Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, tuto větu nejlépe někam vytesat: NEJVÍCE POMUŽETE SVÝM DĚTEM TÍM, ŽE JIM NEBUDETE VUBEC POMÁHAT.
![]()
HOlky, co tu dáváte články o chodítcích. Ty o kterých píšou v textech jsou ty chodítka, kde je dítě zavěšené ve vozítku a odráží ne v nepřirozené poloze. To o čem byla původní otázka byl prostě plastový vozíček na tlačení, který nikoho nezpomalí páč dokud na to nemá sílu a stabilitu, tak s tím moc nenadělá. Takže Aničko, asi bych to nechala na tom, jestli chceš mít doma další kus harampádí:))
Jináč s tím článkem o vývoji souhlasím, všecko funguje. Hlavně to slízání je důležitá dovednost, a taky ta samostatnost a důvěra v sebe sama.
Tož pa. Jsem tu už příliš dlouho.
@rustypipe no vzhledem k tomu že jsem tu žádné extra nadšené reakce od někoho kdo ho měl nenašla tak asi dám na muže a většinu z vás a nekoupím ho.
Ani, docela dobře u nás funguje i to, že si chvilku capá sama se svým kočárkem, má to akorát v dobré výšce. Myslím se svým sporťákem:D Nebo tlači svoji motorku (máme Pukylino, je super).
@rustypipe jestli myslíš motorku jako to odrážedlo tak to nemáme a kočár mám velkej tříkolovej a těžkej s tím nehne, zrovna dneska to zkoušel
Holt koupím nějaké obyč tepláky a poleze v trávě po čtyřech než se naučí chodit sám ![]()
Já taky myslím, že chodítko jsou jen špatně vyhozené peníze, ale pokud po něčem vodícím moc toužíš, tak se mi na Fleru moc líbila taková dřevěná bedna na kolečkách s vodícím madlem - takže i kdyby se dítě nevodilo, tak je to hezká a vkusná bedna na hračky, může se v tom dítě i vozit, což nesmírně užije ještě po mnoho let, anebo to pužije jako kočárek pro hračky. Stálo to okolo 700 myslím, což je dobrá cena v poměru k těm plastovým hrůzám, co jsou v obchodech.
My jsme takový ten pultík pořizovali cca kolem roku, kdy už malý začal dělat sám krůčky v prostoru, nevidím na tomhle chodítku nic špatného, v ničem malýho nezpomalilo a má ho rád dodnes a to je mu 21 měsíců. Kupovali jsme teda bazarový cca za 300,takže žádná hrozná investice.
@Clarkia píše:
@sagina A netrvalo to půl roku jen proto, že „byla líná“ se pustit právě toho chodítka? To se jen ptám. Syn nic neměl, a tak se naučil chodit strašně rychle, měl velkou motivaci zkusit to sám do prostoru.
jistě, ona se bála pustit, to na ní bylo vidět. na druhou stranu chodit začala asi ve čtrnácti měsících, takže určitě nijak extra pozdě. a chodítko neměla, na kvalitní jsem nikdy neměla dost zbytečných peněz a nekvalitní si hledala doma sama ve věcech denní potřeby. ale že by to bylo jenom kvůli tomu, o tom dost pochybuji, ona byla bázlivá i v jiných věcech, třeba i v obyčejném kreslení, dlouho nechtěla kreslit sama, i když se strašně ráda dívala, jak kreslí ostatní.
mmch obě mladší děti si taky hledaly aktivní chodítka a prostřední holka sama chodila asi v devíti měsících, kluk normálně v roce. takové dlouhé zpoždění měla jenom ta nejstarší. nicméně teď jsem koukala na fotky, jestli mě paměť už neklame a z těch digitálních, co mám v počítači kluk samostatně chodil v roce a stoličku si před sebou tlačil v sedmi měsících, čili i ten to měl na docela dlouho ![]()
@anickadomnik Ja bych se na to taky vyprdla, sice mi detska rikala, ze tyhle co se tlaci dopredu nicemu nevadi, ale treba nas malej chodil hodne dlouho kolem nabytku (cca 3 mesice
) a nikdy pred sebou ani nic netlacil, pak se najednou pustil a sel sam ![]()
@Šílená Sonja to je hezký to ukážu v noci manželovi, to by se mu mohlo i líbit
Chodítko jsem dala asi v 10m, kdy už obcházel nábytek obstojně a pouštěl se jednou rukou. Nejdříve u chodítka nevěděl, co má dělat. Zkoumal všechny ty blbiny na něm…po pár dnech si u něj začal stoupat a pak se najednou opřel a jelo mu to. Byl z toho vykulený. Za chvíli to vypiloval a jezdil obstojně. Chodit sám začal po 11.m
a to tak, že se prostě postavil v prostoru a šel ![]()
Máme aktivní chodítko od chicca (mimochodem překvapuje mě, kolik lidí neví, co aktivní chodítko je a zaměňuje ho s tím sedacím).
Máme plovoučky, prvorozenému to s ním nešlo, ujíždělo mu to, tak používal jen ten zábavný panel na něm a dobrý.
Druhorozenému ale sedlo perfektně a lítal tu s ním jak drak.
Myslím, že pokud dítě není připravené na chůzi vpřed, tak nebude ani chodit s chodítkem, pokud připravené je, tak nevidím problém.
Mimochodem, co se bezpečnosti týká, tak moje děti při pokusech o tlačení židlí je obě převrátili. Radši ať tlačej chodítko…
Ja mam akt. Choditko Chicco a na chozeni se mi to nelibi vůbec, naštěstí o to ani moc nejevila zajem. Pripadala mi v takove neprirozene poloze a melo to jakoby nekontrolovatelnou rychlost.
Ale jako hracka to neni spatny, muze hazet predmety do otvoru, ma to ruzne packy na delani zvuku… kupovala jsem za 300 uz pouzite.