Kdo chodí na lyže, nemá rád přírodu

verulicek
22.1.15 18:42

Kdo chodí na lyže, nemá rád přírodu

Předem upozorňuji, že jsem záměrně napsala název diskuse takto – očekávám, že když se objeví ve výčtu diskusí takový výrok, otevře ji mnohem více lidí :twisted:
Nikoho v žádném případě neodsuzuji a je utopie myslet si, že tímto „osvícením“ změním něčí postoje k lyžování :P nicméně jsem se chtěla podělit o poznatek z dnešního dne, o kterém jsem neměla dodnes ani páru (někteří možná ano, já teda ne). Tedy k věci:
Víte, že jedno sněžné dělo pro tvorbu umělého sněhu spotřebuje za minutu 100 hl vody??? :think:
Já jsem na to hleděla jak puk a donutilo mě to k hlubokému zamyšlení…před­stavila jsem si všechna ta sněžná děla, která rok co rok prakticky celou sezónu – tedy téměř třetinu rku – denně pracují na plné obrátky, aby bylo uspokojeno naše malicherné přání – lyžovat za každou cenu v období listopad až únor. To se opravdu musíme za každou cenu opičit po státech, kde sníh přirozeně je (Itálie, Rakousko, Švýcarsko)..kdo vlastně vymyslel tento český vrtoch? Jistě, ne každý má na to jezdit lyžovat za hranice…ale copak opravdu MUSÍME, když příroda tomu nepřeje? V dnešní době, kdy se spekuluje nad tím, zda dojde dřív ropa nebo voda, se oddáváme každoročnímu rozmaru si v naší republice něco dokazovat..
Nechci se nikoho dotknout, nechci urážet ani moralizovat. Ale občas by se lidský tvor měl zamyslet nad tím, že spoustu věcí děláme automaticky (léta a desetiletí, ani se nad tím nepozastavujeme, protože tak to děláme celý život..) a často si nejsme vůbec vědomi vedlejších důsledků, které naše marnivé počínání způsobuje.
No, to je asi vše..chtěla jsem se s vámi o toto zamyšlení podělit :hug: (samozřejmě nepředpokládám, že tu někdo kvůli mě přestane lyžovat :lol: ale třeba… :?: 8) :idea: )

edit - odkaz vložím zrovna sem, aby se nemnožily příspěvky ohledně toho, že voda se vrací zpět do země a přírodě to vlastně neškodí..mimochodem ta voda k zasněžování má jiné složení) http://gnosis9.net/view.php?…

Příspěvek upraven 22.01.15 v 18:53

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3168
22.1.15 18:43

Tak ta voda se na jaře vrátí do řek nebo do země :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.1.15 18:47

A jaj, tak to je zase myšlenka k hlubokému zamyšlení. Jsem ráda, že vymysleli děla a chrlí ten umělý sníh a alespoň někde se dá lyžovat. Navíc ta voda se do té přírody vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
22.1.15 18:48

@jajda32 nejde o to, kam se voda vrací (to jsme na základce v prvouce myslím brali :P ), ale jaká je to nepřirozená zátěž pro přírodu (http://gnosis9.net/view.php?…)

• Citovat
  • Upravit
lucenka

Beru to tak, že se ta voda zase do přírody vrátí, nijek se neznehodnotí.

Jako větší plýtvání mi přijde splachování pitnou vodou, umělé narovnávání řek (rychlejší průtok, menší doba na odpařování,…).

A rozhodně kvůli tomu nepřestanu lyžovat. JSem ráda, že díky dělům mám sjezdovku vhodnou pro kluka 20 minut za Prahou. Jezdit s ním kvůli jeho hodince lyžování do Alp by nemělo moc cenu.

Příspěvek upraven 22.01.15 v 18:50

• Citovat
  • Upravit
6945

@jajda32 takY nejak nechapu co ma byt. Skodi to zivotnimu prpstrwdi nebo jako proc? Jinak ja lyzovat neprestanu,

Příspěvek upraven 22.01.15 v 18:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krasavicaa
22.1.15 18:49

No :think: :think: :think: Většinou s tebou celkem i souhlasím, ale toto je mazec :think: :think: :think:
Trochu blábol :oops: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2242
22.1.15 18:50

@verulicek Čemu konkrétně vadí to, že dole u vleků je velká nádrž na vodu, kam voda steče z potoku, něco naprší, a v zimě z toho dělají umělý sníh? Jako ne, že bych si myslela, že se to krajiny vůbec nijak nedotkne, ale nemám dojem, že by to byla zásadní věc, která tak moc škodí. Sněžná děla nepracují denně, pouze v případě, že je potřeba dosněžit, na sjezdovce je sněhu málo a není tolik nad nulou, aby se ten umělý sníh neudržel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869

Tak pokud to není voda z hloubkového vrtu, což asi není. Co konkrétně Ti na tom vadí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780

Ano. Nejde jen o tu vodu.. Ja vzdy rostu, kdyz vlekari v televizi v listopadu brecej, ze je moc teplo a nemuzou ani zasnezovat.. Je to proste neprirozene, ale jako se vsim dneska - kdyz je poptavka… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.1.15 18:51

Zátěž pro přírodu jsou auta, třeba. Tak kdyby se všichni zamysleli a přestali je používat, byla by na tom příroda lépe. Je to k zamyšlení, nepředpokládá, že někdo kvůli mně přestane jezdit autem :mrgreen: ale třeba… :?: 8) :idea:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904

Jako lyžovat jenom na sjezdovce, když všude okolo je zeleno, mi připadá taky dost divný. Zimní sport jak stehno.
A popravdě nechápu, jak se to těm provozovatelům může vyplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krasavicaa
@verulicek píše:
@jajda32 nejde o to, kam se voda vrací (to jsme na základce v prvouce myslím brali :P ), ale jaká je to nepřirozená zátěž pro přírodu (http://gnosis9.net/view.php?…)

Hele, a ty šetříš osobně přírodu jak? Nesprchuješ se ve sprcháčích, ani nepoužíváš šampony? Nemáš děti, které spotřebují brutální kila jednorázových plen? Myješ nádobí čím? V čem pereš? V prášku? V chemii? :think: :think:
Kupuješ vše v recyklovatelných obalech? :think: :think: :think:

• Citovat
  • Upravit
869
22.1.15 18:52

@verulicek ten článek je o tom, co to způsobuje v Alpách. A v ČR jako co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krasavicaa
22.1.15 18:53
@terinka4444 píše:
Zátěž pro přírodu jsou auta, třeba. Tak kdyby se všichni zamysleli a přestali je používat, byla by na tom příroda lépe. Je to k zamyšlení, nepředpokládá, že někdo kvůli mně přestane jezdit autem :mrgreen: ale třeba… :?: 8) :idea:

Nejen auta, ale i MHD, busy, vlaky…

Takže zakl.od teď bude chodit po svejch :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová