Kde nechat pokřtít?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
149
14.3.15 09:25
@Kelsey píše:
@Niiika88
Jestli nejsi věřící a děláš to jen, jako módní doplněk dítěte, tak bych si to 2× rozmyslela. Pokud chodíš do kostela, tam ti vše odpoví co je třeba.
Mě naší pokřtili, nejsem věřící, nechci být a nesouhlasím vnitřně s tím, že mě křtili, beru to, jakože mi od narození vnutili něco co nechci.

Přesně, trpím stejným problémem, nejvíc mě štve, že to nejde zrušit.

Jako neznaboh nesouhlasím s tím, aby se křtili kojenci, ať už v rodinách věřících nebo v rodinách nevěřících, to je jedno. Až teprve s notnou dávkou rozumu (tedy na prahu dospělosti) by se měl člověk sám rozhodnout, jestli se nechá nebo nenechá pokřtít (nebo obřezat či provede jiný nevratný rituály jinejch náboženství).
Ačkoli jestli se někdo dobrovolně chce stát otrokem nějaký náboženský ideologie, pak bych o zdravým rozumu pochyboval…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3144
14.3.15 09:33

@PaiaTPC ono pokud opravdu vyrustas v křesťanské rodine a chodíš pravidelně každy tyden do kostela, tak to těm dětem přijde poté normální vis…a alespon ty deti mají většinou jiný duševní základ než ty z nevěřících rodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
14.3.15 09:44

Nechápu, proč všichni automaticky předpokládáte, že je nevěřící… Na víru v Boha nepotřebujete katechismus. Víra je v srdci, ne ve znalostech náležitostí k náboženským obřadům. Věřící ani nemusí chodit do kostela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8-P
1421
14.3.15 09:54

@Eny.x naprosto s tebou souhlasím.. Nechápu lidi co chtějí křtít své děti jen proto že je kolem toho taková sláva…

@Niiika88 Hele to všechno na co se tady ptáš ti řekne farář až k němu příjdete na přípravu rodičů na křest dítěte, kterou musíte podstoupit… Mi u prvního byli tuším že na 3 schůzkách, z toho na jedné i s kmotrem (ale už nevím teď přesně je to 5 let)…

A jak píše @Kelsey tak to pak může lidem vadit, jenže s tím už prostě nelze nic udělat… A křtít proto že, je kolem toho sláva a taky proto že co kdyby se dítě v budoucnu rozhodlo že věří, je kravina, protože pokřtít se může nechat i dospělý… Křtem se zavazuješ před Bohem že budeš dítě vychovávat ke křesťanskému životu s křesťanskými hodnotami života a ty jestli nejsi věřící, mu to prostě dát nemůžeš, tudíž dáváš falešný slib i tomu dítěti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27634
14.3.15 09:55
@Fjodorka píše:
Nechápu, proč všichni automaticky předpokládáte, že je nevěřící… Na víru v Boha nepotřebujete katechismus. Víra je v srdci, ne ve znalostech náležitostí k náboženským obřadům. Věřící ani nemusí chodit do kostela.

moc pěkně napsáno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
14.3.15 10:07
@Fjodorka píše:

jasne, ze muze byt verici. ja to mam obdobne, do kostela nechodim, pod zadnou farnost nepatrim, to jeste neznamena, ze nejsem verici. a mym hlavnim problemem s katolickou cirkvi je, ze to hlavne oni maji s timhle problem :lol:

takze tak trochu predpokladam, ze pokud se nekdo prizene do katolickeho kostela, kde nikdy nebyl s tim, ze tam chce pokrtit dite nesezdanych rodicu, tak katolicky farar z toho nebude na vetvi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4521
14.3.15 10:44

@Annci Děkuji za odpověď :hug:

@Eny.x Zvláštní to ani tak není. Ještě jsem se nevzali a u nás dítě bez sňatku pokřtít nechtějí :| Proto hledám faráře, který by s tím takový problém neměl. Nechcieme dělat svatbu narychlo a jen kvůli tomu, že chceme malého pokřtít. Navíc jsme měli moc výdajů (rekonstrukce, atd…) a svatba přeci jen není levná záležitost :(.
A neboj kvůli druhému jménu to také neděláme. Nevím jestli to víš, ale je možné, aby člověk měl dvě jména i bez křtu :palec:

@jakuve a @blecha72 a @Poison Eve a @8-P Odepíšu vám doromady, protože vaše odpovědi byli dost podobné.
Tuto diskuzi jsem nezakládala kvůli tomu, abychom řešili, jestli jsem věřící nebo ne. Ale pro vaše uklidnění, věřím. A jsem toho názoru, že stačí věřit srdcem :think:
A protože do kostela zas tak často nechodíme, tak jsem se chtěla zeptat zkušenějších lidí, aby mi napsali, co je zapotřebí mít s sebou.
A kvůli oslavě to už vůbec neděláme :P. To je celek smutný, že tě to napadlo :zed: Každý den stojí za oslavu a my se umíme bavit i bez toho, abychom museli mít speciální důvod. Jen mě prostě zajímalo, jestli se to dělá. Ještě jsem se žádných křtin nezúčastnila, tak s prostě ptám.
Nevím proč na tom musíte hledat něco špatného nebo mě dokonce soudit :nevim:
Je mi líto, že se tato diskuze odklonila od tématu a já musím před vámi obhajovat svou víru. Zkuste se některé nad sebou zamyslet, než začnete bezdůvodně odsuzovat druhé.

@Kelsey Módní doplněk je šperk ne pokřtění dítěte.

@JayLee Děkuju za odpověď :hug:

@Pudloslava Děkuju za odpověď :hug:

@Fjodorka a @ka2ka a @Ali-Ali Děkuju moc za podporu, naprosto s vámi souhlasím :palec: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
14.3.15 10:50

@Niiika88 Neber to spatne, me osobne to zajimalo, nebot jsme to stejne tema doma resili a dospeli k nazoru, ze „nesplnujeme pravidla“ a neni spravne do toho jit. Zajima me proto, jak to vnimas ty, kdyz nejste ani sezdani a do kostela zrejme take moc nechodite. Nic vic :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8780
14.3.15 10:55
@PaiaTPC píše:
Přesně, trpím stejným problémem, nejvíc mě štve, že to nejde zrušit.Jako neznaboh nesouhlasím s tím, aby se křtili kojenci, ať už v rodinách věřících nebo v rodinách nevěřících, to je jedno. Až teprve s notnou dávkou rozumu (tedy na prahu dospělosti) by se měl člověk sám rozhodnout, jestli se nechá nebo nenechá pokřtít (nebo obřezat či provede jiný nevratný rituály jinejch náboženství).
Ačkoli jestli se někdo dobrovolně chce stát otrokem nějaký náboženský ideologie, pak bych o zdravým rozumu pochyboval…

Očividně toho o životě v církvi moc nevíš. Tím se tě nijak nechci dotknout..
A) křest není stigma, neznamená pro rozhodnutí svobodné osoby v dospělosti vůbec nic..
B) církev na žádném principu otroctví nefunguje. Když se někdo v dospělosti chce nechat pokřtít, většinou k tomu má velmi silné a závažné pohnutky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4521
14.3.15 10:58

@Poison Eve Jen mě to zamrzelo. Svatbu jsme prostě ještě nestihli a to jsme spolu už pět let. Nechci, aby svatba byla zrovna překážkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
14.3.15 11:02

@Niiika88 Předpokládám, že chceš křtít u římskokatolické církve - určitě najdeš nějakého faráře, který vstříc vyjde. Ale to, že nejste oddaní samozřejmě překážka je, ale někteří kněží k tomu přistupují benevolentněji. Otázka je, jak se k tomu postavíte vy. Musíte si vy ujasnit, jestli to, co budete u obřadu jako rodiče slibovat, jste schopni a ochotni splnit. Lhát v kostele bys asi nechtěla :-) A taky si ujasnit, v co vlastně věříte a proč. V Božskou Trojici, nebo v Hospodina, nebo v Krista, nebo jen v „něco nad námi“.. I toto můře ten kněz řešit a pak je otázka, proč vlastně chcete křtít zcela na místě, aniž by vám chtěl klást nějaké překážky do cesty.. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
14.3.15 11:02

@Niiika88 Zalezi to hodne na farari. Nas by vam dite rozhodne nepokrtil, trva striktne i na birmovanem kmotrovi. Jinemu staci i krteny. A nekdo pokrti i dite nesezdanemu paru :-). On sem nekdo casem tip hodi.

• Citovat
  • Upravit
11117
14.3.15 11:09

@Niiika88
vubec neres nektere zdejsi komentare. u nas je to s pristupem lidi k cirkvi vubec podivne a spousta lidi o tom mluvit nechce nebo naopak hlasite odsuzuje (at uz z jedne nebo druhe strany).

jinak pokud k zadne cirkvi nepatrite, tak si rozmysli, jetli chces opravdu katolickou cirkev. evangelici a protestanti jsou nekdo vic „otevreni“ a nejsou tak prisni v ramci tehle veci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
14.3.15 11:15
@Niiika88 píše:
@Poison Eve Jen mě to zamrzelo. Svatbu jsme prostě ještě nestihli a to jsme spolu už pět let. Nechci, aby svatba byla zrovna překážkou.
:)

Příspěvek upraven 10.12.20 v 12:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.3.15 11:26

@Niiika88
Jen jsem se zeptala jestli si věřící :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová