Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj,
bohužel jsme se ocitli před rozhodnutím o redukci v pokročilém těhu, 17-18tt
absolvovala jste to některá?
byly jste pak doma nebo v nemocnici, užívaly jste nějaké léky nebo se dá jen čekat jak to dopadne?
díky za jakékoli rady
Ahoj,
asi blbá otázka, ale fakt nevím co je to redukce v těhu.
Aha, tak to promiň nevěděla jsem to.
A pročpak přistupují k takovému to rozhodnutí? Kolik máš miminek v bříšku?
Ahoj,
zuzajdo, je mi moc lito, pred jak zavaznym rozhodnutim stojite. Urcite je trba zvazit vsechna pro i proti a pokud se rozhodnete pro tento zákrok, drzim palce, at z neho vyjdes ty a i zbyvajici miminko/miminka v poradku.
Lesina
čekám dvojčata
od začátku, co víme, že jsou dvě (13tt), nás upozorňovali, že jedno asi není úplně v pořádku, podstoupili jsme několik vyšetření (časná AMC, screeningy…)
nakonec doktoři zhodnotili, že se opravdu nevyvíjí dobře, výrazně zaostává a hlavně má reverzní tok, což znamená především málo kyslíku
celé to zřejmě způsobuje nedostatečná placenta
(utěšuje mě, že to není moje vina, protože to druhé má placentu v pořádku)
mohli bychom to nechat „přírodě“, ale právě kvůli zvýšení šancí pro to druhé miminko, asi půjdeme do té redukce ![]()
Každopádně ti přeju ať všechno dopadne dobře a jsi ty i mimi v pořádku.
Já nevím co bych ti k tomu měla víc napsat, nejsem v té situaci, ale zase se podívej z druhé stránky, pokud by to miminko mohlo být i postižený tak si myslím, že tu redukci bych taky podstoupila.
Hlavně si nic nevyčítej, nemůžeš za to.
Držím palečky. Určitě se ozvi jak jsi dopadla.
Šárka
verunka
právě kvůli druhému miminku bych neváhala ani minutu, ale riziko potratu je 15%, to mě děsí
Zuzajdo, je mi líto, před jakým rozhodnutím stojíte:// jestli se můžu zeptat-jak by ta redukce probíhala, jak to mimčo vyndají, aby neohrozili to druhé?Je to těžké, ale pokud se to fakt vyvíjí špatně a mohlo by to ohrozit i druhý plod, nelze váhat…ale chápu, že je to moc těžké…
kristain
miminko se při redukci nevyndává
v časném těhu se vstřebá a později (jako u nás) se zapouzdří a zůstane tak
peoblém je v tom, že se může začít oddělovat, to je to riziko potratu, to pak jdou obě ![]()
ahoj zuzajdo, zkus mrknout na stranky www.dvojcata.cz. urcite tam najdes nejednu maminu, ktera neco takoveho prodelala. jinak preji hodne stesti,at jste vsichni v poradku.
pa ivana
Ahoj Zuzajdo,
moc mě mrzí, že musíte rozhodnout. My taky čekali dvojčátka, ale „naštěstí“ pro nás, se jedno velice v nízkém stádiu přestalo vyvíjet, takže jsem jen začala krvácet, ale přestalo to. Zůstala dutinka, která se vyloučí až při porodu. Bylo mi to sice strašně líto, protože bych brala i dvojčátka, ale těhotenství s jedním dítětem je jistě méně náročné. To „naštěstí“ znamená, že jsme se nemuseli rozhodovat sami, ale rozhodla za nás příroda.
Musí to být těžké rozhodnutí, protože v obou případech je riziko potratu. Zkus zjistit, při čem je riziko potratu nižší a to bych podstoupila.
Přeji ti hodně štěstí a aby jste se radovali se zdravého miminka!
Kati