Kastrace psa - v jakém věku?

1
16.10.15 15:32

Kastrace psa - v jakém věku?

Dobrý den,

máme pejska z útulku a v adopční smlouvě máme uvedenou podmínku kastrace pejska v přiměřeném věku.

Moje otázka tedy zní - jaký věk je přiměřený pro kastraci pejska? Resp. od jakého věku je dobré psa kastrovat?

Zatím je to sedmiměsíční štěně, miluje všechny psy a lidi, rád si hraje, a zatím žádné problémy vůči hárajícím fenám, či značkování bytu nezaznamenáváme. Párkrát už sice zkoušel naskočit, ale fena mu vždy dala důrazně najevo, že to teda ne, a od té doby už to nezkoušel.

Než mne tu ukamenujete, že dám dobrovolně mrzačit psa, tak předesílám, že z té kastrace nadšená nejsem. Ale nerada bych o něj přišla, pokud tu adopční podmínku vůči útulku nesplníme. On sám pochází z vrhu štěňat, které někdo našel vyhozeneé v krabici v popelnici. Je to vořech jako poleno, a nerada bych aby jeho spojením s fenou vznikla další štěńata, která by se jako on a jeho sourozenci ocitli v útulku, nedejbože v popelnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4362
16.10.15 15:39

Nam bylo u fenky receno, po prvnim harani coz je cca 6-9mesic :)
Jinak delas dobre, kastraci predejdes i rakovine varlat ktere jsou u psu ted caste. :hug:
Ja necgala kastrovat v jednom roce fenku, z harani mi dostala horecky, zanet ledvin a vajecniku, harala se v zime, nikde jsme necouraly a i presto ji to malem stalo zivot. Byla na kapackach a vypadala bidne. Stenatka jsme nechtely takze bylo rozhodnuto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
16.10.15 15:39

Ahoj, ideální je, až bude pohlavně dospělý, což je různé, pokud by se začal projevovat značkováním, nebo ho lákali hárající feny, tak je to jasný signál ke kastraci. Obecne se doporučuje nejdříve po půl roce věku, my v ordinaci doporučujeme kolem roku, pokud do se do té doby nezačně pohlavně projevovat. Pejskové to zvládají dobře, určitě na to brzo zapomene a bude to veselý společník, kterého kastrací zbavíte spousty možných problémů v budoucnu. Jediné na co je třeba pak dávat pozor je tloustnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
16.10.15 15:43

My jsme kastrovali čivavku v 7 měsících právě před prvním háráním bylo nám to takto doporučeno bylo všechno ok nestačila se jí změnit povaha je pořád miloučká jako štěňátko :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59409
16.10.15 16:01

@Werie to by měl poradit veterinář, většinou kolem 2 let, někdy dříve pokud by byl důvod. Pokud ne tak jen at dozraje, nejhorší je kastrovat štěně :?. nám kastrace taky byla nabídnuta, asi super kšeft ale zatim jsme odmítla až kdyby měla fenka zdravotní problémy ale kastrovat jí chtěl vet v létě takže v půl roce :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
16.10.15 16:06

@Werie dobrovolné zmrzačení psa je blbost, ber to jako prevenci možných pozdějších zdravotních problémů. Doporučuji zvolit termín s ohledem na rekonvalescenci (počasí, dovolená, pes bude potřebovat pár dnů klid a více péče), i když to asi odpověď na tvoji otázku… Děláš dobrou věc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
16.10.15 16:11

Dovolím si napsat svůj názor a nikomu ho nenutím - Já bych svého psa ani fenu kastrovat nikdy nenechala, jen pokud by to bylo nutné ze zdravotních důvodů. Jestli už to musíte udělat, nechte ho aspoň dospět, ať je z něj pokud možno vyrovnanej „dospělej“ pes, bude to potřebovat…to jsou hrozný podmínky…jo a doktor ti to samozřejmě navrhne provést klidně hned, pro ně je to dobrej kšeft, ale s tím psem budeš žít ty. Držím palce, aby ses rozhodla dobře :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
16.10.15 16:21

@petruše33 absolutni souhlas :palec: Jinak chapu ze oni kastrovat musi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
16.10.15 16:36

@petruše33 ja jsem doktor a rozhodne nedoporučuji hned, ale jak jsem psala, az bude dospělý. A není to jen můj názor, ale i většiny kolegu, co znam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
16.10.15 17:03

Až pejsek dospěje. U menších psů tak v roce a půl, u větších po dvou letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59409
16.10.15 17:06

@Hatšepsovet jenže většina kastrují co nejdřív a v den kdy jsme odmítla v čekárně seděli 2 majitelky psů a bavily se že jdou na ko po kastraci a mě do toho tak přemlouval že to tak bude nejlepší, klidně hned takže v 6m, nakonec jsme řekla že ne. Mimo jiné jsme se bála že by se mohla zhoršit kvalita srsti, je to tak? Vet že o co jde tak jí ostříham :roll:. Já si kupuju dlouhosrstou rasu aby chlupy měla dlouhé, do ted kvalita super a pak jí to zplstnatí ne :(. Hlavní argument že nás nebude omezovat hárání ale u jorka si nemyslim že to z ní poteče nějak moc. navíc je prtavá tak jsem se bála že se celkově zarazí a už dál neporoste. kastrovat budu pokud by měla velké falešky nebo jiné problémy, zatim ještě ani nehárala :mrgreen:. Pak je tam riziko inkontinence, což je většinou problém u velkých plemen ale záruku nikdo nedá a co potom :( a co když se jednou zbláznim a budu chtít štěnata :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
16.10.15 17:31

@Markéta80 tak rozhodne az po prvním harani u fen, je tak jistota, ze je uz vyspělá a prevence nádorů je v te době také výborná. Kvalita srsti se změnit může, ale neměli jsme po kastracich negativní ohlasy, co se týče srsti. U psa samozřejmě záleží na plemeni/velikosti, jak je zmíněno výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59409
16.10.15 17:35

@Hatšepsovet no právě jenže záruka neni a co pak :? proto je asi lepší až když je fakt důvod, v té době bych logicky srst neřešila jenže pokud se jí změní srst ak jí budu muset ostříhat a bude vypadat jak blbec :mrgreen: :mrgreen:. naše je logicky bytová takže nějaké nakrytí řešit nemusim. Mít velkou rasu u baráku tak tam je i důvod ale naše je gaučák, ještě lépe v posteli pod peřinou :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
16.10.15 17:43

@Markéta80 tak vždy je to na majiteli. Já mela vždy jen psy a ty nekastruji, nebyl naštěstí důvod. Fenu většího plemene, když bych neplanovala štěňata, kastrovat necham, u malého plemene bych si to ještě asi rozmyslela podle celkového zdravotního stavu, průběhu harani, případně predispozice po rodičích ke zdravotním problémům…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59409
16.10.15 17:52

@Hatšepsovet uvidim jestli nebude mít falešky ale matka ani její sestra tim netrpí tak snad no ;). přišlo mě to prostě brzo, šla totiž na trhání pár mléčných zubů a vet že by jí rovnou i vykastroval což jsme řekla že nechci, i když štěnata na 90% neplánuji, navíc bude spíš menší tak kdo ví jak by zvládla porod :?. její starší sestra hárá vždy po dlouhé době, jsou jí 2 a háralo 2× což by u naší mě nevadilo, zatim ještě nic a 1. 10. jí bylo 9m :lol:. Já nekastrovala ještě nikdy žádného psa a ani minulou fenu a ted mě to vet právě navrhnul jako super řešení, mě tak super zase nepřišlo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný