a často jsem slyšela „cože, to stojí tolik?“).
Od druhé třídy chodily na kroužky samy, a začalo utrácení ve větším. Teď při přechodu na druhý stupeň už dostávají stovku týdně, ale platí si z toho dárky kamarádům a šetří z toho na Vánoce apod., míň už mi přijde vzhledem k dnešním cenám zmrzliny málo.