Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chodítko doma máme, dostala jsem ho v práci od kolegů, ale nechci, aby s ním mladík rajzoval, takže má odpověď bude asi nikdy
Tak všem děkuji za odpovědi
jsem právě myslela že tyhle chodítka nevadí, vím že se nemají dávat taková ty sedící, tak se tedy zeptám v čem jsou škodlivá? Je to kvůli nebezpečí úrazu, nebo to nějak deformuje např. páteř nebo kyčle? Vždyť to říkám třetí dítě a naprosto nic nevím
@anickadomnik píše:
Tak všem děkuji za odpovědijsem právě myslela že tyhle chodítka nevadí, vím že se nemají dávat taková ty sedící, tak se tedy zeptám v čem jsou škodlivá? Je to kvůli nebezpečí úrazu, nebo to nějak deformuje např. páteř nebo kyčle? Vždyť to říkám třetí dítě a naprosto nic nevím
Tyhle chodítka nejsou škodlivá v ničem. Jsou na úplně stejném principu jako ty chodítka a vozíčky pro seniory a postižené. Probírala jsem to X krát s naší rehablitační, s mladým jsem se tam něco nachodila a dokonce mi ho doporučovala víc, než ho nechat pochodovat za židlí nebo krabicí, protože u chodítka stál aspoň správně a ruce měl ve správné výšce, kdežto u židle nebo krabice samozřejmě ne.
@sagina píše:
no a proč by ta opora neměla být stabilní, u které nehrozí takové riziko úrazu jako když použije nějakou méně stabilní oporu?já tedy chodítko neměla, ale kdybych měla peníze, tak bych ho koupila, protože občas to bylo o nervy, co si haranti umanuli před sebou strkat
Oporou je myšlen nábytek, skříňky, šprušle od postýlky apod. to, co má člověk doma a na co je dítko zvyklé.
Jakmile má dítě připravené klouby a páteř na to, aby začalo pomalu chodit, tak zkátka začne a žádná hrací a svítící atrapa mu v tom nepomůže ![]()
@gabi.design no právě doma mi chodí za kartonovou krabicí ve které má hračky ale ta mu na výšku sahá sotva do pasu a tak je u toho děsně ohnutej, tak jsem myslela že by to chodítko bylo lepší
Za mě taky nikdy.
Syn se naučil chodit krásně sám podél nábytku, nikdo mu nikdy žádnou oporu nedával ani nedělal, za ruce nikdy nechodil, a jak to pěkně šlo. ![]()
@serratia něco podobného mi říká manžel s dovětkem že když to nepotřebovali ty dva větší tak ten nejmenší ho nepotřebuje taky. Takže myslíte že je to další zbytečná blbost?
Holky, mě by taky zajímalo co je špatnýho na tom, když dítě před sebou něco tlačí? (tady nejde přece o ty chodítka co v nich dítě visí a je na špičkách)Ted nehodnotím vkusnost hraček. My chodítko ťo aktivní chodítko, jak se těm cozítkům říká nemáme a neměli jsme. Obecně se mi nelíbí plastový harampádí, takže krom pár zděděných hraček jsem dokoupila nějaké dřevěné kostky, vkládačky a tak a vystačíme si. Beztak si hraje s tím co najde. Ale to jen z principu, že se mi nelíbí ty plastový zrůdnosti.
Ale nemám nic proti tomu, když něco před dítě sebou tlačí. My dcerku nikdy nevodili za ruce, nestavěli, necháváme to naní. KOlem devátého měsíce začla chodit kolem nábytku. Teď se sama staví v prostoru, snaží se o pár krůčků. Na dvoře má takovou dřevěnou „sekačku“ - vozíček a s tou lítá už měsíc. To samé s kočárkem, s motorkou Pukylinem co dostala k narozkám. Nejdřív jí to vůbec nezajímalo a ve chvíli kdy se asi cítila dostatečně stabilní našla si je sama. Myslím, že mám vcelku povědomí o motorickém vývoji dítěte, tak proto mě opravdu nenapadá, co by fyzioterapeut měl proti tomu, když dítě před sebou tlačí kočárek - když si k němu samo stoupne, samo ho rozpohybuje, zastaví??
@anickadomnik je to na Tobě…jestli jde o tu krabici..tak ji dat treba mimo jeho dosah, jestli Ti vadi, ze je ohnuty…ale jinak je to na Tobe
. Mne to prijde zbytecny, choditka si uzijeme mozn dost ve stari…
@serratia píše:
Oporou je myšlen nábytek, skříňky, šprušle od postýlky apod. to, co má člověk doma a na co je dítko zvyklé.
Jakmile má dítě připravené klouby a páteř na to, aby začalo pomalu chodit, tak zkátka začne a žádná hrací a svítící atrapa mu v tom nepomůže
no ale já žila v domnění, že toto chodítko se používá právě v době, kdy dítěti už stabilní nábytek nebo šprušle nestačí a před sebou si stlačí židličky, krabice s hračkami, dětské kočárky či odráždla starších sourozenců a podobné nestabilní krámy
jako jasně, že by dítě nemělo přeskočit fázi chození kolem něčeho, nicméně ta fáze chodím dopředu, ale sám se nepustím ta taky nebyla nejkratší a třeba u mé nejstarší trvala asi půl roku ![]()
Příspěvek upraven 27.06.13 v 20:31