Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, prosím o radu. Na OGTT se chodí mezi 24. a 28. tt, jde mi o ten 24. týden, myslí se probíhající 24. týden (tj. 23+x) nebo ukončený 24. týden (tj. 24+x)? A dle čeho určit stáří těhotenství - ultrazvuk nebo poslední MS?
Z vícero důvodů by se mi hodilo test podstoupit v pondělí, dle MS budu 24+3, což je ok, dle stáří těhotenství určeného na velkém utz budu 24+0, což je taky asi ok, nicméně v ambulanci se řídí dle stáří plodu vykoukaného na prvním ultrazvuku a tam mi to vychází 23+3… ![]()
Ano, stačilo by jít o týden později a „problém“ by byl vyřešen, ale prostě by se tohle pondělí hodilo. Nicméně váhám, jestli to nebude moc brzy.
![]()
Předem díky
@Berry77 Doktorka mi řekla mezi 24 a 28, žádanku mám doma už asi měsíc, tehdy jsem konkrétní den opravdu neřešila. Zkoušela jsem se ní spojit, ale bohužel se nedaří.
Zkusím to ověřit ještě v asi v laborce.
Kdyby pro mě nebylo miminko důležité, tak se na to neptám a prostě se zařídím, jak potřebuji. Ale protože je pro mě důležité, tak se ptám, abych něco neprošvihla (pokud vím, tak moc brzy provedený test není průkazný, resp. případná cukrovka se nemusí projevit). Byl to jen dotaz, nic víc.
Bohužel není jedno, jestli pojedu v pátek nebo v úterý.
Pokud se to na prvním utz liší o týden a méně, tak se to ani neupravuje. Mně se to lišilo o týden, a to bylo početí jistojisté na den přesně a stejně to haprovalo, nechali termín dle MS. Kdyby klikli o milimetr jinam, klidně by se jim pár dní přičetlo, neřešila bych, stejně jako že ve 23+3 bys cukrovku neměla a 24+0 najednou skokově jo. Takže pokud máš v průkazdce 24+0, dr. uzná, že na ten utz máš jít, tak jdi. Pokud si jó nejsi jistá, zavolej do laborky, kam půjdeš. Nemá se to dělat moc brzo, protože se cukrovka ještě nemusí plně projevit.