Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
vařím malýmu mrkvičku a nevím jestli tam přidát olivový olej při vaření a nebo až po uvaření
děkuji za rychlou radu, už to mám na plotýnce a teď nevím co s tím ![]()
Zrovna dnes jsem premyslela, jestli ji tak male muzu davat maslo pravidelne. S jakymkoliv olejem mi prikrm neji, navaluje se ji… neva, ze do di cpu zivocisne tuky kazdy den? Je to sice malinke mnozstvi, ale… diky za radu a omlouvam se goldence, ze jsem se ji vetrela do diskuse ![]()
Pokud dáš před vařením, tak malou část vitamínů znehodnotíš (čím déle a na vyšší teplotě, tím více), chceš-li zachovat všechny výživné látky oliváče, tak je lepší ho dát až na závěr.
Já osobně ho dávám až na konci … každopádně nějaký tuk je dobrý, protože jinak se vitamín A nevstřebá, oliváč je lepší než máslo, ale máslo s mrkvičkou možná zase lépe chutná …
Příspěvek upraven 21.12.11 v 19:20
Pokud byste přidala olej během tepelné úpravy, uvolní se více beta karotenu. Jinak je to jedno. Dobré chutnání!
kroutilka píše:
Zrovna dnes jsem premyslela, jestli ji tak male muzu davat maslo pravidelne. S jakymkoliv olejem mi prikrm neji, navaluje se ji… neva, ze do di cpu zivocisne tuky kazdy den?
vždyť děti s UM mají živočišné tuky také děnně (ikdyž některá UM jsou odtučněná a mají jen rozlinné tuky).
podle mě, dokud má dítě ještě hodně mléka (ať už MM nebo UM), tak má těch tuků dost a pokud to s olejem nejí, tak bych to nehrotila a nedávala.
kroutilka píše:
Zrovna dnes jsem premyslela, jestli ji tak male muzu davat maslo pravidelne. S jakymkoliv olejem mi prikrm neji, navaluje se ji… neva, ze do di cpu zivocisne tuky kazdy den? Je to sice malinke mnozstvi, ale… diky za radu a omlouvam se goldence, ze jsem se ji vetrela do diskuse
Ahoj já mrňousovi dávám máslo každý den. Olivový olej mi odmítal jíst. Asi bude po tatínkovi
I doktorka mi říkala, že v ČR je přirozené máslo. Že přidávání olivového oleje je jenom moderní trend a kdyby mu to chutnalo tak klidně střídat, ale nevadí máslo každý den. Stejně se ho dává jenom malé množství.
Dávám olivový olej do každého obědu (do sklenky samozřejmě ne). Zkoušela jsem i máslo, ale mě osobně to s tím vůbec nechutnalo a z toho rozpuštěného másla v zelenině se mi celkem navalovalo (to je ale můj problém, dítku je to šumák
). Jinak dávám samozřejmě až po uvaření.
Kvalita olivoveho oleje varenim klesa, ale zase syrovy ma trosku vyraznejsi chut. Kdyztak kompromis je tesne pred vypnutim sporaku. Existuji i specialni olivove oleje pro deti, ale asi ne v Cechach.
Ahoj,vůbec jsem nevěděla,že se musí dávat olivový olej do jídla.S tim se musí začít už s 1.prikrmem?A můžete mi prosím napsat přesný název a značku oleje jaký kupujete?díky
Nemusí. Tedy časem je to lepší, tuk proto, aby se snáze vstřealy vitaminy rozpustné v tucích. Vzhledem k tomu, že v MM i UM je tuku dost, tak bych neviděla problém, pokud zpočátku olej nepřidáš.
tak u nás kdybych do jídla s mrkví nedala máslo tak se nevykaká. Takže my dáváme od začátku zeleninových příkrmů.