Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, starší dítko v září nastupuje do první třídy a chci jí začít dávat kapesné, zatím asi týdně. Kolik dáváte takhle malým dětem? Zvažuju, kolik je dost, aby se za to dalo něco koupit a nemusela na pytlík bonbonů spořit měsíc, ale zase aby to nebylo moc a musela přemýšlet, jestli si chce opravdu koupit kdejakou kravinu. Zatím to vidím na 30 Kč na týden, ale ráda si přečtu vaše zkušenosti.
Bude to mít vyloženě na to, aby se naučila, že peněženka/karta/účet nejsou bezedné a když utratí za blbosti, tak nemá. Co potřebuje dostane samozřejmě od nás.
Kolik dáváte nejmenším školákům vy a jak jim to jde?
A umí počítat?
Mě to v tomhle věku přijde trochu abstraktní, nemají potuchy co má jakou hodnotu, neumí sčítat atd, počítat přes 10
Nedávám ani dceři ve třetí třídě. Někdy když jde s holkama ven tak ji něco dám ať si koupí v obchodě.
@Saidy píše: Více
první třídě?
to jsem nedávala nic, moje dítko až tak dobře neumělo počítat a popravdě si nejsem jistá, že by v 6letech chodilo samo nakupovat
přijde mi to brzy…
Dávali jsme 20 korun. Nechtěla jsem, aby to přeháněli se sladkostmi, kdyby to měli v plánu utratit hned a ani limitovat, jak to využijí.
Za mě se to osvědčilo ![]()
@pikola píše: Více
@Keyllah Počítat zvládá do 10 v pohodě, do 20 s větším přemýšlením, ale jde to, ještě je ve školce. My jsme někdy v pravěku (cca před 30 lety) dostávali 5 Kč/týden taky od té první třídy, přijde mi to fajn jako výuka finanční gramotnosti, takže v tom vidím hlavně vzdělávací potenciál.
Tak naše má svojí kartu až v 7 třídě, dřív to měla nárazově a peníze z narozenin
malý jde taky do první třídy a i když umí sčítat i desítky atd, počítat tisíce, tak si to moc neumím představit zatím
pro něj je zatím peníze takový abstraktní cosi, někde by to ztratil tipuju ![]()
no, opravdu si nemyslím, že prvňáček hned v září dokáže sčítat a odčítat přes desítku a z fleku v obchodě spočítá, kolik mu mají vrátit
ale tak, to bude dítě od dítěte, u nás a v našem okolí by to bylo zbytečně brzo, resp. by to neneslo ten kýžený efekt…
Syn v druhe dostava 20Kc/tydne uz od prvni tridy, ale musi si o to rici sam, takze to spis nedostava nez dostava. Pak neco treba dostane na narozky ci jinou prilezitost. Myslim, ze uz ma nasporeno ke 2 tisicum. Prijde mi to fajn. Na akce si treba vezme i sve penize a utrati si za co ja bych nedala a taky nejake lego si koupil. Pak spis spori.
Proč brzy?
To co navrhuje zakladatelka mi přijde úplně v pohodě.
Synovi jsme peníze od babiček dávali za jeho asistence do pokladnicky, nebyly to žádné extra částky, jako skolkac třeba dostal padesátku, zvyšovalo se věkem.
Kapesné jasné taky zavedli s nástupem do školy.
Je mu 13, k penězům je dost opatrný, určitě všechno neutrati. Orientuje se v cenách, má už spořicí účet a tam poměrně dost naspořeno.
Ví, že peníze nerostou na stromě.
Pokud do dvaceti napočítá a dostane dvacku kapesné, tak úplně v pohodě.
@Menton píše: Více
Tak dávání do kasičky od babi je asi něco jinýho. To že má 20 ale nemusí znamenat, že chápe, že na něco nemá co stojí 35
Jen píšu svůj názor, nedávala jsem jsem v první třídě a ani to neplánuju.
Jenom abych to uvedla na pravou míru - otázka nezní kapesné ano nebo ne, ale kolik ![]()
Já jsem vyrostla v tom, že jsme od té první třídy dostávali pravidelně pár drobných, které jsme si mohli utratit, za co jsme chtěli, popř. když jsme pak chtěli něco dražšího, museli jsme (po domluvě) naspořit půlku a druhou nám rodiče přidali, pokud to bylo něco smysluplného. Kolem 7 třídy jsem dostávala už víc, ale musela jsem si z toho sama platit obědy, telefon a měsíčník na autobus + mi zbylo kapesné (každý měsíc stejné), tak bych děti chtěla vést stejným způsobem pomalu po pár korunách k finanční zodpovědnosti a postupem času zvyšovat částku i odpovědnost, co si z toho musí sami platit. Mám v rodině odstrašující příklad, kdy bratránek nedostával pravidelně nikdy nic, když sem tam něco dostal k narozkám, obratem to rozfofroval za blbosti a když začal pracovat, 2 týdny před výplatou byl věčně bez peněz, tak tomuhle scénáři bych se s dětmi chtěla pokusit vyhnout ![]()
Proč by to nemohla pochopit, proboha, dítě se nic nenaučí že dne na den.
No dělej si jak chceš, moje dítě je teda do finančního života rodiny asi zasvěcené na tvé poměry až moc.
Ví, kolik s manželem vyděláváte, jak jsme na tom s ostatními příjmy, kolik jsou naše výdaje…
Ví kde se ty peníze na té kartě berou, co vše odvadis ze mzdy jak zhruba fungují daně, co je DPH, kde se berou peníze na zdravotnictví, školství.
Hypotéky, exekuce…
Proč by dítě v první třídě nemohlo mít úměrně věku kapesné??
@pikola to dcera zrovna chápe, dokáže říct, jestli je 20 více nebo méně než 35. Zatím to děláme stylem, že na pouť, atd. dostanou peníze každý do své peněženky a já jim to hlídám, že mají např. ještě na 8 jízd na kolotoči a průběžně aktualizuju zůstatek, takže i když neumí počítat, můžou se sami rozhodnout, jestli to projezdí nebo si koupí nějakou hračku (s počítáním jim pomůžeme a dozví se, jaké jsou možnosti - koupíš si hračku za 200, svezeš se už jenom 2× nebo si ji nekoupíš a pojedeš 5×, nebo si něco schováš do pokladničky a můžeš si příště koupit něco většího). Plus pokud něco chtějí, musí si to koupit sami (říct prodavačce, co chtějí a zaplatit, se správnou částkou jim pomáháme). Zjistila jsem, že když to musí platit ze svého, vyjdou nás takové akce výrazně levněji.
Nemyslím, že by děti musely umět trojčlenku aby zvládly kapesné, ti malí stejně nechodí nikam sami, ale když bude v Tescu chtít bonbony a já jí je nebudu chtít koupit, má svoje peníze a může si promyslet, jak s nimi naloží.
Samozřejmě počítám s tím, že to zatím nechápe a rozfofruje to ze začátku hned za sladkosti a nesmysly, ale svým vlastním chybám říkáme zkušenosti a ty za mě vedou s cíli ![]()
Příspěvek upraven 01.06.26 v 13:52
Podle mě těch 20-30 korun je v pohodě. Myslím, že to máte nastavené dobře ![]()