Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, prosím o radu. Jaké máte info ohledně pití kávy, černého čaje a jezení čokolády v těhotenství… ?Díky, všechno troje totiž miluju, ale mám takový hloupý pocit, že by se to moc nemělo kvůli kofeinu…hlavně tedy káva a černý čaj…Díky za názory, Ziza.
Nam na kurzu rikala PA, ze jeste horsi nez kava, ktere nevadi 1 salek denne, je cerny caj.
cokolada se nedoporucuje kvuli zacpe, na druhou stranu obsahuje, hlavne horka, velke mnozstvi horciku. Takze max. 3 kosticky denne. - no ale dodrzuj to..... ![]()
Já si dávám slabou kávičku a hodně mlíka každý den, ale jen jednu. Černý ani zelený čaj nepiju vůbec, i když jsem před otěhotněním pila jenom zelený. Teď mám bylinkovej pro těhotný a dá se to. No a čokoládu ani sladký jsem nikdy moc nejedla ale v těhotenství ty chutě jsou
takže pár čtverečků občas sním. Ale myslím, že všeho s mírou rozhodně škodit nemůže. Pořád lepší když si to člověk dá, než aby byl nervozni.
ahoj,
je jasné, že ve velkém asi ne…jsem zastánce toho, že v malém množství proč ne…já jsem třeba hodně silný kafař (piju silné turky a to velké hrnky tak 2-3× denně) teď jsem těhotná a ze začátku jsem trpěla a nahradila to nepřiliš chutným bezkofeinovým..teď si občas mixnu
a nebo si dám malinký šálek kofeinové kávy a to jen 1× denně..prostě to nepřeháním a dá se to…ono jednou to skončí - není to napořád a já si dám pořádně do nosu
, dám si sem tam i černý čaj..když mám chuť nějak moc se neomezuju…a čokoláda…bohužel..náš budoucí potomek se uřejmě narodí s čokoládou a sudem kyselého zelí v ruce…
Zdenik
Ahoj.
Černý čaj normálně nepiju, takže neporadím. Jinak jsem zastánce přiměřenosti a toho, že tělo si řekne… To moje oznámilo, že kafe turka ani omylem, ve druhém trimestru mě natahovala jen vůně rozpustné kávy - takže taky vysazena. Teď piju něco, co kafe vzdáleně připomíná - do půllitřáku lžičku rozpustné kávy, 2 cukru a 50:50 voda a mléko, 1× denně. Čokoládu miluju, takže tu papám docela dost (ale to jsem dělala vždy
). Na přírustek váhy to prozatím vliv nemělo, zácpu mám na těhu takovou běžnou - občas.
Ostatně občas si dám i nějakou pro těhotenství ne zrovna doporučovanou potravinu - např. Hermelín - mňam. Co jsem ovšem neriskovala, byl panák tvrdého a tatarský biftek.
Beruška ![]()
Pokud jsi zvyklá pít kávu, tak jedna denně nevadí. Já byla zvyklá pít tak 2-3- kávy denně, ale teď mě moc neláká, ale určitě si jednu nebo dvě týdně dám. Černý čaj se pít nemá, obsahuje tein, ale taky cocacoly apod. a čokoláda se nemá spíš kvůli tomu, že je sladká a sladkousti nám jdou na váhu.
Ale taky mám názor, všeho z mírou! Já mám zase ráda brambůrky, a ty bych taky neměla, snažím se víc jíst ovoce, ale stejně dávky, které udávají nezvládám.
Kati
Kávu si jednou denně dám s mlékem, čaj piju rooibos - je výborný a čokoláda mi moc nejede.A když už tak hořká ![]()
Ale co mi teď moc chutná je pepsi - takže si jí sem tam taky dám.
V podstatě jím a piju všechno, co mám ráda, jen některé věci jsem trochu omezila.
ahojky, já jsem sice ještě snažilka, ale pila jsem hodně černý čaj. ten jsem pomalu vyměnila za zelený - 3 hrnky denně. ten by vadit neměl, ne? ale nikde jsem to nehledala, co vy na to?pak mám taky ráda coca-colu - teď vypiju tak 0,4-5denně, co říkáte na to. Market
Ahoj Mmarky - já nevím, ale intuitivně bych tedy ten zelený čaj vynechala také…má stejné povzbuzující účinky jako černý… Když jsem se kdysi ptala u prvního dítěte pediatričky, jestli můžu pít u kojení zelený čaj, tak se tvářila spíše negativně - tak jsem z toho vydedukovala, že v těhu by to asi taky být nemělo…Ale nevím, je to jen intuice…
Ziza.
Zizo dík, co bych tedy měla pít za čaj - pokud možno nějakoej chuťově normální a snadno dostupnej
. Co třeba ovocnej
. jinak do OVU jsem popíjela kontryhel a zdá se, že nejspíš zafungoval. Dík za rady
Ahoj holky, ![]()
tak já mám kafčo ráda, takže si ho 2 šálky denně klidně dám. Je pravda, že dřív jsem pila jen turka a teď mi chutná slabší rozpustné s mlékem a turka si dám, jen když mám hodně chuť. S černým čajem nevím, já piju ovocný, ohledně zeleného odpovídal Koucký na virt. porodnici. Nevím to jistě, ale myslím do 1 litru zeleného čaje denně je to OK. Hermelín a plísňové sýry miluji, tudíž je jím, čokoládu sem tam taky. Co jsem vypozorovala, co lékař, to jiný názor, takže se řídím podle vlastního rozumu, protože jinak bych snad nejedla téměř nic.
Ahoj,
já normálně „droguju“ silný černý čaj, dlouho luhovaný - v těhotenství piju krátce luhovaný a velmi ředěný. Stejně i v prvním těhu a trably nebyly. Občas si dám i zelený, ale nejlepší je hoodně kvalitní sypaný (stejně tak i černý) a u zeleného pak „druhák“ až „třeťák“. Při kojení jsem pila čaje už docela normálně - dítě si nestěžovalo, problémy nemá.
Čokoládu moc nejím, když už tak silněprocentní - ale v těhotenství „staví“, takže si moc netroufám. Ale na Vánoce určitě budu dělat domácí a té zas sním minimálně krabici. ![]()
Kávu nepiju, dělá se mi po ní špatně i mimo těhu. Takže neporadím.
Spíš si myslím, že je to jako se sportem - můžeš pokračovat v tom, na co jsi zvyklá, ale s mírou. A většinou si tělo řekne.
Silné kuřačky dokonce mají i v těhotenství povoleno kouřit - málo ale trochu ano. Jinak nastane absťák a ten je horší než cigareta-dvě denně. (Já jsem nekuřačka.)
Souhlasím s Elindou. Nic se nemá přehánět a s mírou se může snad vše kromě tvrdého alkoholu a kouření - hodně se o tom zmiňuje i dr. Koucký na porodnici. A tělo si doopravdy řekne.
Ahojky,
já všude vyčetla, že nejvíc škodí zelený čaj (nevím proč), můj Dr. se na mě koukal jako na blázna, proč bych ho pít nemohla…Já piju černý čaj minimálně jednou denně a kafe jak mám chuť, bylo období, kdy jsem si prostě musela kafíčko dát a to nejsem kafař:-) Naopak je mi zle ze všech těch ovocných čajů apodobyných věcí…
jak už napsaly holky, myslím, že nic ve velkém množství neškodí.
Hodně je o tom na www.porodnice.cz, i názory tady se různí…
Jo a coca-colu jsem měla na začátku těhotenství dokonce odporučenou od doktora, protože jsem nemohla nic sníst, tak proti nevolnosti. Jen bez bublinek:-) A teď na chřipku zas doporučený černý čaj s citronem a s medem…naše mamky pily jen černej čaj, tenkrát tu jinej nebyl, a jaké jsme krasavice:-)
Kavu jsem pila cele tehu, cokoladu jedla takrka nonstop a caj pila taky
A mala je v pohode,naprosto zdrava,nic ji nechybi
Na kafe spise pozor az pri kojeni, ted bych se ji nevyhybala ![]()