Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máš nějaký problém s plícemi?
Též si myslím, že kdyby byla nějaká patologie na plicích, že by to v popisu zmínil
Tak podle mě hodnotí jen to, kvůli čemu se rentgen dělal. Navíc plíce a páteř spadá pod dvojí odbornost lékařů, takže pochybuji, že by se např. ortoped zabýval nějakým nálezem na měkkých tkáních, pokud by to vůbec poznal. To, že je někdo lékař, zdaleka neznamená, že umí hodnotit veškeré rentgenové snímky.
Tak zrovna rentgenolog by měl být nejspíš schopný popsat nález na měkkých i tvrdých tkáních…
Tak vidět tam je všechno, ale určitě se nebudou zaobirat celým hrudnikem když jim šlo o páteř… Taky záleží u koho si byla, když někdo dělá rentgen páteře těžko se ten samí dr bude specializovat i na plíce, to zas spadá pod jiný obor…
Ne nemám jen ze zády hrudní páteř . Napadlo mě zda při tom rentgenu vidí i plíce ? Logicky asi ano já tvrdila ,že ne . Podle manžela jak chceš vymazat vnitřní orgánu když ti rentgenují hrudní páteř ? Jelikož tam nic nebylo a Dr chtěl hrudní páteř tak o plicích nepsal . Jen při patologických změnách jako náhodné zjištění .
@Kriss Tina To chápu jen mě napadlo jestli vidí i plíce při tom rentgenu ? Jasné vyhodnotí jen to o co žádá lékař v doporučení , ale kdyby si všiml nějakých změn na plicích zda na to upozorní ?
@katern píše:
@MalagaNe nemám jen ze zády hrudní páteř . Napadlo mě zda při tom rentgenu vidí i plíce ? Logicky asi ano já tvrdila ,že ne . Podle manžela jak chceš vymazat vnitřní orgánu když ti rentgenují hrudní páteř ? Jelikož tam nic nebylo a Dr chtěl hrudní páteř tak o plicích nepsal . Jen při patologických změnách jako náhodné zjištění .
Jasně že tam jsou plíce, možná ne celé…a asi tam bude vidět i kresba průdušek…resp pokud tam budou vazivové změny, nějaké kalcifikace apod.
Dej si do googlu rtg th páteře, ať víš jak takový snímek vypadá.
Měl by tam být vidět i obrys srdce…
Příspěvek upraven 06.01.19 v 11:38
Vidět to tam samozřejmě je. Hodnotí se jen to, kvuli čemu byl RTG dělán, ale kdyby kdekoliv jinde byla na první pohled patrna patologie, určitě by to ve zprávě bylo zmíněno. Mně takhle na MR mozku zjistili vedlejší nález a po obsáhlém popisu požadovaných struktur bylo ve zprávě zmíněno, že při hodnocení snímků našli ještě to a to a doporučují tedy to a to.
Příspěvek upraven 06.01.19 v 11:37
@Malaga
Tak při nějaké patologické změně kdyby tam byla ,by musel na to upozornit ?
@katern píše:
@Malaga
Dle mého určitě ano… nedovedu si představit, že by to přešel…to by mohlo být později i interpretováno, že to třeba přehlédl…
Vidí všechno. Mě dělali rtg srdce a rentgenolog mi druhý den volal, že mám branicni kylu.
Děkuji takže manžel má pravdu . tvrdil , že kdyby na plicích , nebo jinde něco bylo musel by to do zprávy napsat a doporučit jiné vyšetření . Takzvané náhodné zjištění , jelikož to bylo čisté tak vyhodnotil jen to o co žádal lékař . Chápu to dobře ano ??
Ja teda videla snimek s nalezem na plicich jednou a bylo to ocividne. A ten snimek vyhodnocuje az dr. nebo ho vyhodnocovali uz na tom rtg?
@katern píše:
@Malaga
Nemusel, ale pokud tu práci nemá úplně na háku a záleží mu na jeho odborné pověsti, tak tam uvede i to co nemusí (ale zdá se to podstatné, vhodné…).