Kde nechat pokřtít?

4521
14.3.15 07:27

Kde nechat pokřtít?

Potřebovala bych poradit. Nejsme s partnerem sezdaní (je to v plánu časem ;) ) a chtěli bychom pokřtít synka. A chtěla jsem se ohledně toho zeptat na pár věcí.
1. Nevíte, kde by nás pokřtili - Jižní Čechy (Jindřichův Hradce, Pelhřimov, České Budějovice) nebo někde na Vysočině?
2. Co všechna na to potřebujeme?
3. Co se chlapcům obléká?
4. Dělá se potom nějaká oslava?
5. Kdo všechno by se měl pozvat? Rodiče, naši sourozenci a to stačí ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
126
14.3.15 07:39
@Niiika88 píše:
Potřebovala bych poradit. Nejsme s partnerem sezdaní (je to v plánu časem ;) ) a chtěli bychom pokřtít synka. A chtěla jsem se ohledně toho zeptat na pár věcí.
1. Nevíte, kde by nás pokřtili - Jižní Čechy (Jindřichův Hradce, Pelhřimov, České Budějovice) nebo někde na Vysočině?
2. Co všechna na to potřebujeme?
3. Co se chlapcům obléká?
4. Dělá se potom nějaká oslava?
5. Kdo všechno by se měl pozvat? Rodiče, naši sourozenci a to stačí ne?
:)

Příspěvek upraven 10.12.20 v 12:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
14.3.15 07:41

Já jsem si musela sehnat souhlas faráře z farnosti podle bydliště, abych mohla křtít jinde (chtěla jsem v kostele mého rodného bydliště, kde jsem se i vdávala, měla první přijímání a tak dále). Dítěti jsem dala lepší oblečení. Potřebuješ křtící svíci a křestní roušku. Mrkni na internet, je dost lidí, co nabízí třeba vyšívané roušky. Já si objednala u paní Minaříkové a byla jsem spokojená http://vysivky.7x.cz/.
Ano, oslava se dělá. Lidí si pozvi, kolik ty chceš, my jsme zvali rodiče, prarodiče, sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3144
14.3.15 07:41

@Niiika88 Křest by měl proběhnout co nejdříve, zpravidla se dela do 3 měsíců od porodu. Obléká se v bíle ci smetanove barvě a většinou krajkova zavinovacka bila, to ale neni podmínkou. Vy s partnerem jste věřící? Pod jakou farnost spadate? Uz jen to, ze se ptáš kde, je zvláštní. Dela to prakticky každy kostel, ale my s manželem jsme v římskokatolicke církvi a mame,,svůj domovský kostel" kam pravidelně dochází na bohoslužby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3144
14.3.15 07:44

Ovsem křest neni pouze o tom, ze dite získá,,druhé jméno" mela by jsi ho vychovat v te víře, chodit do kostela pravidelně a hlavne mit tu viru opeavdu v sobe a ne, ze se jednou dne vzbudis a řekneš si. Nechám pokřtít dite :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3175
14.3.15 08:10

Ty asi nejsi moc věřící, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
14.3.15 08:13

@Niiika88 co je třeba ke křtu visí na nástěnce v každém kostelu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
14.3.15 08:23

Proc chces nechat dite pokrtit? Pro tu paradu kolem? Evidentne o tom moc nevis, kdyz se ptas na zakladni veci :-). A pokud bys byla verici ty nebo muz, tak je vis :-).

• Citovat
  • Upravit
74217
14.3.15 08:30

@Niiika88
Jestli nejsi věřící a děláš to jen, jako módní doplněk dítěte, tak bych si to 2× rozmyslela. Pokud chodíš do kostela, tam ti vše odpoví co je třeba.
Mě naší pokřtili, nejsem věřící, nechci být a nesouhlasím vnitřně s tím, že mě křtili, beru to, jakože mi od narození vnutili něco co nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
14.3.15 08:56

@Niiika88 pokrtit ve sve farnosti, kam chodite a kde znate ty lidi a ridila bych se mistnimi zvyklostmi. Nic neni dane, krome krestniho obradu kde se zavazujes k zavaznym vecem. Co budete mit na sobe a koho pozvete je uplne sumak, to si udelejt epodle sebe. Potrebujes svici a krestni rousku - jakykoli bily satecek postaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3144
14.3.15 09:12

Ja to fakt nemam rada :cert: Zakázala bych to - proč ma byt pokrtene dite nevěřících rodičů?? :think: 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
14.3.15 09:25
@Kelsey píše:
@Niiika88
Jestli nejsi věřící a děláš to jen, jako módní doplněk dítěte, tak bych si to 2× rozmyslela. Pokud chodíš do kostela, tam ti vše odpoví co je třeba.
Mě naší pokřtili, nejsem věřící, nechci být a nesouhlasím vnitřně s tím, že mě křtili, beru to, jakože mi od narození vnutili něco co nechci.

Přesně, trpím stejným problémem, nejvíc mě štve, že to nejde zrušit.

Jako neznaboh nesouhlasím s tím, aby se křtili kojenci, ať už v rodinách věřících nebo v rodinách nevěřících, to je jedno. Až teprve s notnou dávkou rozumu (tedy na prahu dospělosti) by se měl člověk sám rozhodnout, jestli se nechá nebo nenechá pokřtít (nebo obřezat či provede jiný nevratný rituály jinejch náboženství).
Ačkoli jestli se někdo dobrovolně chce stát otrokem nějaký náboženský ideologie, pak bych o zdravým rozumu pochyboval…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3144
14.3.15 09:33

@PaiaTPC ono pokud opravdu vyrustas v křesťanské rodine a chodíš pravidelně každy tyden do kostela, tak to těm dětem přijde poté normální vis…a alespon ty deti mají většinou jiný duševní základ než ty z nevěřících rodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
14.3.15 09:44

Nechápu, proč všichni automaticky předpokládáte, že je nevěřící… Na víru v Boha nepotřebujete katechismus. Víra je v srdci, ne ve znalostech náležitostí k náboženským obřadům. Věřící ani nemusí chodit do kostela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8-P
1421
14.3.15 09:54

@Eny.x naprosto s tebou souhlasím.. Nechápu lidi co chtějí křtít své děti jen proto že je kolem toho taková sláva…

@Niiika88 Hele to všechno na co se tady ptáš ti řekne farář až k němu příjdete na přípravu rodičů na křest dítěte, kterou musíte podstoupit… Mi u prvního byli tuším že na 3 schůzkách, z toho na jedné i s kmotrem (ale už nevím teď přesně je to 5 let)…

A jak píše @Kelsey tak to pak může lidem vadit, jenže s tím už prostě nelze nic udělat… A křtít proto že, je kolem toho sláva a taky proto že co kdyby se dítě v budoucnu rozhodlo že věří, je kravina, protože pokřtít se může nechat i dospělý… Křtem se zavazuješ před Bohem že budeš dítě vychovávat ke křesťanskému životu s křesťanskými hodnotami života a ty jestli nejsi věřící, mu to prostě dát nemůžeš, tudíž dáváš falešný slib i tomu dítěti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová