Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím vás tu všechny maminky, těhulky, snažilky atd. měla bych dotaz a doufám že se tu najde někdo kdo by mi pomohl nebo mohl mít nějakou podobnou zkušenost či zda se pouze vyzná… Mám 5-ti měsíčního chlapečka… Jeho biol. otec se v RL nepodepsal, dokonce ho zapírá tvrdí že neexistuje, z toho plyne že neplatí alimenty a nemá absolutní zájem!!! Z počátku jsem s tím souhlasila, že otcovství nepodepíše , proto jsem ho nijak nenaháněla, jednoduše jsme se po rozchodu který nastal ještě před porodem bavili jen o tom na co by mi měl přispět jenže on pořád jen sliboval a nikdy nic nedal..Jenomže čeho je moc toho je příliš a já bych se potřebovala informovat o tom zda nevíte jestli jde otce zbavit práv na dítě a nechat ho jen platit když by otcovství podepsal a jestli by šlo zařídit aby platit i zpětně…a jak je to pokud bych chtěla aby podstoupil zkoušku DNA…Snad jsem to vše vysvětlila dostatečně na to aby jste mě pochopily…Byla bych velice ráda…a pokud se tu nikdo nenajde…Tak alespoň kam si mám zajít se informovat předem děkuju
Ahojky,
tak určitě nejde, aby bio otec měl pouze povinnosti (=alimenty) a žádná práva. Takže pokud ho i přesto chceš nechat zapsat do RL, musíš podat žádost o určení otcovství k soudu (myslím, že by ti pomohli na sociálce-Oddělení péče o rodinu a děti), ten nařídí testy DNA. Alimenty by ti potom měly vyměřit zpětně od narození synka. Je s tím však spojené riziko, že jeho otec pak bude uplatňovat právo na styk s malým… ![]()
tak jak si to představuješ to bohužel nejde. Buď nebude zapsán v RL a pokud sám nebude chtít, tak ho nedonutíš zaplatit ti ani korunu, na druhou stranu se ale nemusíš nervovat a syna mu nedávat na návštěvy, protože otec není - ani v budoucnosti. Nebo můžeš dát žalobu na soud, ten nařídí testy DNA, prokáže se jestli je bio otec, pak bude další soud a ten nařídí alimenty - s tím, že by mohlo být i nařízené aby ti vše zaplatil i zpětně + bys mohla vysoudit peníze na sobě. Pak ovšem bude zapsán v RL a bude mít právo na dítě - bude ho chtít navštěvovat, tobě dělat peklo, časem třeba střídavou péči jen aby tě naštval a ty mu ho musíš dávat - dle toho co soud nařídí. No a milej tatínek musí platit - ovšem když se podíváš do různých diskuzí zjistíš, že tatínci chtějí práva, ale povinnosti je moc nezajímají, když bude nezaměstnaný a dá ti 100 za dva měsíce, prokáže tím svou vůli platit, ale když nemá peníze soude, tak s tím těžko něco udělá…Napiš si na papír + a - a podle toho se zařiď.
Palina.zl: Ahojky
to mě tedy mrzí, já to totiž slyšela od jedné známé že by to mělo nějak jít, ale neobávám se toho, že by se s prckem stýkat chtěl když tvrdí že neexituje a když projede okolo jako by jsme byli cizí takže to riziko je minimální.., je to prostě humusák
…nemůže mu vše tak lehce projít…Děkuji za radu
Přesně - budeš se muset rozhodnou jestli ti to opravdu stojí za to, se například v budoucnu nervovat s expřítelem a dohadovat se s ním o dítě. Protože jak mile bude zapsán v RL má na dítě právo…stýkat se s ním, podílet se na výchově atd…a co si bude povídat, spousta chlapů si hraje na tatínky a dělají pak jenom peklo hlavně aby ublížili matkám - bohužel na to doplácejí vždycky děti!
Ale záleží případ od případu…
Morenita píše:
Palina.zl: Ahojkyto mě tedy mrzí, já to totiž slyšela od jedné známé že by to mělo nějak jít, ale neobávám se toho, že by se s prckem stýkat chtěl když tvrdí že neexituje a když projede okolo jako by jsme byli cizí takže to riziko je minimální.., je to prostě humusák
![]()
…nemůže mu vše tak lehce projít…Děkuji za radu
Moc bych nespoléhala na to, že se s malým nebude chtít stýkat. Ne, že by se určením otcovství změnil…ale spíš jak píše ynax - o malého bude usilovat prostě „natruc“, aby se ti pomstil
. Třeba to nebude tvůj případ - nicméně sama se řídím heslem: „Počítej s horším, doufej v lepší“. Určením otcovství mu dáš i právo na styk a na to je potřeba se připravit.
No a pokud vím, tak rodičovských práv zbavit lze - ale pouze za určitých okolností. Třeba kdyby otec dítě týral (možná se pletu - třeba mě někdo opraví) ![]()
ynax: No bohužel se neddá nic dělat. To mě zase známá nakecala pěkný nesmysl…
Samozřejmně že mi to za těch pár stovek nestojí to máš pravdu… Tenhle chlap nepracuje, jen lže krade a podvádí lidi a z toho on žije…Ráda bych mu udělala dusno a právě když jsem slyšela o tomhle tak jsem se chtěla informovat. Každopádně nějak se rozhodnout musím ![]()
Povinost pouze platit nemá.Otec má právo na stýkání s dítětem pokud mu tohle právo není soudně vzato jako kdyby byl dítěti nebezpečnej.Pokud je to zloděj,vrah,feták tak mu mužou právo na styk vzít ale jinak né.Pokud bude platit muže si vydupat návštěvy.Rozmysli si dobře jestli ti to za to stojí.Taky muže platit 1500 měsíčně a dítě mu budeš muset dávat
oxalka píše:
Přesně - budeš se muset rozhodnou jestli ti to opravdu stojí za to, se například v budoucnu nervovat s expřítelem a dohadovat se s ním o dítě. Protože jak mile bude zapsán v RL má na dítě právo…stýkat se s ním, podílet se na výchově atd…a co si bude povídat, spousta chlapů si hraje na tatínky a dělají pak jenom peklo hlavně aby ublížili matkám - bohužel na to doplácejí vždycky děti!Ale záleží případ od případu…
To jo máte pravdu holky…Prý když se rozejdeme malej bude s tatínkem, dám mu všechno na světě, můj syn bla bla bla hrál si nevím na co…a teď projede a dělá že mě nikdy neviděl …Určitě ani trochu mi to nestojí za to se s ním v budoucnu nervovat
Tak pokud to je takový ,,charakter,,
tak bych to raději nepokouela protože, jestli mu pak soud nařídí alimenty a on jednou za dva měsíce pošle stovku - soud to bude brát tak že projevil zájem o dítě a nikdo ho pak otcovských práv nejspíš nezbaví…teda myslím že to ak nějak je, je to dlouho co se naši rozváděli ale právě tohle otec dělal natruc jen aby se pomstil…
Kamča.dalmatinka: Takže na tom něco je? On má totiž plnej trestní rejstřík, má na něj pár lidí podanný trestní oznámení, a už dvakrát byl ve výkonu trestu samozřejmně jsem nic celou dobu netušila. Právě že to jen pěknej zloděj a podvodník…děkuju na to se v každým případě alespoň informuji jakou mám šanci.
Morenita píše:
Kamča.dalmatinka: Takže na tom něco je? On má totiž plnej trestní rejstřík, má na něj pár lidí podanný trestní oznámení, a už dvakrát byl ve výkonu trestu samozřejmně jsem nic celou dobu netušila. Právě že to jen pěknej zloděj a podvodník…děkuju na to se v každým případě alespoň informuji jakou mám šanci.
To ale není tak jednoduchý.Musel by projít testama zda je schopnej se o dítě postarat.Moje kamarádka takle má dvojčátka s chlapem co sedí celej život a tam to nebyl žádnej problém proto že byl trestán i za nějaké obtěžování malích dětí.Pokud je to jen zlodějíček tak těch po světě je,to se asi nebude brát jako -člověk co nezvládne postarat se o dítě
oxalka: a pokud by to vyšlo kdybych na něj vytáhla jakej je( jak psala kamca.dalmatinka) a oni by mu to práve styku zakázali tak už by to pak přeci nešlo změnit co myslíš?
Morenita píše:
ynax: No bohužel se neddá nic dělat. To mě zase známá nakecala pěkný nesmysl…Samozřejmně že mi to za těch pár stovek nestojí to máš pravdu… Tenhle chlap nepracuje, jen lže krade a podvádí lidi a z toho on žije…Ráda bych mu udělala dusno a právě když jsem slyšela o tomhle tak jsem se chtěla informovat. Každopádně nějak se rozhodnout musím
Proboha buď ráda, že nemá zájem o dítě! Do jakého prostředí a morálky by jsi mu pak dítě musela dávat ![]()
Já bych jen doufala, že ho tenhle přístup nepřejde. Pokud leze nějak zbavit totálně otcovských práv, tak bych to udělala.
No myslím že by to možná šlo, ale jestli píšeš že nemá žádné příjmy nebo bude ve výkonu tresku soud mu sice nařídit může aby platil ale asi by stejně neměl z čeho…opravdu nevím, nejsem sociální pracovnice, právě proto bych se raději zašla zeptat na tu sociálku. každopádně přeji hodně štěstí ![]()