Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Pudloslavo, jestli jsi si nevšimla, tak Vesna píše, že přítel staví barák a má hypotéku. Tak si představ, že jsou i takoví lidé, jako třeba my, co jsou radši v malém bytě a vše podřídí snažení a pak jsou takoví, co chtějí mít prostě všechno. Nevím, proč bych se měla jít zahrabat, já jsem si svoje priority ujasnila a nestěžuju si. Mám toho za sebou fakt hodně a na mimčo jsem čekala hodně dlouho, ale taky jsem musela něco oželet víš! Takže asi tak. To by se mi taky líbilo, abych si stavěla barák a pak si nechala od státu zaplatit IVF. A komu asi ne že jo. ![]()
Pudloslavo a s těmi léky a nadstandarty jsi taky trochu mimo. Záleží na diagnoze a ne každý si vystačí s tím základem. Já třeba na Fostimon vůbec nereagovala… Pro někoho jsou takzvané „nadstandarty“ při IVF nutností, protože bez nic je šance na otěhotnění mizivá.
Holky, tím, že si tu budete ukazovat, která z vás víc obětovala, Vesně asi moc nepomůžete
.
Já o tom vím houby, ale určitě bych si nejdřív zjistila, jak to bude v případě otěhotnění s mateřskou a rodičákem (pokud jsi teď nezaměstnaná, na PPM nebudeš mít nárok, tak si všechno dobře spočítej). A jinak IVF ti skutečně nikdo nezplatí, ale neměla bys ze zdavotních důvodů třeba nárok na nějakou částečnou invalidku? Netuším, jen nápad… A pak leda příspěvek na bydlení, pokud s partnerem nebydlíte společně a mohla bys vystupovat jako „samoživitelka“ a možná nějaké přídavky na dítě?
Já o tom nevím nic, jen se snažím předhodit, co bych asi v tvé situaci zkoušela vykoumat…
Asi by fakt byla ideální nějaká, byť mizerná a mizerně placená práce aspoň pro získání nároku na PPM, ale je to těžké, chápu.
V každém případě držím palce, hlavně pokud jde o miminko, to ostatní se vždycky nějak zvládne, nezaměstnaných ženských, třeba bez chlapa a s více dětmi je spousta, a nějak to zvládnou. Je to těžší než mít zázemí, ale určitě to jde
.
Katko o žádné oběti nevím. Barák bude teď. Psala jsem o prioritách, ne o obětech ![]()
Vesno já být na tvém místě bych si nejdřív vyřešila finance aspoň nějak a pak šla do IVF.My jsme na IVF byli a stálo nás to cca 20-25 tisíc a to jsme moc navíc než platí pojištovna neměli.Ale jak to chceš pak dělat dál,když to vyjde jak chceš uživit miminko? Plenky,oblečení,kočárek atd stojí spoustu peněz sama to vím teď nakupuji pro prcka a není to malá suma.
Tak držím palce,at si to nějak vyřešíš a,abys toho pak nelitovala.
Kozolupko a ma jako pritel prodat rozestavenej barak? Nebo maj pockat 30 let, nez splatej hypoteku?
Ohledne placeni IVF jsem samozrejme predpokladala idealni situaci - tazatelka zadne komlikace nenastinovala, proc je predpokladat?
Samozrejme ze predstava prispevku od statu na IVF je absurdni, me se neliily komenty typu, ze by vlastne tedka dite mit vubec nemela. To je snad jeji vec, ona jedina vi, jak moc ji tlACI CAS, nebo okolnosti.
A podle mych zkusenosti neni moc rozumne odkladat dite z rozumu. Podle meho, je v zivote vetsi tragedie zustat bezdetna, nez mit uvalenou exekuci na dum.
Vesno vemte e a pritel at si vezme novomanzelskou pujcku, pokud se zadari, stat vam slevi 30 000.****
Na IVF příspěvek nedostaneš, sorry, takže jedině střádat a zkusit se uskrovnit, abys to z toho mála co máš proplatila. My to měli zrovna tak a to máme „jen“ byt. Jenom za léky na stimulaci jsme dali skoro 15000 a když jsem koukala kolik navíc zaplatí pojišťovna, tak ten náš podíl byl fakt mizivej.
Zkus si spíš dobře zjistit ceny různých CAR a za kolik by v rámci tvé diagnozy odhadli tvou léčbu.
nas IVF stalo nastesti „jen“ 5000 za puregon pen, ale i bez toho to jde - jasne ze ne u kazdyho.
Pudloslavo, co to máš za otázky. Já neznám podrobně situaci Vesny, ale třeba by stačilo koupit levnější dlažbu, nechat část domu nedodělaný… To asi bude vědět Vesna kde mají rezervy. Já jen píšu, že když nemají na IVF, tak z čeho chtějí zaopatřovat dítě. Toť vsjo.
janine má dobrou připomínku. Chce to opravdu si zjistit ceny v jednotlivých CAR. Já tedy nevím jak teď, ale třeba svého času Gennet zrušil nativ s minimálkou a začli to počítat jako IVF. Jinde to dělali za 10 tisíc i s narkozou atp. Chce to taky zjistit, zda není nějaká jiná možnost, jak otěhotnění napomoci, jiná levnější, ale v případě rozsáhlé endometriozy asi Vesna moc možností nemá ![]()
Tak mi někdo z vás co zastáváte názor,že si to dítě má pořídit jak ho uživí? To se bude spoléhat jenom na stát?A co potom až stát přestane platit?Pokud žijí z ruky do pusy jak chtějí uživit dítě a dát mu plnohodnotný život a né škudlit na všem co mu mají koupit.
vesno drzim palec at se ti to nejako podari. ja treba otehotnela aniz bych chtela takze sem penize a zajisteni dopredu opravdu resit nemohla…a nevim na co jineho tu lidi spolehaji nez na stat kdyz jedine co v tehu dostavam je ted materska a pak PPM. takze zjisti na socialce jak na tyhle davky budes mit narok + uz to tu nekdo rikal treba by jsi kvuli nemoci mohla dostat invalidni duchod! a vybava pro mimi se da sehnat za hodne levno (mam kocar za 500, vybavu zdedenou, postylku udelal pritel + neco jsem kupovala nove)..tak neves hlavu!!
mimochodem pro ostatni: ono kdyz si clovek najde pritele kterej stavi barak…pak zjisti ze ma nemoc kvuli ktere by pozdeji mit deti nemohl..a rozhodne se mit deti ted (pritel v tomto pripade nema moc na vybranou a pokud ji ma rad tak na to samozrejmne pristoupi)…tak by me zajimalo kdo z vas by kvuli nemocnymu priteli/pritelkyni honem vseho nechal aby mu mohl dat vsechny svoje penize…ja teda ne a ani bych to po nikom nechtela!!!
teda tedka napisu neco fakt drsnyho - ale jak uzivej decka romove? Taky to jde.
proste podle me mit decko je zivotni priorita, alespon pro me teda jo. A odkladani muze znamenat definitivni konec, zvlast pokud uz se jedna o uroven IVF.
teda tedka napisu neco fakt drsnyho - ale jak uzivej decka romove? Taky to jde.
proste podle me mit decko je zivotni priorita, alespon pro me teda jo. A odkladani muze znamenat definitivni konec, zvlast pokud uz se jedna o uroven IVF.
Vesno taky mám operovanou endometriozu,doporučovali mi po operaci co nejdřív otěhotnět.Jenže další problém máme v manželovi,takže jsme taky podstupovali IVF.
Poprvé jsme to nechali lékama úplně na pojišťovnu,léky mi stačila,hradili jsme nadstandarty spojené s ICSI,podtuhé a potřetí jsem měla Gonal+ nadstandarty.Ale co chci říct,není nutnost jít hned po operaci di IVF!!Lékař Ti může nabídnout i varantu aplikace např. Dipherelinu nebo podobného léku (navozuje stav přechodu,aplik. se 1×měsíc do svalu a po dobu půl roku)Pak následuje IVF.Třeba by se dala najít nějaká cesta z vaší situace za tu dobu.Nevím.Ale jen abys věděla,že pokud na to nemáš,tak můžete IVF o půl roku odložit.My to také tak měli.Navíc si po operaci můžeš zažádat o lázně
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.