Kdo to vidí objektivně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22011
20.6.23 19:25
@Kasandra159 píše:
To bylo myšleno tak, že děkuji a prosím v komunikaci s dítkem jsem nepožadovala u každého jeho slovního projevu, zejména v tomhle věku. Moje dítko začalo mluvit taky relativně pozdě, takže za mě nejdřív porozumění, a že cizím se děkuje a prosí. Doma jsou požadavky volnější, prarodiče nejsou cizí :nevim:

Ano – tohle je bohužel v dnešní době hodně rozšířené a je to smutné ….. typická ukázka přístupu, v jehož důsledku pak do školek a škol přicházejí malí nevychovanečci…. a v závěsu rodiče, co se strašně diví, že učitelkám se chování jejich zlatíčka nezamlouvá.

Nezlob se, ale školky, školy ani žádný jiný kolektiv fakt nemá suplovat roli rodiny a učit tvoje dítě elementárním pravidlům slušného chování. Je to přesně naopak – to je tvoje práce… jsi to ty jako rodič, kdo má do kolektivu přivést slušně vychované dítě a ne že tu výchovu od toho kolektivu očekáváš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
20.6.23 19:29
@BohunkaP píše:
Ano – tohle je bohužel v dnešní době hodně rozšířené a je to smutné ….. typická ukázka přístupu, v jehož důsledku pak do školek a škol přicházejí malí nevychovanečci…. a v závěsu rodiče, co se strašně diví, že učitelkám se chování jejich zlatíčka nezamlouvá.Nezlob se, ale školky, školy ani žádný jiný kolektiv fakt nemá suplovat roli rodiny a učit tvoje dítě elementárním pravidlům slušného chování. Je to přesně naopak – to je tvoje práce… jsi to ty jako rodič, kdo má do kolektivu přivést slušně vychované dítě a ne že tu výchovu od toho kolektivu očekáváš.

Psala jsem doma, vůči cizím jsem prosím a děkuji vyžadovala vždy :nevim: Od školky jsem výchovu fakt neočekávala. Já rozdíl mezi doma a venku rozlišuji. Školka si na dítě jako nevychované nikdy nestěžovala, stejně jako trenéři a vedoucí kroužků, i dítě ty dvě prostředí zvládlo odlišit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
20.6.23 19:39
@Kasandra159 píše:
Psala jsem doma, vůči cizím jsem prosím a děkuji vyžadovala vždy :nevim: Od školky jsem výchovu fakt neočekávala. Já rozdíl mezi doma a venku rozlišuji. Školka si na dítě jako nevychované nikdy nestěžovala, stejně jako trenéři a vedoucí kroužků, i dítě ty dvě prostředí zvládlo odlišit :nevim:

Výborně, čím dál lepší…. Jestli doma vedete dítě k tomu, že svým nejbližším není nutné poděkovat ani vůči nim používat slovo “prosím”, tak to tedy hodně štěstí….. Za takový základ ti jednou tvoje dítko – a hlavně jeho budoucí partner - opravdu hodně poděkuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
20.6.23 19:44
@BohunkaP píše:
Výborně, čím dál lepší…. Jestli doma vedete dítě k tomu, že svým nejbližším není nutné poděkovat ani vůči nim používat slovo “prosím”, tak to tedy hodně štěstí….. Za takový základ ti jednou tvoje dítko – a hlavně jeho budoucí partner - opravdu hodně poděkuje.

Nikdy a ne úplně pokaždé jsou dost odlišné situace :nevim:
Jinak se moje pubertální dítko doma občas „chlubí“ jak ho mají rodiče spolužáků rádi, jak je slušné. Z jeho budoucnosti ani partnerských vztahů strach nemám, i když jsem jej doma nenutila u úplně každé žádosti nahradit slovo můžu slovem prosím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.23 21:14

My si doma děkujeme, prosíme, pomáháme si. Malá to tedy odkoukané má a používá to asi jak si vzpomene. Někdy nechce, buď se stydí nebo ze vzdoru. Pokud něco opravdu chce, třeba aby si s ní tatínek šel hrát na písek, poprosí vždy a ještě se sepnutýma ručičkama. U běžných věcí se jí ale často nechce.
Cvičenou opici z ní mít nechci. Pravda je, že babička byla asi unavená. Ale ze mě také dělala cvičenou opici a dost mě jako dítě ponižovala, hlavně, že to dobře vypadalo před okolím (často úplně cizí lidé :roll: ). I tak mě to mrzí, doteď byla milující babička a malá ji zbožňuje, nikdy odsud nechce. Bojím se ale, že v tomhle duchu bude babička pokračovat i před malou a nechci, aby to poslouchala. Od té doby, kdy u ní začal vzdor, jí už babička řekla více věcí. Například když malá zakopla, že je prý kopyto. Když se ohradím, tak jsem prý hysterka.

• Citovat
  • Upravit
288
20.6.23 21:17
@BohunkaP píše:
Ano – tohle je bohužel v dnešní době hodně rozšířené a je to smutné ….. typická ukázka přístupu, v jehož důsledku pak do školek a škol přicházejí malí nevychovanečci…. a v závěsu rodiče, co se strašně diví, že učitelkám se chování jejich zlatíčka nezamlouvá.Nezlob se, ale školky, školy ani žádný jiný kolektiv fakt nemá suplovat roli rodiny a učit tvoje dítě elementárním pravidlům slušného chování. Je to přesně naopak – to je tvoje práce… jsi to ty jako rodič, kdo má do kolektivu přivést slušně vychované dítě a ne že tu výchovu od toho kolektivu očekáváš.

Přesně moje slova. Už mi je fakt divně z toho, jak se dospělí neumí chovat a jejich děti, všichni do jednoho, před školou koukají, moje dítě se s nimi pozdraví a pozdraví i ty jeho rodiče, ale nás, dospělé vůbec. A to je ten základ. Můj bratr si taky myslí, že mu děti má vychovat škola a ne on se ženou. A tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Neumí se dívat při mluvení do očí, říct děkuji a prosím. Už si s mužem fakt připadáme jak z jiné planety a říkáme si, co ty naše slušně vychovane děti čeká mezi touhle zvěří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí