Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Mazlucha píše:
Podle me se to nějak udělat dá, aby se o deti pak starala babička, napíše se to vše do závěti. Jenže pak nastává otázka, co když se něco stane babičce?
No, do závěti to sice napsat může, ale soud se tím nemusí řídit… přání ohledně dětí není závazné.
Popremyslim, dekuji. Jen me tak napadá, co by bylo kdyby…možná to jsou hloupe myšlenky, ale vrta mi to hlavou. Varianta se svatbou je taky možná, ale někdy v budoucnu, ted urcite ne, oba se ještě oklepavame z rozvodu, tak to nechci hrotit.
Obnovují diskuzi.
Mám partnera, se kterým jsem skoro 3 roky
Máme společnou dceru skoro 8m. Partner má dluhy. Kdyby se mu nedejbože něco stalo a umřel by, jak by to bylo s těmi dluhy? Zdědila by je dcera (jelikož je nezletilá, takže asi já) nebo tchyně?
Mám dojem, že dědicem by byla dcera (pokud by druh/přítel nesepsal závěť), družka ani matka přítele by v takovém případě nedědily nic. Ty dědí pouze v případě, že zůstavitel nemá děti a manželku.
Dedictvi je potreba odmitnout, pokud dluhy jsou vetsi jak dedeny majetek. Pak dluhy nikdo nededi. Pouze v manzelstvi jsou dluhy spolecne pro manzela a manzelku.
S dcerou byste musely před soud, který by za nezletilé dítě rozhodl, zda je skutečně v jeho zájmu dědictví odmítnout. Ta ho odmítneš sama za sebe.
@Janli partner má dluhy pojištěné, takže kdyby se mu něco stalo, tak to zaplatí pojišťovna. Ovšem auto je na úvěr nebankovního úvěru, takže tam pojištění není. Takže vlastně dcera by dědila pouze auto. Ale furt mi zde nikdo neodpověděl na můj dotaz. Když je nezletilá, tak bych tím pádem dědila za ní já jakožto zakonný zástupce?
Samozřejmě, proc by nemohlo. Stejne tak kdyby zdedila barak, tak bude taky psany na ni.
Známá takhle s dítětem dědila byt. Dítě muselo mít nějakého opatrovníka, kterým v případě dědictví prý nemohla být ani ona, museli tenkrát zvolit dědečka… Ale nevím, jestli to tak je vždy.