Každý den brambory
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Každý den brambory
Mám 19ti měsíčního prcka, vždycky jed dost mizerně. Příkrmy vzal na milost tak v roce a čtvrt, obědy jako takové možná před pár týdny. Jako jednu z mála věcí mi jí brambory, se zeleninou a nějakym masem. Ale žádnou jinou přílohu nechce, takže mu vařim brambory každý den, jsem ráda, že jí aspoň něco. Jí je i pečené, jako škubánky (kaši nechce), ale pořád jsou to brambory. Co by na to řekli odborníci na zdravou výživu? Není to moc uhlohydrátů nebo neškodí mu to nějak?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj.Adámek měl zase období,kdy jedl jen rýži,prostě jsem vařila rizota na všechny způsoby a vždy do nich dala jinou zeleninu a maso.Nic jiného a žádnou jinou přílohu nechtěl.Bylo to ve věku kolem dvou let.Období trvalo pár měsíců a pak už zase jedl rozmanitější stavu.Nemyslím si,že by mu to nějak ublížilo.
Co se týče brambor,nevím,jestli si třeba nepěstujete svoje,ale pokud ne,vybírala bych kvalitní,i za cenu,že připlatím pár korun navíc.Rozhodně bych nedala takové ty prané ze sáčku z hypermarketu a 5Kč/Kg,kdy stejně půlku pro kazy vyhodím.
Myslím si,že mu to neuškodí.Tím,že střídáš masa a přílohy,je strava vlastně rozmanitá.Určitě je to období,které časem přejde a pak mu bude zase chutnat něco jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vis co rikali nasi predkove.. Brambory a zelé(=zelí), živobytí celé.. ![]()
Ja vim, ze to zjednodusuju, ale brambory jsou uplne v pohode, nijak nestrada. A aspon ma i prisun vit.C!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si dovolím oponovat.V uvařených bramborách není vitamin C žádný.Ten je citlivý na teplo a varem se ničí. Ale je v nich řada jiných prospěšných látek - teda,pokud jsou brambory správně skladované a nepřemrznou nebo nenaklíčí ve sklepě.Pak obsahují jed,který se ani varem nezničí a už nejsou ke konzumaci vhodné.
My brambory kupujeme,ale kvalitnější,ze zeleniny,nikdy ne v supermarketu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
Adam má brambory tak 3× krát do týdne, každý den bych mu je asi nedávala, pokud teda není zbytí jako u vás
Co zkusit mu je nenápadně ubírat?? Třeba v mozečku by je nemusel moct poznat, dát jich mu jen tak trošku? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja myslim, ze to je jen obdobi…
Nas Taja mel obdobi kdy uznaval zase jen testoviny-s cimkoli ale musely to byt testoviny… snad pul roku nejedl nic jynyho jen testoviny a nejradsi s kakaem nebo rajskou.
Pak bylo obdobi brambor a ted je bramborova kase…
Myslim, ze jak ti zacne trosku vic a lip jist tak se to zlomi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
náš nejedlík. Teda brambory tařka nejí-někdy je vezme na milost. Ale rýži-nej suchou, těstoviny-taktéž. Těstovny na sladko, nemá rád. Je strašně vybíravý. Nevím po kom. ![]()
Já bych zkoušela brambory zmenšit dávky, nebo do toho zamíchat těstoviny. Vše samozřejmě na drobno-tak se dá možná nejlépe ošidit. Nebo v nějakém mozečku z květáku to napujde tak poznat. Zkrátka našidit brambory něčím a uvidíš jestli to projde.úspěšné balamucení ![]()
Kač
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím,že brambory neublíží.Dávala bych je.V čem jsou lepší než těstoviny nebo rýže? Skoro v ničem.Těstoviny jsou jen mouka a voda,celozrnné těstoviny stejně malé dítě nemůže.Rýže je sice jistý druh vlákniny,ale cenné látky taky nic moc,ty jsou ve slupce,normální rýže je loupaná.Ta celozrnná není pro malé děti vhodná..
Když bude mít k obědu každý den brambory a občas třeba uděláš k večeři rýžovou kaši v mléce s kakaem - myslím,že v 19 měsících už je to možné,strádat nebude.
Já bych byla ráda,že dítě jí aspoň něco.Taky jsem Adámkovi ta rizota v jeho období dávala.Vařila jsem rizoto ve velkém a sáčkovala do mrazáku.
Dnes jí Adámek skoro vše.Pokud si ale může vybrat,tak rýži nebo těstoviny.Brambory naopak moc nemusí.Emička zase má ráda brambory a moc nechce rýži.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jana206 píše:
Já si dovolím oponovat.V uvařených bramborách není vitamin C žádný.Ten je citlivý na teplo a varem se ničí.
No, me tato informace tez dost prekvapila, pan docent nam vysvetlil, ze se sice varem vit C postupne degraduje, ale ne uplne a vzhledem k tomu, jakou porci brambor snime v porovnani s „uzasnymi“ zdroji tohoto vitaminu jako jsou treba sipky nebo jerabiny, nahradime dostatecne kvalitu kvantitou. Osobne jsem tuto teorii laboratorne ovsem neoverovala ![]()
Jo a k te ryzi-resenim by mohlo byt pouzivani parboiled ryze, kdy se technologickym procesem dostavaji do zrna vitaminy ze slupky, ktera se pak odstranuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
fidlo,názor oproti názoru. Rozhodně se nebudu hádat,kolik vitaminu C je v uvařených bramborách.
Nevím,co studuješ nebo kde pracuješ.
Já jsem ale byla na přednášce o výživě a tam jsem se dozvěděla,že úplně nejlepší by bylo brambory vařit v páře,protože pokud v uvařených bramborách nějaké cenné látky zbydou,stejně se jich většina vyluhuje do vody a tu vylejeme ![]()
Že nahrazujeme kvalitu kvantitou,s tím souhlasím. Taky jsem to slyšela.
K té parboiled rýži,moje děti mají raději obyčejnou,rozvaří se a je měkčí.
Dítěti bych brambory dávala,i denně.Ale správně skladované,kvalitní a nenaklíčené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, nedelej si starosti, nase mala je alergicka skoro na vse, tudiz ma dvakrat DENNE brambory. Konzultovala jsem jeji jidelnicek (maso, zelenina + ty brambory) s Mudr. Honzikem a take Mudr. Fuchsem (nevim jestli znas, ale skveli odbornici) a nemeli proti tomu nic, rikali HLAVNE ze muze brambory, kdyby je nemohla bylo by to horsi.
Casto delam male bramborovou kasi i jako svacinu odpoledne.
Ty skubanky - jak je delas? Ja se o ne pokousela, ale ve fazi uvarene brambory scedte, zasypejte moukou, zalijte zcedenou vodou a udelejte diry az na dno jsem zrejme udelala neco spatne, protoze 1) nesly odelat diry - uz tam byly od tech brambor 2) cele se to silene pripalilo odspodu, takze hnus. Nenapises mi, prosim PRESNY postup + mnozstvi ingredienci? Diky moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky máme bramborové období
Sice ne tak moc, jako vy, ale brambory mají přednost před jinejma přílohama. Na dotaz, pomůžeš mi vařit oběd? následuje vždy odpověd: Jooooo, brambory, mami jooooo?
Co se týká jídla, nejdřív s obrovskou chutí sní brambory, pak rozšťourá zeleninu, pohrabe se v mase a je po jídle
Jinak jí všechno a dr. říká, že není potřeba to řešit, přejde to samo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, ja mam doma nejedlika, ale takoveho vseobecneho nejedlika (tzn. neji nic, a kdyz neco ji, tak je mu jedno, co to je… ). Kdyzby mi rad jedl brambory a jinak nic nechtel, tak bych mu je urcite davala. Ja sama brambory rada a od tehotenstvi mi jina priloha nejede. Vyjimecne si dam testoviny nebo ryzi, ale spis, aby se nereklo, cimz chci rict, ze tveho prcka naprosto chapu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě to na závadu není. Ale vařila bych v páře. A klidně se slupkou, tu bych pak oloupala - oloupe se tak daleko míň, než když škráběš brambory před vařením.
A ještě nápad - zkoušeli jste už přílohy v našich českých kuchyních moc nerozšířené? Jáhly, pohanku, kuskus, polentu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maminky, chci oživit tuto diskuzi a mám obdobný dotaz. Malé devět a pul měsíce a od 6 prikrmujeme. Každý den, možná na výjimky dvakrát týdně kdy má rýži, má na oběd zeleninu s baramborem a masem. Myslíte, že tak často brambor je na škodu??Mě to vůbec nenapadlo, ale teď čtu, že to není úplně vhodné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit