Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Pudloslava píše:
teda tedka napisu neco fakt drsnyho - ale jak uzivej decka romove? Taky to jde…
Jako sorry, ale tohle mi příjde za hranicí… Xenofobních řečí jsem si užila od mala dost a to nejsem Rom, ale tady bych to nečekala.
Vesno, to jsem netušila, že jde o takovouhle operaci a že máš tak na spěch. Ptala ses, kde vzít peníze, tak moje rada zní - z hypotéky
pokud ji tedy přítel má ještě nedočerpanou. Je to jeden z nejlevnějších úvěrů, tak proč toho nevyužít. Jistě máte též od banky určenou nějakou částku, kterou můžete vyčerpat, ale nemusíte dokladovat. I 50 tis se na baráku ztratí jak nic, stačí, když si nějaké práce udělá sám o víkendu nebo pomohou kamarádi. Banka si pak kontroluje jen „proinvestovanost“ a nezajímá ji, zda jste si např. koupelnu dlaždičkovali sami nebo najali firmu.
janine mohla jsem napsat „socialne neprizpusobivi zneuzivajici socialni davky zijici v ghetech…“ … ale myslim, ze napsat romove bylo vystizne a strucne. Schvalne jsem nenapsala cikani. Taky nejsem rasista a vim, ze kazdy rom tak nezije - ale ty jsi inteligentni osoba, takze jiste chapes, ze to nebyl utok na romy, ale jen popis toho, ze i ve velike bide lze mit a vychovat dite. Hledame smysl napsaneho a neslovickarime, ze?
Diskusi jsem přelítla a líbí se mi odpověď Giny - nic o tom nevím, ale zní to dobře. Že mě krapet zarazilo, že zakladatelka píše o příteli ve třetí osobě jednotného („staví“) a ne první osobě množného („stavíme“) čísla nebudu moc rozvádět, protože to sem nepatří, snad to bylo spíš nedorozumění, anebo se to ještě změní na ten plurál (jsem katastrofický typ zvyklý počítat s rozchody, úmrtími a spory o majetek).
ze i ve velike bide lze mit a vychovat dite
Jelikož průběžně řešíš výživu svého syna - kolik myslíš/víš, že stojí antirefluxní mléko? Náš starší syn byl výrazně výdělečný (na mladším jsme se konečně rozhodli nešetřit, když to netřeba), dělali jsme si srandu, že ho máme pro peníze - tehdy obrovské porodné (dodneška tu dávku nechápu), bezproblémové kojení, spousta dětí v rodině z mé strany, tedy spousta půjčených a zděděných věcí od postýlky přes autosedačku po monitor dechu, lehátko či vaničku (časem jsme stejně skoro vše dokoupili, ale nemuseli jsme). Ovšem kolik lidí to tak má… Ptala jsem se tehdy ze zvědavosti nekojících holek s dětmi na speciálních typech mléka na měsíční výdaje na výživu a ta částka byla pro mě astronomická. Nemít ty peníze, tak nevím, co takové dítě dostane - zřejmě kravské mléko zahuštěné moukou
?
Mmch zmíněné občany jsem viděla šetřit např. tak, že dali do kočárku - buď byl třígenerační, anebo vzatý od popelnice - dvě děti za sebe (přední vlastně zasedlo zadní) a na hraní špinavé noviny. Nechtěla jsem domýšlet, co děti jedí a pijí, vzpomínám velmi nerada i po letech. Ale to bylo jen k odpovědi na otázku. Já bych dítě v bídě v žádném případě vychovávat nechtěla (a to jsou pro mě děti daleko na prvním místě), ale jde o to, co je pro koho málo peněz a co už bída. Ostatně si neumím představit, že někdo má hypotéku na dům (tedy nadstandard) bez vytvoření finančních rezerv pro případ co by kdyby.
lentil to jsme třeba my, hypo na 30 let a rezerva tak na 2 splatky. je to riziko - ale bereme to tak, ze se nestane nic horsiho, ze o barak prijdeme a budeme na tom, jako bychom byli celou dobu v byte. a mezitim si alespon uzijeme baraku
no myslim ze cistota a vychova neni vazana na finance, ikdyz u onech obcanu se to samosebou snoubi. tak uvedu jako priklad pocetne krestanske rodiny.
samozrejme nemohou jezdit kazdy rok na hory a podobne, ale jsou slusne, ciste a chytre.
jo je to drahe, my jsme taky skoro vsechno dostali … a urcite to neni lehke ty penize sehnat, ale mysloim, ze skoro kazdy to nejak zvladne a ze se moc casto nestava, aby socialka sebrala dite normalnim slusnejm lidem, jen proto, ze jsou chudi.
a pokud je v zaloze barak na prodej, tak je to prece veget.
Tak na sociálku jsem zdaleka nemyslela. Ta bere děti až z velmi špatných podmínek, protože primárně je vždy snaha o to, aby dítě bylo s rodiči.
Jinak hory, dovolené atd. to právě není zdaleka bída, mám kamarádky ve velmi malých bytech se dvěma, třemi dětmi a jsou to určitě hodně spokojené rodiny. Takže těžko posoudit, o jak velkém nedostatku peněz se tu bavíme. Ale právě proto, že tyhle druhy léčby jsou běh na dlouhou trať, tak si myslím, že lze na průměrný doplatek (moje představa je dvacet až třicet tisíc, ale fakt nevím a v tomhle případě to možná bude víc, netuším) během té doby postupným odkládáním ušetřit. Samotné dítě potom je, jak jsem psala, taková loterie. Některé drahé velmi, některé aspoň v tom miminkovském věku minimálně. Peníze začnou lítat až později, ale zase záleží, jak kdo musí/umí šetřit.
Gina 108 - Joo, hypotéka dovyčerpána na střechu
Přemýšlím o práci přes internet, ale nic z toho co jsem našla mi nepřijde seziózní.
Len-til-kha - neboj, stavíme spolu. Kdyby mě viděl doktor, tak mě přiváže k posteli do nemocnice… Ale naštěstí mě neviděl a tak jsem se podílela na betonování základů, stavění komína a věnce - to že jsem pak po náročnějším týdnu na stavbě byla týden v nemocnici můžu napsat jen tady
.
A ty řeči o Romech atd. To je fakt jen o tom, že ty lidi neznáte a myslíte si že víte jací jsou. Jsou to taky lidi. Někteří Češi jsou větší hovada. Zrovna tu v paneláku bydlí romská rodina - malá chodí do první třídy, vždycky upravená, zdraví - ostatní děcka v baráku ani nebéknou! A rodiče mají oba práci a jsou fakt slušní.
Jen si myslím, že trochu rozumu a zamyšlení neuškodí. Spoléhat na to, že ono se to nějak… V zásadě může být ráda, že žije v dnešní době a nikdo ji ani děcko nenechají pojít hlady.
Ještě bych se zeptala. Ten přítel je opora nebo samostatná jednotka? Nestačil by malý byteček nebo opravit starší domek, kde si hodně práce jde udělat vlastníma rukama, nebo pomůžou i kamarádi. U nás to tak funguje.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Tak já jsem se proto,abych mohla mít děti,vzdala studia na vysoké škole.Vůbec toho nelituji.Mám závažnou nemoc a mít dítě pro mě vždy bylo a je životní priorita.Teď mám 2 děti krátce po sobě.
Kdybych se rozhodla pro studium,teprve teď bych končila,dítě bych asi už těžko měla,2 vůbec.Poradili mi lékaři,jsem šťastná.Nemám ale gynekologické problémy.Otěhotněla jsem hned,jak jsem chtěla.
Vesno,držím palce.