Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, já šla na císaře po 2 dnech vyvolávání, takže pro mě to bylo vysvobození
. Bylo to v půl devátý večer, syna jsem viděla, ale pak mi ho donesli až ráno. Na JIPce jsem nebyla vůbec. Na kojení ho nosili, mlíko jsem měla 4 den po císaři a pátý den jsme šli domů. Narkozu jsem si mohla vybrat, jasně zvítězil spinal a sestřička mi při operaci říkala co se děje
. První cesta na záchod byla s pomocí sestry a pak každé slezení z postele bylo lepší a lepší. Nic se neboj, zvládneš to! Přeju ať máš mimi už brzo u sebe
.
Ahoj oblacku,
tak já můžu porovnávat obojí ![]()
A za mě, jsem ráda, že jsem měla možnost zažít porod, ten pocit, když už jsem mohla tlačit byl úžasný, ale za mě lepší plánovaný císař
… já fakt měla hustej vyvolávanej porod
Plánovaný císař byl jako první … rodila jsme dvakrát v Jihlavě
1. jaká je příprava před plánovaným císařem?
večer před injekce na ředění krve, od půlnoci nejíst. Ráno v pět klystýr, pak bandáže na nohy a flexilu do žíly. Převezli mě na sál, tam zavedli permanentní katetr, toho jsem se bála nejvíc
, ale bylo to v poho. Na sále mi píchli spinál a ještě jednu flexilu. A pak už bylo miminko ![]()
2. kdy je většinou císař plánovaný?
to je indiv, podle tvého a miminka zdravotního stavu ![]()
3. Jak dlouho je maminka po císaři bez miminka?
já nebyla ani chvilku a bylo to dost náročný. Byla jsem na nadstandardu, miminko celou dobu se mnou, přes den tam vždycky se mnou někdo byl - manžel nebo mamka, v noci jsem zvonila na sestru, když mimi plakalo.
4. nosí ho na kojení?
To jsem se teda musela doprošovat, a co jim teda mám za zlé, v noci mi ho nedávali na kojo (když jsem nemohla vstávat), byla tam sestra, která řekla, ať si odpočine ![]()
5.spustí se kojení jako po normálním porodu?
Myslím, že jo, možná o den dva později nástřel mlíka ![]()
6. jak dlouho budu na JIP?
nevím
7. kdy se začnu cítit lépe?
až začneš chodit, bude vyhráno, jak psaly holky, čím dřív tím líp, já byla po císaři třetí den schopnější než po normálním porodu ![]()
8. jak dlouho budu v porodnici?
po císaři jsem byla 4 dny, po porodu 5 dní, kvůli žloutence ![]()
9. jak je to se zavinutím dělohy?
druhý porod horší, ale to je myslímnormálka
10.budu mít možnost vybrat si jestli chci celkovou narkozu a nebo spinal?
ano
11. může být manžel kdykoli s miminkem i když já budu na JIP?
to asi záleží na porodnici
Měla jsem spinál a když Honzíčka vyndali a začal plakat, plakala jsem taky. Než ho odnesli na očistu a zvážení, dali mi ho pohladit, nádhera
Od začátku operace byl do desti minut na světě, šití trvalo přes půl hodiny. Během té doby ho chovala anesteziologická sestřička, protže řval jak tur ![]()
Nejhorší na císaři - nátáčení CTG před porodním sálem, na tom hrozným lehátku jsem měla pocit, že mi prasknou záda ![]()
Asi měsíc jsem při vstávání z postele cítila ostré píchnutí v jizvě, pak to přešlo.
Po normálním porodu jsem se hojila hůř a déle, není potřeba se nervovat tím, že nemůžeš rodit klasicky, podruhé může být jinak
.. a jak budeš vzpomínat na císaře ![]()
Jsem se rozepsala, pardon ![]()
I.
Rodila jsem syna (tj. první porod) akutním CS (měl pupečník 2× kolem krku a ten jej prostě nepustil ven ![]()
Dceru jsem rodila o 2 a 3/4 roku později „normálně“ (vyvolávaný porod, ale vaginální)
A k Tvým otázkám:
1. jaká je příprava před plánovaným císařem?
2. kdy je většinou císař plánovaný? ukončený 37tt nebo 38tt?? nebo kdy?? u mě nechtějí aby se mi rozjeli kontrakce začala bych krvácet takže z toho soudím že to uplně natahovat nebudou..
3. Jak dlouho je maminka po císaři bez miminka?
4. nosí ho na kojení?
5.spustí se kojení jako po normálním porodu?
7. kdy se začnu cítit lpe?
Držím moc palce, aby vše dopadlo dobře ![]()
Líbil se mi přístup kámošky, která první rodila císařem, druhé normálně. Prostě rodila tak, jak to pro dítě v tom konkrétním případě bylo lepší. U tebe je to tentokrát císař. Tak neboj, jinak to stejně nepůjde, tak hlavně aby mimi bylo zdravé. ![]()
Víc hrůzostrašných historek teda znám o vyvolávaných porodech, tak se utěšuj, že nejdeš na ten. ![]()
Ahojky,
rodila jsem jen císařem, měl to být plánovaný císař, ale nakonec to bylo dříve, protože se malému chtělo na svět dříve
. Moje zkušenosti jsou pozitivní.
1. příprava: den předem nástup do porodnice a předoperační vyšetření tj. srdíčko, tlak atd.
2.38tt
3.císař jsem měla v celkové nárkoze, tak jsem malého dostala až na kojení a to 6 hodin po porodu. ( pokud nebudeš rodit v celkové nárkoze, tak ti malého ukážou hned.)
4.ano nosí co dvě až tři hodiny
5.nemůžu porovnat s přirozeným porodem, ale já neměla problém se spuštěním mléka, spustilo se mi asi druhý den po porodu. (pila jsem čaj pro kojicí maminky)
6.na JIPce jsem nebyla vůbec, jen chvíli na dospávacím pokoji, kde mě hlídala sestřička. (malý se narodil v deset večer a na normální pokoj mě dovezli kolem půl jedné ráno.
7.Já jsem se cítila dobře hned co jsem se probrala, neměla jsem žádné problémy. Jen 24hodin po porodu musíš ležet na kapačkách, ale to je v pohodě.
8.Z porodnice mě pustili patý den po porodu.
9.nevím, nic jsem necítila, jen jizva bolí, ale není to nic strašného(aspoň pro mně to byla pohodička)
10.Já měla na výběr, ale protože jsem začala rodit dříve a rychle, tak nebyl čas, proto mi dali celkovou narkózu.
11.Tak to nevím. Ale vím, že manžel může být u umyvání miminka a potom nevím.
Neměj vůbec strach, císař je v pohodě a jizva se brzy zahojí. A až budeš mít miminko u sebe, tak na bolest nebudeš ani myslet.
Držím palečky ať je vše v pořádku. ![]()
Ahoj, chápu, jak ti je. Doma jsem měla 2 a půl leté dítě (rozeno normálně) a ležela ve špitále víc jak 5 týdnů kvůli placentě dole
. Plánovali mi císaři při ukončeném 38tt, ale dcerka se rozhodla přijít na svět dřív. Kdyby vše pokračovalo, jak bylo domluveno, bylo by to ok. Ale mně nechali 24h s kontrakceme, krvácením, nechci to moc rozebírat, bylo toho víc a víc vážné. . kdyby hned řízli, bylo by to ok, fakt. Měla jsem celkovou, nebylo na výběr, nechci psát důvody, na jip 12h, na kojo nosili, po 2 dnech mimi u sebe, já o něco dřív, zažádala jsem si poté, co mi dítě dokrmili, ačkoli krásně sálo odě mě. S kojením problém nebyl. V nemocnici 5 nebo 6 dní, už nevím, po návratu domů úklid kompletní bytu (manžel tu hospodařil 5 týdnů sám s dítětem
), takže jsem fugovala normálně, o břiše věděla 6 týdnů, ale nijak mi to neobtěžovalo, po 6 ti nedělí vše včetně sportů. Když jsem byla na jip, manžel mohl za dítětem. Nenervi, určitě to zvládneš jako my všechny okolo.
holky moc děkuji za příběhy, uklidnilo mě to
. jsem zvědavá jak rozhodne vizita! rozhodně už jsem mnohem klidnější. ![]()
Ahoj,
ničeho se neboj, císař je lepší
(teď mě tu ukamenujou ty zastánkyně všeho přirozeného)
Náš porod začal normálně, pak jsem dostala epidurál a po cca 14 hodinách od prvních kontrakcí byla málo otevřená a malé se začaly lehce zhoršovat ozvy, tak přišli doktoři a úplně omluvně začli o císaři, no já jsem jen zajásala, jak jsem slyšela hekat ty maminy kolem, kterým to nebralo konce… A že pak bolí jizva, to mi přišlo úplně malicherné proti představě kudma bych to děcko musela protlačit. Jizva bolela mnohem míň než bych si předtím představovala, no jediná nevýhoda mi přijde v tom, že ji tam prostě máš navždycky a úplná paráda to není…
A k bolení jizvy - celou dobu mi přišlo, že ji spíš cítím, než že bych se nějak svíjela bolestí, prostě pomaleji chodíš a tak.
Odpovídám jen na otázky, které vím
:
3. Jak dlouho je maminka po císaři bez miminka? Ukazáli mi ji hned, pak mě vezli na JIP, bylo sedm večer, tam asi 2× v noci na kojení, dopoledne už stěhování na norm. pokoj s miminkem
4. nosí ho na kojení?
ano
5.spustí se kojení jako po normálním porodu? řekla bych, že v tom není rozdíl, nebyl žádný problém
já jen přes noc
7. kdy se začnu cítit lpe?
hned jak vstaneš, osprchuješ se a budeš se podepřená courat po chodbě, nejhorší je nehýbat se, to pak zatuhneš, fakt chození pomáhalo každým krokem.3. den už jsem vstávala z postele tak rychle, až jsem si říkala, že bych měla být opatrnější
4 dny bez dne porodu
cítíš to při kojení, vyplavuje se oxytocin, bolí to jako MS, nic speciálního
záleží na nemocnici
asi záleží na nemocnici, každopádně manžel byl za malou ještě když jsem spala, úplně bez problému, byli jsme u Apolináře
prostě ničeho se neboj a těš se na miminko ![]()
Ivčo, moc Ti děkuji za super popsání císařského řezu.Dnes mě doktorka vystrašila, že mámimčo špatnou polohu a já se mám rozmyslet, jak budu rodit.Nechápu,jak to mám já jako amatér zvážit, ale diskuse tady mi moc pomáhají,abych získala nějaký přehled a Tvůj popis obzvlášť.
Díky Lucka.
Ahoj, já měla jen teda CS a kdybych si měla volit, šla bych zas, skoro mě to nebolelo, intenzivně tak 2hodiny! a to jsem prokecala se spoluležící na JIP takže jsem na to aspoň tak nemyslela.Kojení ok, jediná nevýhoda je že teď mám jizvu a při přiroz. porodu bych ji neměla, ale čertví jestli by nebyl nějakej děsnej nástřih atd… Tak hodně sil!
Ahoj Lucy,
taky jsem měla Honzíka koncem pánevním ![]()
Vím, že se tato poloha taky rodí vaginálně, spousta holek to tak měla a šlo to dobře. Mě můj doktor, kterému hodně věřím řekl - devět z desti porodů koncem pánevním se vaginálně rodí úplně bez problému, ten desátej je hrozný neštěští. To mě přesvědčilo, že nebudu riskovat. Císař je nebezpečnější pro maminku a vaginální porod (KP)pro miminko, u kluků jde ještě o další věc na víc - poškození varlat.
Myslím, že nakonec je jedno, jak se miminko narodí, rozhodně neberu císaře jako svoje selhání, ony ty miminka vědí, proč se nechtějí otočit ![]()
Je super, že existují diskuse, kde se člověk lecos dozví a může se poradit, že ![]()
Moc držím palce, a co víš, třeba se miminko ještě otočí ![]()
Hezký den I.
A ještě jsem zapomněla jednu věc …
hrozně mi pomáhalo rozdělit si tu přípravu do jednotlivých úkonů, které jsem si v hlavě odškrtávala.
Takže klystýr, hotovo dobrý, nic to nebylo. Zavést flexilu, trochu to štíplo, je to hotový. atd.
Já taky neměla žádný extra bolesti, první den jsem dostávala do kapaček něco na bolest, pak už ne. Člověk dokud to nezažije, stejně se bude bát a nakonec řekne, že to fakt nebylo tak strašný ![]()
holky snad se mi podaří trošku obnovit tuhle diskuzi,
chci se ještě zeptat kdo měl plánovanýho císaře co se dělají za vyšetření a postupy předem.
Zítra mám jít na lačno na 8 hodinu do porodnice s tím že se na mě koukne doktor. a nevím co si mám představit jestli už s bude něco dít jestli je možné, že by mi dopolko udělali vše potřebné a odpoledne třeba císaře? a nebo mě pošlou domů s tím že mi dají nějaký termín ![]()
oblacek píše:
holky snad se mi podaří trošku obnovit tuhle diskuzi,
chci se ještě zeptat kdo měl plánovanýho císaře co se dělají za vyšetření a postupy předem.Zítra mám jít na lačno na 8 hodinu do porodnice s tím že se na mě koukne doktor. a nevím co si mám představit jestli už s bude něco dít jestli je možné, že by mi dopolko udělali vše potřebné a odpoledne třeba císaře? a nebo mě pošlou domů s tím že mi dají nějaký termín
Ahoj,před plánovaným císařem jsem nastoupila do oprodnice den předem,byl plánovaný na ráno,takže jsem od půlnoci nesměla jíst,a dávali mi injekci na ředění krve.Ráno mi zavedli kapačku-na zavodnění organismu,potom vycévkovali,omotali nohy proti tromboze,a toť vše.Oholená jsem byla z domova.
Je dost možné,že pokud tě chtějí na lačno,že by už k tomu císaři mohlo dojít,ale měli by ti to jasně říct ![]()