Kdo bude dědit

106
7.1.15 14:16

Kdo bude dědit

Ahoj chtěla bych se zeptat, třeba s tím budete mít někdo zkušenost. Mám přítele, brzo manžela a 4 měsíční dceru. Bydlíme v domě u mé mámy. Máma má manžela, ale dům je napsaný celý na ní(babička jí ho nechala napsat ještě za života).Chceme rekonstruovat druhé patro, pro sebe, ale jelikož to nebude nic levného a taky chci zajistit rodinu, kdyby se mi něco stalo, chci požádat matku o připsání půlky domu. Pokud by nesouhlasila a já třeba zemřela, tak můj manžel s dcerou zůstanou bez nároku???Nebo by byla dcera dědic a manžel opatrovník pokud by se s matkou něco stalo???Nechci aby to vyznělo jako hyenismus, ale taky chci svou rodinu zabezpečit a jelikož s matkou nemám nejlepší vztah bylo by připsání půlky určité řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4607
7.1.15 14:21

Pokud nebude souhlasit s přepsáním půlky a v době " tvé smrti" bude majitelem jen ona tak dcera a manžel nedostanou nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
7.1.15 14:25

@Tahina
Taky myslim, viz vyse.
Co se odstehovat? Budes investovat do sveho, nebudes resit problemy souziti vice generaci… a promin, ale nemas s mamkou dobre vztahy, ale pul domu bys od ni chtela? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
7.1.15 14:26

Dokud by žila maminka, tak by dcera s manželem nedostali nic a jestli by je tam nechala bydlet by záleželo na její dobré vůli. V případě, že by se něco stalo i s maminkou, tak by polovina domu připadla jejímu manželovi a polovina tvojí dceři…ale za předpokladu, že nemáš žádné další sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
7.1.15 14:27

Pokud Ty zemřeš dřív než Tvá matka, tak budou dědit jen po Tobě. Z domu jim nic patřit nebude. Až zemře i Tvá matka, tak dítě dostane podíl, který bys dostala, kdybys byla na živu. Tedy půl baráku. (pokud nemáš sourozence a máš jen jedno dítě) Druhou půlku zdědí manžel Tvé matky. A pak tady může být závěť, kde si to Tvá matka může upravit skoro jak chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
7.1.15 14:27

Ano, jak pise @Lishaa

• Citovat
  • Upravit
106
7.1.15 14:37
@BellinkaX píše:
@Tahina
Taky myslim, viz vyse.
Co se odstehovat? Budes investovat do sveho, nebudes resit problemy souziti vice generaci… a promin, ale nemas s mamkou dobre vztahy, ale pul domu bys od ni chtela? :think:

ona nemá dobrý vztah se mnou, ne já s ní…a v domě jsem vzrůstala od malinka a rekonstrukce taky platím já

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
7.1.15 14:44
@Tahina píše:
ona nemá dobrý vztah se mnou, ne já s ní…a v domě jsem vzrůstala od malinka a rekonstrukce taky platím já

Tomu nerozumim, ale to je mezi vama. To, ze jsi v dome vyrustala neznamena, ze Ti patri, nebo ze tam musis bydlet i nadale. Taky jsem vyletla z hnizda, kde jsem zila od narozeni. Nicmene pokud u nekoho ziju, tak mu prispivam, to ji prijde samozrejme… na tom musite byt s mamkou ale nejak domluvene. Mmch, co ji teda vadi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
7.1.15 14:46
@BellinkaX píše:
Tomu nerozumim, ale to je mezi vama. To, ze jsi v dome vyrustala neznamena, ze Ti patri, nebo ze tam musis bydlet i nadale. Taky jsem vyletla z hnizda, kde jsem zila od narozeni. Nicmene pokud u nekoho ziju, tak mu prispivam, to ji prijde samozrejme… na tom musite byt s mamkou ale nejak domluvene. Mmch, co ji teda vadi?

tohle by bylo asi na jinou diskuzi a nemyslím si, že by to bylo k mé otázce podstatné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
7.1.15 14:47

Jinak děkuji za odpovědi, myslela jsem si to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
7.1.15 15:00

@Tahina
Nerekonstuovala bych bez toho aniž by to byl můj majetek. Přesně jak píšeš, vrazíte do toho spoustu peněz a když by se něco stalo tak vám zbydou jen oči pro pláč. A nemusí se stát něco tobě, ale může se matka rozhodnout, že dům prodá a ty z investovaných peněz neuvidíš ani korunu. Neřeším teď potenciální nájem, či příspěvek do fondu oprav, myslím tím větší rekontrukci.
Pokud byste se přesto do rekonstrukce pustili (bez přepisu), zašla bych za právníkem a sluvně to ošetřila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
7.1.15 16:00

To bývalo za stareho zákoníky. Od nové zákoníku ( 2014 ) by po babičce dědili i tvoje děti. V zákoně je, ze dědí děti a pokud ty děti už nežijí, tak jejich potomci. Něco podobného jsme řešili u tety. Ale byt tebou bych nerekonstruovala neco, co není tvoje. Sice by děti měli nárok na dědictví, ale pokud to matka přepíše na někoho jiného, tak budou mít smolíka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
16.1.15 20:59

Nechej si zridit pro sebe, dceru a manzela sluzebnost bytu a je to…jestli bude proti, tak je to jasne, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
18.1.15 22:18

@PetrV1 co to je to slyším poprvé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
19.1.15 10:22

Už vím, je to vlastně věcné břemeno…Děkuji