Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No je to o nervy
ale co už, všichni to nejak začinali doufám že i my zvladneme)))
Ahoj, přidala bych se svou troškou do mlýna…máme pozemek, a také začínáme stavět, chtěli jsme začít už letos na podzim a udělat desku, ale nepovedlo se, takže jaro to jistí (snad:-D), momentálně máme v ruce projekt - stavařinu od kamaráda - 15 tis. (dům jsem si v podstatě navrhla komplet celý sama, kamarád zajistil pořádný překreslení a razítko - obsahuje to technické zprávy, půdorysy, pohledy, řezy, krovy…), dále je nutné mít vyprojektovanou elektřinu - 3 500, odpady a vodu + topení+projekt na vrtanou studnu a čov, hydrogeologický posuidek, průkaz energetické náročnosti budovy…to všechno komplet za 15 000…Takže za projekty dáme nějakých 33 500 Kč…souhlasy sousedů, vyjádření správců sítí a další pytloviny spolknou další čas a peníze, je to hrozná pakárna, ale všechno si to dělám sama, zjišťuju, telefonuju, ležím na netu, fakt děs a hrůza…Domek bude klasika 14×8, s přístřeškem na dvě auta a „výkusem“ na terasu…později se bude dodělávat garáž. Vše budeme dělat sami…táta je zedník, jen na elektriku, vodu, a krov a takovýhle věci budeme shánět…nejlíp nějaký meloucháře, dedy ze vsi nebo známý, to je jasný:) Tak jsem zvědavá, na kolik peněz se dostanem, a za jak dlouho to bude hotový…
@Angel-X Hezká práce, takže teď doděláváte krov jo? To je docela slušný…já bych chtěla zvládnout od toho března dejme tomu do listopadu komplet zakrejt, a udělat i okna, no a nejlíp i omítky, podlahy atd…jo, zatím jsem snílek, ale strašně doufám:-D
Po tomto víkendu je téměř střecha hotová (nějak nám zamíchali dodávkou palet a místo levých koncovek dodali o to více pravých tak jsme to reklamovali)
divím se, že po té fušce se manžel ještě sám navečeřel (ikdyž to zkoušel, jeslti ho nakrmím
)
jinak:
zastavěná plocha je 139 metrů čtverečních, zahrada kolem má 936 a starý dům, který je semtam vidět se bude po dokončení (a najití financí) demolovat takže tam bude + dalších cca 200 metrů čtverečních)
jo a okna dorazí v pátek ![]()
Tak to mate obří zahradu to my mame 690m pozmek z čeho 138m zastavěna, přizemni domeček..
Ahojda, zaujala mě tato diskuze, pže jsme zrovna ve fázi dokončování hrubé stavby - doděláváme střechu. Máme podkrovní dům se zastavěnou plochou asi 135m, s tím, že podkroví má asi 75m, tam je už vše zkosené a jsou tam 2 pokojíčky, ložnice, koupelna a 2 šatny. Dole v přízemí máme velkou dvojgaráž s dílnou, technickou místnost, koupelnu a pak jednu velikou místnost obývák-kuchyň-jídelna.
Vše si děláme sami, jen na kopání základů jsme platili bagr a pak teď tesaře, jinak vše svépomocí, občas pomohou kamarádi. A musím říct, že je to teda masakr, pže od dubna, kdy jsme začali by se na prstech jedné ruky daly spočítat dny, kdy manžel nebyl na stavbě. Celé léto chodil domů ve 22hod, pže makal, dokud bylo vidět. Teď už to bohužel počasí nedovoluje, tak je doma více, ale zase stavba tak nepřibývá ![]()
Jinak ohlášení stavby jsme si vyřizovali sami, původně jsme chtěli zaplatit architektovi, ale pak jsme si řekli, že to přes zimu zkusíme sami a musím říct, že ve finále to tak strašné nebylo, trvalo nám to asi 3 měsíce i s územním rozhodnutím, tak jsem ráda, že jsme 20tisíc ušetřili ![]()
Bydlíme na horách, takže dům bude v horském stylu, v místnostech dole budou přiznané trámy a kolem domu kamenná podezdívka a podkroví obložené dřevem.
Jinak musím říct, že něco jiného je domek na papíře a něco jiného pak v reálu, kdy ty zdi začínají růst, udělali jsme během stavby pár velkých změn, které nás předtím nenapadly - třeba jsme zrušili nosný sloup v garáží a máme ji teď obrovskou, ale muselo se to vyřešit železným překladem o váze 800kg, na který jsme měsíc čekali a také jsme posunuli komín na jiné místo v obýváku - máme ho teď na zdi s garáží a vybrali jsme si krbová kamna s přikládáním zezadu a v obýváku bude jen ve zdi sklo a přikládat se bude zezadu z garáže, takže žádný nepořádek ![]()
To je tak asi vše, co mě napadá, vkládám pár fotek domu pro představu…