Kontrola během neschopenky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.2.12 21:42

Kdo

Ahoj holky, prosím nevíte někdo jak je to s kontrolou během neschopenky v prvních třech týdnech nemoci, kdy nemocenskou vyplácí zaměstnavatel? Šéf mi tvrdí, že kontrola ze soc. může přijít jen když ji na mě pošle…že dokud neuplyne doba těch 21 dní, že mě kontrolovat nepřijdou a tudíš po mně chce, abych chodila do práce zaučovat novou kolegyni i v době kdy nemám vycházky… Mám docela strach :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2769
21.2.12 21:47

může přijít kontrola z práce…páč 3 týdny platí zaměstnavatel…si teda myslím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101503
21.2.12 21:50

Může přijít i sociálka… a hlavně buď si na neschopence a pak proč bys zaučovala kolegyni nebo můžeš klidně chodit do práce za planý plat, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.12 21:52

Muže přijít i socialka to bych vubec neriskovala
 http://www.cssz.cz/…jistence.htm

• Citovat
  • Upravit
17565
21.2.12 22:11

hehe, dobrej šéf…a bude ti jako k té nechopence ještě dávat normální plat, když tam budeš zaučovat? Ani prstem bych nehla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
21.2.12 22:23

Neměli by. Ale domluv se s šéfem, jestli ti to zaplatí, zadarmo bych nechodila. To byl můj případ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
21.2.12 23:10

Sociálka na kontrolu určitě nepřijde,protože první 3týdny ti platí nemocenskou zaměstnavatel,a né sociálka,tudíž jí to ani nezajímá až po 3týdnech ji začneš zajímat,když ti bude muset vyplácet peníze ona,takže kontrola opravdu NEHROZÍ.
Takže záleží na tobě,ale zadarmo ani kuře nehrabe :mrgreen: takže ať ti to kouká zaplatit,plus ti samozřejmě musí zaplatit ještě tu nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
21.2.12 23:19

Jo a ještě jsem si vzpomněla,že tu sociálku na tebe nemůže poslat ani ten tvůj šéf,i kdyby chtěl,to už se dávno nedělá.Každej si jede na svým písečku,takže sociálka by neposílala svý pracovníky,který musí platit,aby hlídala nějakému zaměstnavateli,lidi,který se mu courají venku v době nemocenské,když je musí platit ty 3 týdny on sám.Kdyby je chtěl zkontrolovat,tak musí jedině sám nebo si někoho najmout.Takže tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101503
21.2.12 23:59
Januli3 píše:
Jo a ještě jsem si vzpomněla,že tu sociálku na tebe nemůže poslat ani ten tvůj šéf,i kdyby chtěl,to už se dávno nedělá.Každej si jede na svým písečku,takže sociálka by neposílala svý pracovníky,který musí platit,aby hlídala nějakému zaměstnavateli,lidi,který se mu courají venku v době nemocenské,když je musí platit ty 3 týdny on sám.Kdyby je chtěl zkontrolovat,tak musí jedině sám nebo si někoho najmout.Takže tak.

Tohle není pravda, sociálka je povinna na podnět zaměstnavatele nebo lékaře provést kontrolu vždy a může i sama od sebe a to i během těch 21 dní.

§ 76

(1) Kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce provádí příslušný orgán nemocenského pojištění pověřenými zaměstnanci z vlastního podnětu nebo z podnětu ošetřujícího lékaře pojištěnce anebo zaměstnavatele. Podá-li podnět k provedení této kontroly ošetřující lékař nebo zaměstnavatel, je tento orgán povinen provést kontrolu do 7 dnů od obdržení žádosti a o výsledku kontroly neprodleně žadatele písemně informovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
22.2.12 09:30

Kontrola ze sociálky určitě přijít může. Švagrová byla na rizikovým a kontrola ze sociálky na ní přišla hned po 14 dnech a z práce jí určitě nikdo neposílal.
Určitě bych se na nějaký zaučování vykašlala. Jednou marodíš, tak ať si vedoucí najde někoho jinýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.12 20:10

Děkuji za reakce :kytka: sice z toho nejsem o nic moudřejší, asi nidko neví 100% přesně jak to je, snad už to nějak překlepu a pak už mi můžou v práci… Jasně, že bych se nejraděj na šéfa vykašlala, o mém těhotenství ví víc jak 4 měsíce, náhradu nehledal, prac dobu mi upravit nebyl schopnej…Poslední měsíc jsem ho upozornovala na to, že mi doktor doporučuje klidový režim a že nejspíš na neschopence skončím a když už jsem opravdu s neschopenkou přišla, páč mi doktor práci vysloveně zakázal, tak na mě všichni koukali jak na simulanta :zed: tak ted ještě ze sebe dělám blbce a do práce chodím, strachy se klepu, aby nepřišla kontrola, nebo aby se něco nestalo mimískovi…

• Citovat
  • Upravit
4243
3.5.12 23:00

Toto mi přijde jako kreténský systém. Protože mám na mateřskou nastoupit v půlce července a rodičovská mi v půlce května končí a mám 3leté dítě, které mi nevzali do školky státní. Tak co mám dělat? Nemocenskou si nemůžu dovolit, protože nezvládnu být s dítětem v danou dobu doma, když se někde sekne a budou horka, takže se můžu procházet ve 4hod. v horku sním nebo nebude díky tomu vůbec chodit ven. Nebo nebudu mít peníze, ani nějaké životní minimum. V práci mi řekli, že mě na dva měsíce nezaměstnají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
laurinaaa1
19.10.12 11:41

Dobrý den, prosim vas muzu se zeptat mamina je uz 3. tyden na neschopence doma, porad nema vychazky dneska sme spolu byli nakoupit a kdyz sme prisli tak nas u zvonku pristihla kontrola a hned mamine nejspise ukončila neschopenku, znamena to tedy, ze nedostane vubec zadne penize za ty 3 tydny na neschopence? děkuji

• Citovat
  • Upravit
101503
19.10.12 11:49

Ty tři týdny by měla dostat normálně zaplacené, alespoň to tak běžně je, že se případné zkrouhnutí dávek řeší až od té kontroly.
I když teď mi dochází, že vlastně ty 3 týdny platí zaměstnavatel, a tam přesně nevím jak to je, ale taky myslím, že by to zaplatit měl, ale nevím, jaké může uplatnit sankce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
19.10.12 14:54
@laurinaaa1 píše:

Od čtvrtého až do 21. dne vyplácí zaměstnavatel nemocným zaměstnancům náhradu mzdy. V tomto období je kontrola dodržování režimu pracovní neschopnosti na něm. Pokud zjistí, že se někdo neléčí, jak má, může mu náhradu mzdy snížit nebo odebrat.

Zdroj: http://finance.idnes.cz/…2n-/poj.aspx?…

Další věc je, pokud to platí zaměstnavatel, co z toho může mít maminka za problémy. V dnešní době bych se nedivila ani vyhazovu.

Nic proti tazatelko, ale berou mě všichni čerti, když tohle čtu. Nemocenská, bez vycházek (proč je doktor nenapsal event.) a nákupy? Buď jsem nemocná a je mi blbě a ležím a snažím se být co nejdřív fit, abych mohla zase fungovat, nebo běhám po obchoďáku a nakupuju. Jak jsem pochopila, bez jídla by maminka určitě nezůstala. Proč tak a) riskuje nebo b) zneužívá systém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat