Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
poslední dobou mi vrtá v hlavě, kdy se přestávají děti vozit v kočárku a jestli jsem to zbytečně neuspěchala. Děti už dobré 3m chodí všude se mnou pěšky. Teď jim budou dva roky. Já už z kočárku šílela a je to tam taky 2× nebavilo, takže jsme kočár zrušili, v té době měl píchlé kolečko a ono to najednou šlo i bez něj. Přijde mi to jednodušší a nemusím se nervovat, že se nikam nevejdu, nevjedu, nedostanu a domů se vracím urvaná a děti odpočaté. Oba chodí krásně za ruku, až na občasné vyjjímky, takže to taky není problém. Jenže často vídám mnohem starší a značně znuděné děti upíchlé v golfkách a ztrhané maminky jak je někam vlečou. Tak nevím, je brzo na nekočárkování? Jak to máte vy? A myslíte, že je normální vozit třeba ještě 3leté dítě v kočárku?
Můžeš mi vysvětlit, jak donutíš dvojčata chodit spořádaně za ruku??
![]()
U nás je to nemožné… ![]()
Kluka jsme přestali vozit nějak kolem 2 roku.Kamarádka vozí 4 letou holku,protože se ji nechce chodit.To je hrozný,tak velký dítě vozit
![]()
Ahoj,sporťák jsem přestala používat,když bylo malému tak 18m,a v golfáčích byl naposledy na dovolené,to mu mohlo být tak 21-22m.
A to jsme ty golfáče používali jen na vzdálenější transport,dá se říci,že od těch 18m se vozil v golfáčích zřídka.
Ahoj Peggy, já nevím jak se to podařilo, ale jsem za to šťastná. začali chodit někdy v 16m a kdykoliv jsme šli ven, tak jsem je nastřídačku vytahovala z kočáru a vedla vedle sebe, druhou rukou tlačila kočár a trénovali jsme. Pomalu, zlehka a nenásilně. A oni si na to nějak zvykli a teď nechtějí jít jinak než za ruku.
Já mám 20.měsíční a snažím se bez kočárku, jde o to jak daleko ujdeme. Přestala jsem ji vozit kočárkem, protože v únoru přibude sestřička, takže aby si zvykla chodit pěšky. Ale moc toho neuchodí, začne pokňourávat, ale spíš že jí to nebaví, protože zas na zahradě běhá za psem a je neutahatelná.
Vožení tříletých dětí v kočárku mě ale přijde jako pohodlnost rodičů…
Je to různé, záleží na vzdálenosti k cíli a fyzické zdatnosti dítěte.
Já šílela ještě v srpnu, že Kuba(tehdy 22měsíců) odmítá chodit pěšky i pár metrů do obchodu). No, a během prvního týdne v září(22,5m) začal kočár odmítat. Od té doby byl v kočárku pouze 2× - jednou dlouhá procházka přes celé město za kámoškou a jednou celodenní výstava. Výlety jsme řešili krosnou, teď už ho neuneseme(14,3kg).
Ale znám i 4letou holčičku, která se vozí v kočárku i 100m na nákup a ještě má dudlíka
Je to o dětech i matkách,a le dle mého do 3let občasný kočár nneí nic proti ničemu, hlavně u dvojčátek ![]()
Momi, já už ho právě pěkně dlouho nevytáhla. ANi nevím, jestli ještě v tom sklepě je nebo už ho někdo ukradl. Budu se tam muset podívat.
Já myslím, že je to individuální. Jsou děti, které jsou prostě línější a kočárek je baví a pak jsou děti, které chtějí chodit samy od té doby, co to umějí. Pokud jsou tvoje dvojčátka spokojené, že nejsou v kočáru, tak je to myslím si v pořádku. A takovou tu hranici, kdy odložit kočár…řekla bych tak 2 až 2 a půl roku. Pak už to nechápu.
. Narvané 4 leté dítě v golfkách s dudlíkem v puse…
![]()
Laaja píše:
Ahoj Peggy, já nevím jak se to podařilo, ale jsem za to šťastná. začali chodit někdy v 16m a kdykoliv jsme šli ven, tak jsem je nastřídačku vytahovala z kočáru a vedla vedle sebe, druhou rukou tlačila kočár a trénovali jsme. Pomalu, zlehka a nenásilně. A oni si na to nějak zvykli a teď nechtějí jít jinak než za ruku.
Tak si zatleskej a bu´d ráda ![]()
laajo tězká závist, u nás taky nechce za ruku nikdo
já bych ho tolikrát taky ráda nechala doma, ani pokud jdeme oba rodiče současně, tak to nejde, každé dítě jde kam uzná za vhodné a rozhodně ne za ruku
proto taky pořád chodíme do zoo, kde mají volný výběh
a to druhé dítko,co bylo v kočárku, to ti jako nelezlo ven, když jsi druhé vedla za ruku ![]()
Tak já mám takovou představu, že jakmile začne chodit tak kočár uklízim na půdu.Ale jelikož je zima tak to nechám až na jaro, v březnu jí bude 18 měsíců a to si myslim že bude tak akorát na to aby se kárka uklidila.Mě se totiž nelíbí když se vozí velký děti.tim myslim 3 a 4 letý ale to už je každýho věc.
prckovi je 20m a vozí se pořád
. prostě zajedeme do parku nebo někam kde je klid a tam ho vypustim. Dojde si i sám delší trasu, třeba když jdu k našim na návštěvu,ale trvá to dýl než někam dojdem.
Laaja píše:
Momi, já už ho právě pěkně dlouho nevytáhla. ANi nevím, jestli ještě v tom sklepě je nebo už ho někdo ukradl. Budu se tam muset podívat.