Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Tahina Můžeš se dohodnout s matkou na tvé investici do domu s tím, že na jejím základě dojde ke vzniku podílového spoluvlastnictví. Pokud dům má teď hodnotu 4 mil., ty do toho vrazíš 1 mil., můžete se domluvit, že ti po dokončení investice bude patřit 1/5. Nebo to můžeš vyřešit tak, že tyto peníze matce formálně půjčíš na inflační úrok a tím ti ta pohledávka vůči ní zůstane. Další možnost je rozdělení bytu na bytové jednotky a odkoupení jednotky. Pak by sis investovala do svého. Ideální je to s maminkou probrat a zjistit, jakou má ona představu. Pokud se nedohodnete, zkuste třeba nějakou poradnu a nechat si pomoci se dohodnout.
Ahoj, taky by me zajímalo, jak je to s dědictvím.
Mám barák a deti, jsem rozvedena. Oba dva moji rodiče ziji, mam jednoho bratra. Kdyby se se mnou něco stalo, kdo by dum zdědil?
Pak mám ještě pritele, který do domu investuje dost času, sil i penez. Máme spolu dítko. On má ještě dvě už skoro dospele deti. Přemýšlela jsem o tom, nechat na něj přepsat polovinu domu, aby se cítil jako doma, byl jako doma, aby neměl pocit, že ho muzu vyhodit. Ale…kdyby se pak stalo něco s nim, sdělili by polovinu jeho deti, ja bych je musela vyplatit, což samozrejme nechci. Je mozne to nějak ošetřit třeba zaveti? Je mozne ji sepsat, aniž by on o tom věděl? Kdyby se mi něco stalo, chtěla bych, aby tu zůstal on s myma detma i našim spolecnym. Ale zas bych chtěla, aby do toho mamka mela co mluvit, kdyby se ji něco nezdálo…exmanzel se o sve deti nezajímá, pritel se k nim chova jak k vlastnim. Dekuji:-).
Po tobě vše zdědí tvoje děti, nikdo jiný. Jinak pokud bys na přítele půlku přepsala, tak po něm budou dědit všechny jeho děti a závětí to ošetřit jde pouze zčásti, protože děti jsou neopominutelní dědicové, takže část by dědit museli a jelikož by tu závěť musel napsat on, tak by o ní rozhodně musel vědět.
Zrovna nedávno jsme se o tom bavili s manželem, co by bylo kdyby se nám neco stalo. Můj názor:
Pokud by se tobě neco stane barak podedi tve deti, ktere by meli mit jako nezletili nejakeho porucnika, coz by mohl byt pritel nebo treba tvoje mama a tim bude jejich majetek spavovat do jejich zletilosti.
No a jak to tedy ošetřit? Deti jsou ještě male. Desi me, žeby se jejich opatrovníkem stal jejich otec, muj exmanzel, už 2 roky je neviděl, nezajímají ho. Pije a bydlí po ubytovnách. Jak to tedy udělat, aby to bylo tak jak bych chtěla? Aby tu zůstal pritel s detma, ale aby jeho deti nededily „muj“majetek, mají svoje babičky, svou mámu…to bych nerada, aby je moje deti musely vyplatit.
@Anonymní píše:
No a jak to tedy ošetřit? Deti jsou ještě male. Desi me, žeby se jejich opatrovníkem stal jejich otec, muj exmanzel, už 2 roky je neviděl, nezajímají ho. Pije a bydlí po ubytovnách. Jak to tedy udělat, aby to bylo tak jak bych chtěla? Aby tu zůstal pritel s detma, ale aby jeho deti nededily „muj“majetek, mají svoje babičky, svou mámu…to bych nerada, aby je moje deti musely vyplatit.
tvůj přítel ale nezůstane s tvými dětmi, a když, tak to bude dost boj, děti mají otce, v případě tvé smrti jdou otci, respektive klidně jejich otec k nim. Přepsat kvůli tomu majetek na přítele, který klidně za rok může být expřítel, jakkoliv teď ta láska hluboká, nebudeme si namlouvat, že se to stát může, je nerozumné. Řešení to moc nemá, napsat závěť, kde napíšeš, kdo si přeješ, aby byl poručníkem, nicméně se na to nemusí přihlížet. A děti po tvé smrti dostane jejich otec, přítel proti němu nebude mít šance, nemá a nebude na děti mít nárok. Do boje proti biologickému otci by mohla tvoje mamka, kde by se prokazovalo, že je pro děti lepší, zná je, úzce se stýkala, na rozdíl od otce, ale to je právní boj a kdo ví, jak by to dopadlo. Tvá situace nemá moc elegantní řešení. Nicméně i kdyby se ti něco stalo, poručník nemůže nakládat s majetkem svévolně, většinou na všechno potřebuje soud.
Takže když to napíšu uplne hloupe-pokud bych na pritele napsala polovinu baráku, po me smrti by byla polovina jeho a druha mych 4 deti. Jedno dite by automaticky zůstalo s nim v baráku, protoze je jeho. Zbytek deti by měl dostat do pece jejich otec. Do baráku by ale nemohl, tam by žil pritel, tim pádem by o deti dal nejevil zájem a byly by svereny do pece moji matky. Nemel by s nimi kam jít, bydlí na ubytovně nebo po známých, spí i venku, pije a svuj život by kkvůli nim nezměnil. Neviděl je víc jak 2 roky, nejmladší si na něj ani nepamatuji.
A mamka by se o ne starala s mym přítelem, protoze on k nim vztah má a má je moc rad. Je to hodnej chlap a nenechal by je byt.
Bylo by to tak mozne? Jen ciste teoreticky? dekuji
No, jelikož by dostal do péče ty 3 děti, které by vlastnily nezanedbatelný podíl na domě a v tom domě, tak bych tak jistě netvrdila, že by do baráku nemohl, protože by bylo v zájmu těch dětí se nestěhovat…
Tak napiš závěť. Barák bych zatím neprepisovala.
Jako popravdě. Nic bych teď neresila a nemalovala čerta na zeď, ale pro tvůj klid bych to řešila zavetí.
@Anonymní píše:
Takže když to napíšu uplne hloupe-pokud bych na pritele napsala polovinu baráku, po me smrti by byla polovina jeho a druha mych 4 deti. Jedno dite by automaticky zůstalo s nim v baráku, protoze je jeho. Zbytek deti by měl dostat do pece jejich otec. Do baráku by ale nemohl, tam by žil pritel, tim pádem by o deti dal nejevil zájem a byly by svereny do pece moji matky. Nemel by s nimi kam jít, bydlí na ubytovně nebo po známých, spí i venku, pije a svuj život by kkvůli nim nezměnil. Neviděl je víc jak 2 roky, nejmladší si na něj ani nepamatuji.
A mamka by se o ne starala s mym přítelem, protoze on k nim vztah má a má je moc rad. Je to hodnej chlap a nenechal by je byt.
Bylo by to tak mozne? Jen ciste teoreticky? dekuji
co by udělal otec dětí, že by nejevil zájem a dostala je matka, to vůbec není jisté. navíc by polovina baráku byla přítele za tvého života, ne po tvé smrti, takže se ti nakrásně můýe stát, že se rozejdete a nastane ti peklo. navíc když umře první on, dědí jeho děti a majetkem vládnou jejich opatrovníci. Tohle je hloupost nejvyšší, řešit to přepsáním majetku na chlapa.
A jak to tedy udělat, aby deti od sebe nerozdelili? Nechci malovat čerta, ale tahle otázka me trápí. Přepisovat majetek zatím nehodlam, jen me zajímají moznosti.
Podle me se to nějak udělat dá, aby se o deti pak starala babička, napíše se to vše do závěti. Jenže pak nastává otázka, co když se něco stane babičce?
Nestará se vůbec, jak jsem psala, neviděl je vic jak dva roky. Dvojcatum bylo rok a půl.
A takové krajní řešení, kdybste se se současným partnerem vzali a on zažádal o osvojení dětí, byl by jejich otcem a tohle všechno by se vyřešilo.
Jen tak uvažuju.