Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Zumpa píše:
Kdy dát? To je celkem jedno, důležitější je, kdy mu ho sebrat.
no a kdy podle tebe?
já bych řekla, že třeba 3 leté dítě s dudlíkem už je divné, ale cizinci ho dětem dávají klidně i do 4, 5 let…
@welovefashion píše:
no a kdy podle tebe?já bych řekla, že třeba 3 leté dítě s dudlíkem už je divné, ale cizinci ho dětem dávají klidně i do 4, 5 let…
Me bylo receno ze kolem roku, i lahve…ze pak uz to muze mit blby vliv na zuby atd. Ale moje deti se oddudlikovaly driv a lahve taky nikdy nemely
Mladsi bracha mel dudlik dlouho, klidne nekam je tem 3 letem asi a problem se zuby mel solidni teda.
Když už začala být aktivnější, vnímavější a málo plačtivá, tak jen na usnutí než ho vyplivne. Do té doby podle potřeby - pláč, neklid, spánek, bolest.
@beruska9 píše:
Me bylo receno ze kolem roku, i lahve…ze pak uz to muze mit blby vliv na zuby atd. Ale moje deti se oddudlikovaly driv a lahve taky nikdy nemelyMladsi bracha mel dudlik dlouho, klidne nekam je tem 3 letem asi a problem se zuby mel solidni teda.
Mamka mi říkala, že já dudlík měla taky docela dlouho a zuby mám naštěstí v pořádku. ![]()
Takže kdo ví, jestli by ti, co mají problémy je neměli tak jako tak, když v zahraničí je to teda podle @welovefashion běžné.
![]()
@Paní.Norrisová píše:
Mamka mi říkala, že já dudlík měla taky docela dlouho a zuby mám naštěstí v pořádku.
Takže kdo ví, jestli by ti, co mají problémy je neměli tak jako tak, když v zahraničí je to teda podle @welovefashion běžné.![]()
Asi ako kde v zahraničí. US zubári ako hornú hranicu oddudlikovania udávajú 18m, neskôr že už to je na chrup problém. A to je zrovna krajina kde sú krásnym chrupom posadnuti.
Ja som dudel dala hneď po ukončení kojenia v 7t, ale ľutujem že som nedala aj skôr. Bejby 2 dostane hneď jak nájde vlastný palec alebo keď si bude potrebovať robiť dudlik zo mňa.
@Elfido
Proto jsem zmínila jinou uživatelku, protože já nějaká ověřená data nemám. Každopádně bych dcerku taky chtěla „oddudlíkovat“ do toho roku a půl nejlépe a snad se bude dařit a nebude po mně. ![]()
Do auta, protože bylo velmi kontaktní a jinak řvalo. A do kočáru ze stejného důvodu. Dnes dudlík nemá vůbec, není už potřeba vůbec ( 15 měs.)
@welovefashion píše:
no a kdy podle tebe?já bych řekla, že třeba 3 leté dítě s dudlíkem už je divné, ale cizinci ho dětem dávají klidně i do 4, 5 let…
Do roka. A ne podle mě, ale podle např. ortodontistů. A cizinci ať si degenerují své děti dle libosti.
Dudlik se dava misto prsa, takze uplne ve stejnych situacich.
@Paní.Norrisová píše:
Mamka mi říkala, že já dudlík měla taky docela dlouho a zuby mám naštěstí v pořádku.
Takže kdo ví, jestli by ti, co mají problémy je neměli tak jako tak, když v zahraničí je to teda podle @welovefashion běžné.![]()
No tak samozrejme mozne to je, jeden priklad statistiku nedela, to vim
Ale bezne to nevim, jestli uplne je, asi jak kde a taky nevis, jaky tam maj „prumer“ nasledku. Ja osobne bych kolem toho roka asi znervoznela, hlavne, kdyby to dite melo ten dudlik narvany furt. Pokud by potrebovalo podudlat 2× denne 5 minut na usnuti, tak to asi zas takovy drama neni ![]()
První dítě bylo vždycky dost solitér, najedené už prsa nechtělo, ale něco cumlat furt. Takže už od porodnice na uklidnění. V roce jsem vzala přes den, do dvou let ho mělo na usnutí (a po pár minutách vyplivlo).
Druhé dítě nechtělo dudlík nikdy. Oě jsem kojila dlouho, druhé teda déle, bylo výrazně kontaktnější.
Nikdy. Syn ho nikdy neměl a v pohodě… Prostě jsem mu ho nedala.
@Zumpa píše:
Do roka. A ne podle mě, ale podle např. ortodontistů. A cizinci ať si degenerují své děti dle libosti.
Ok, no moje zubařka říká lepší dudlík neź palec v puse
ale právě taky říkala horní hranice tak rok a půl, syn měl teda na noc do 2 let…
@Elfido píše:
Asi ako kde v zahraničí. US zubári ako hornú hranicu oddudlikovania udávajú 18m, neskôr že už to je na chrup problém. A to je zrovna krajina kde sú krásnym chrupom posadnuti.Ja som dudel dala hneď po ukončení kojenia v 7t, ale ľutujem že som nedala aj skôr. Bejby 2 dostane hneď jak nájde vlastný palec alebo keď si bude potrebovať robiť dudlik zo mňa.
Vím, že dost to je v jižních národech typu Španěsko, Itálie, proč nevím, ale setkala jsem se s tím často, i jeden chlapeček cizinec ho měl ve školce ![]()