Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Niiika88 a já ti jen napsala, kde zjistíš, co ke křtu potřebuješ ![]()
@Fjodorka píše:
Nechápu, proč všichni automaticky předpokládáte, že je nevěřící… Na víru v Boha nepotřebujete katechismus. Víra je v srdci, ne ve znalostech náležitostí k náboženským obřadům. Věřící ani nemusí chodit do kostela.
To mas rozhodne pravdu. A takovy clovek, co do kostela nechodi, nabozenske obrady nezna preci nemusi chodit do kostela a pozadovat tam nabozensky obrad, kdyz chce mit pokrtene dite. Muze si ho pokrtit sam doma stejne tak jako proziva doma svou viru.
@Niiika88 Já te ale neodsoudila…Jen jsem toho názoru, že pokud nejste věřící se vším všudy, tak nevidím důvod pro křtiny. Je to náboženský rituál, který má svoje opodstatnění v dane vire a dite by tedy melo byt v tomto duchu vychováváno. Pokud vnitřne Věříš, taky ho vnitrne pokrti ![]()
Příspěvek upraven 14.03.15 v 12:02
@Pudloslava píše:
To mas rozhodne pravdu. A takovy clovek, co do kostela nechodi, nabozenske obrady nezna preci nemusi chodit do kostela a pozadovat tam nabozensky obrad, kdyz chce mit pokrtene dite. Muze si ho pokrtit sam doma stejne tak jako proziva doma svou viru.
@Pudloslava píše:
Tak nemusí, ale myslím, že klidně může. Však proto se ptá, co k tomu, protože to neví. Členové církve to také nevěděli od narození, co se jak v církvi dělá, obzvlášť, pokud je sama nepokřtěná a evidentně nevyrůstala v rodině, kde by se tohle vůbec kdy řešilo.
@Niiika88 píše:
Potřebovala bych poradit. Nejsme s partnerem sezdaní (je to v plánu časem) a chtěli bychom pokřtít synka. A chtěla jsem se ohledně toho zeptat na pár věcí.
1. Nevíte, kde by nás pokřtili - Jižní Čechy (Jindřichův Hradce, Pelhřimov, České Budějovice) nebo někde na Vysočině?
2. Co všechna na to potřebujeme?
3. Co se chlapcům obléká?
4. Dělá se potom nějaká oslava?
5. Kdo všechno by se měl pozvat? Rodiče, naši sourozenci a to stačí ne?
Otázky 1. a 2. prober s konkrétním farářem ( na přístupu faráře HODNĚ záleží), otázky 3. až 5. vyřešte v rámci rodiny/známých. Řiď se přitom srdcem a rozumem (nemyslím to jako provokaci).
@Kelsey a @blecha72 A jsem vám jen odpověděla ![]()
@Ali-Ali Jo jo, opravdu nemá smysl některé komentáře řešit a nějak se tady zbytečně dohadovat.
@JayLee Někteří hned odsuzují a přitom neznají všechno. Přece se nebudu podrobně vypisovat do dotazu
Třeba se příště zamyslí, než něco napíší ![]()
Ty Trhové Sviny vypadají hezky a i hodnocení faráře je dobré ![]()
@Pudloslava a @jakuve Budu to brát jako vtip…
@Fjodorka Pokřtěná jsem, moje maminka je hodně věřící a její rodina byla taky. Dokonce chodili pravidelně do kostela ![]()
@Niiika88 proc jako vtip? Samozrejme dite si mkuzes pokrtit doma a krest bude platny.
Pises, ze verici jsi. Tak budto do kostela chodis rekneme jednou za mesic, shodou okolnosti ve farnosti nemate zadne deti, jsi tak stydliva, ze ses tam s nikym neseznamila a ani nemas zadne verici kamaradky, takze se na takove veci musis ptat na emiminnu - ano, to se muze stat. No problem dite pokrtit u vas ve farnosti, knez ti rekne to podstatne, ostani (obleceni atd.)je bezvyznamne. Moje hlaska o domacim krtu se te netyka. Samozrejme by sis mela dat prve do poradku svoje zalezitosti, krest tvemu decku neutece.
Nebo do kostela chodis jednou za rok na vanoce - tedy v podstate nechodis, svou viru si nejak prozivas doma a cirkev k ni nepotrebujes, tak proc bys u ni mela nechat krtit dite?
Sahni si do svedomi, jestli je krest pro tebe tak atraktivni, kdyz se od nej oddeli pozlatko kostela, kneze v ornatu a dustojnym hlasem pronasenych formuli.
Tvoje dite krest driv, nez nabere rozum nepotrebuje a naopak, krest v dospelosti je krasny zazitek, o ktery ho tim pripravis.
@Fjodorka píše:
Tak nemusí, ale myslím, že klidně může. Však proto se ptá, co k tomu, protože to neví. Členové církve to také nevěděli od narození, co se jak v církvi dělá, obzvlášť, pokud je sama nepokřtěná a evidentně nevyrůstala v rodině, kde by se tohle vůbec kdy řešilo.
Tak budto se do zivota cirkve zapojit touzi, potom si nejdrive vyresi svoje zalezitosti - svuj krest. Behem sveho katechumenatu se dozvi vse potrebne. A nebo na cirkev prdi a potom plati to predchozi.
@Pudloslava píše:
@Niiika88 Tvoje dite krest driv, nez nabere rozum nepotrebuje a naopak, krest v dospelosti je krasny zazitek, o ktery ho tim pripravis.
Kdybys o krtu neco vedela, nikdy bys nevypustila z pusy takovou hovadinu. Zakladatelce tu podsouvate, ze to chce uskutecnit jen kvuli obradu, protoze samy skutecny vyznam krtu nechapete a vidite za tim jen ty oslavy…
@Pudloslava Nevím jaké moje záležitosti myslíš
Ale jestli se to týká mého pokřtění, tak o to strach vůbec mít nemusíš. Křtěná jsem!
A už vůbec to tu s tebou nebudu rozebírat, obhajovat se a vypisovat se ti tu ![]()
@MarkyMM Děkuju ![]()
Na otázku kdy nechat pokřtít - pokud chcete vy jako rodiče, tak co nejdřív. Jinak domácí křest nesmysl, v momentě, kdy na něj pocákáš vodu z kohoutku a odříkáš básničku U lavice dítě stálo, jej akorát umyješ před poledním spaním. Basta fidli.
@MarkyMM píše:
@zoe546![]()
![]()
![]()
Ale samozřejmě, křest laikem je možný a platný pouze tehdy, pokud dotyčný pokřtěn není a je na bezprostředním pokraji smrti. Mnohdy se to stává u vojáků, kteří těsně před smrtí požádají o křest. Byli případy, kdy jej laik pokřtil i z kaluže vody a dotyčný následně zemřel. Tehdy rozhodně ano.