Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chtěla bych si letos zkusit vypěstovat vlastní sadbu ze semen. Jen se trochu neorientuju, kde semena koupit a hlavně jaký druh či odrůdu. Třeba rajčat, paprik a okurků je tolik druhů, že jsem z toho jelen. U nás mají semena u zahrádkáře od firmy SEMO, pak má zelinář a v penny, ale nevím značku. V hobymarketech se mi kupovat nějak nechtějí. Co vyséváte vy??? Co se vám osvědčilo???
Rada se privterim, promin! ![]()
Prestehovali jsme se na baracek a ja bych v lete chtela - rajcata, okurky, patizony a cukety!!!
Kde sezenu dobre semena(nebo keriky) a jaka je eventuelne nutna pece? Snad se nezlobis! ![]()
Okurky, patizony a cukety podle návodu na sáčku. Semínka přímo do země.(Eventuelně o tři týdny dřív než v návodu, pod černou fólii, tu pak někdy v dubnu-květnu proříznout.....)
Rajčata je potřeba předpěstovat za oknem nebo ve skleníku. Vysazují se asi 20 centimetrové rostlinky - opět návod na sáčku.
My jsme loni koupili semínka v Hornbachu a v Lidlu. Jestli chcete pěstovat saláty, rajčata, jahody apod., tak je lepší koupit sazenice a ty mají bud hobbymarketu nebo v každém zahranictví.
Důležité upozornění: když semena kupujete, tak se podívejte na sáček, je tam vytištěné datum, do kdy se mají nejpozději vyset. K tomu datu jich bude klíčivých ještě 80 procent.
Jura007 píše:
Důležité upozornění: když semena kupujete, tak se podívejte na sáček, je tam vytištěné datum, do kdy se mají nejpozději vyset. K tomu datu jich bude klíčivých ještě 80 procent.
Tak většinou tam bývá březen-duben a sazenice květen-červen.
Já kupuju co se mi zalíbí=) Nejčastěji to Semo, ale klidně i z Hornbachu a tak. Ještě se mi nestalo, že by něco nevyrostlo.
Pipet píše:
Já kupuju co se mi zalíbí=) Nejčastěji to Semo, ale klidně i z Hornbachu a tak. Ještě se mi nestalo, že by něco nevyrostlo.
Taky tak. ![]()
Sazenice bývají k mání na různých trzích. Semena, co kdo zkusí:-) Asi nejlepší pořídit si nějakou knihu nebo na netu, která odrůda je jak odolná a za jakých podmínek dobře roste. Jsou rajčata, co rostou dobře venku a rajčata, co jdou dobře ve skleníku.
Barca12345 píše:
Rada se privterim, promin!![]()
Prestehovali jsme se na baracek a ja bych v lete chtela - rajcata, okurky, patizony a cukety!!!
Kde sezenu dobre semena(nebo keriky) a jaka je eventuelne nutna pece? Snad se nezlobis!
Prosím tě, proč bych se zlobila. ![]()
Jura007 píše:
Okurky, patizony a cukety podle návodu na sáčku. Semínka přímo do země.(Eventuelně o tři týdny dřív než v návodu, pod černou fólii, tu pak někdy v dubnu-květnu proříznout.....)
Jen se chci zeptat na ty okurky. Ty se dávají přímo do země. Já měla vždy sazenice a letos bych si je chtěla předpěstovat.
Jura007 píše:
Super info, dám si na to pozor.
Davdan píše:Pipet píše:Taky tak.
To ráda slyším.
Já mám zahrádku 3 rokem, ale poprvé tu i bydlíme. Takže první rok to byly takové nesmělé pokusy. Měla jsem salát, mrkev, petržel, ředkvičky, porek, kedlubny, celer, rajčata, okurky a papriky. A na zkoušku jeden květák, zelí a kapustu. Salát super, mrkev byla krásná, petržel nevzešla, musela jsem ji naset podruhé a stejně z ní bylo prd, ředkvičky pálivé a né moc dobré, porek byl super, kedlubny dobré, celer menší, rajčata vypadaly dobře, ale nakonec kvůli plísni z nich bylo prd, okurky moc pěkné a hodně a papriky trochu. Z květáku nebylo nic, zelí ožrané od slimáku a kapustu malinká, ale tu jedinou jsem použila.
Loni jsem dala cibuli, mrkev, petržel, špenát, růžičkovou kapustu, salát, celer, kedlubny, porek, okurky, rajčata, papriky, cuketu a bylinky. Cibule byla malá, mrkev taky malá, petržel miniaturní, špenát bída, protože hnal do květu, růžičková kapusta dobrá, salát super, celer opět malý, kedlubny popraskaly, porek super, okurky krásný a hodně, rajčata opět zdolala plíseň, papriky skoro nic, cuketa bídná a bylinky šli.
To jsou moje úspěchy a neúspěchy. Trošku na to má vliv, že jsme tu ještě nebydleli, takže jsem tak podstivě nezalévala a neopečovávala asi jak je potřeba. Letos si od toho slibuju víc. A chci zkusit zaset semínky a vypěstovat si vlastní sadbu. ![]()
Nám loni lehly rajčata plísní… Máme nový foliovník a je tam asi jiné mikroklima nebo co… Tak už mám v diáři v půlce června „postříkat rajčata“ ![]()
Ředkvičky míváme, ale jsou dobré jen brzo zjara, pak už hodně pálí nebo i kvetou…
Paprik je vždycky hodně. Saláty taky ujdou, mrkev a petržel má babi a taky vždycky OK (musí se po vzejití protrhat, aby měla každá mrkvička okolo sebe místo pro růst a nebyli jen prcci - i petržel a když tak ředkvičky, ale ty mají velká semínka, tam to jde uhlídat už při setí).
Cukety má abi jak sloní nohy, my v tom foliovníku salátovky, ale o ty se taky pokouší plíseň vžycky.
A ještě tu mám pytlíky semínek slaměnek, to je taková vděčná ozdoba, bez starostí a ještě se dají usušit.
Někam upíchnem i pár slunečnic na zimu pro ptáčky.