Kdy jste se po rodičovské vrátily do práce?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ziju v Německu a do práce jsem se vracela v roku dítěte. Pouze na poloviční úvazek. Udělali jsme to tak aby jsme se s manželem střídali doma. Školek je tady 5 ale jenom jedny jesle. Ještě dost drahé. Většina lidi to řeší tak jak my. Bohužel vím ze tady ty zkrácené úvazky nejsou v ČR úplně běžné. To je smůla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jemako píše: Více
Mám možnost zkráceného úvazku, měla jsem super práci. Ale u nás platí takové nepsané pravidlo, že jakmile jednou podepíšu zkrácený úvazek 1/2 nebo 3/4 tak už nikdy nemohu přestoupit v rámci firmy na full.
Ale zase mám možnost práce z domova částečně
- Citovat
- Upravit
Je to těžké, úplně tě chápu. Ale ber to tak, že za socializmu bylo běžné dávat děti od dvou let do jeslí, od tří do školky a matky nastupovaly běžně na celý úvazek. Na zkrácené se tenkrát nehrálo. Děti i rodiče to nakonec zvládli. Po revoluci hodně matek doufalo, že již toto martýrium nebudou muset podstupovat a budou s dětmi doma minimálně do tří let, ale pokud možno i déle, třeba dokud dítě nepůjde do školy. Doufaly, že platy otců budou tak vysoké, aby jim toto umožnily. Bohužel se to postupně čím dál víc zvrhává a matky buď z finančních nebo karierních důvodů musí nastoupit do práce mnohem dřív. Takže místo většinou všude zrušených jeslí nastupují dětské skupiny nebo babičky a chůvy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U obou synů jsem se vracela v jejich 2 letech. Resp. u druhého syna jsem na DPP pracovala nepřetržitě i během MD a RD a návrat jsem volila na pohodu postupným navyšování úvazku během toho třetího roku 0,5 - 0,75 - 0,9
Bylo to akorát, pro ně i pro mě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smile_xxx píše: Více
Ty babičky jsou další problém. Já měla babičky v důchode ale babičky mých děti mají do důchodu daleko. Je to těžký to všechno skloubit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A zkusit najít jinou práci, která by dovolovala home office? Nebo pracovat, když manžel může hlídat? Já vím, že to není lehké… Ale když to takto prožíváš, zkusila bych to. Ta možnost kratších úvazků patří k tobě/zakladatelce? Pokud ano a nebyla bych přesvědčená o tom, že dělám to nejlepší, vzala bych 1/2 úvazek pokud myslíš, že to by bylo lepší. Nikdy nevíš, jak se to v budoucnosti vyvine, jednala bych podle toho co je teď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na zkraceny uvazek v pul roce ditete (castecne z domova), na plný v 1,5 roku ditete (státní jesle).
Dite bylo vzdy veselé, nikdy nemělo separační uzkost, neni emočně ploché ci frustrovane, zadne psychické potíže a zadne problémy ve vztahu k rodičům, vrstevníkům či sobě samému.
To jen k českému modelu, doma s mámou povinně do 4 let a ideálně do 18
a která to neudělá, je špatná matka a budeme se na ni dívat skrz prsty.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Syn měl 2 roky a šel hned na každý den. Ja sla zpět do prace. Ale s tím se počítalo hned, ze to tak bude. Nikdo z nas problem neměl, vse bylo v pohodě
Oba máme plný úvazek, babičky nebo možnost pomoci a hlídání nemáme
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já šla na rodicaku na brigádu v době kdy chlap mohl hlídat. Našla jsem si takovou kde nevadilo pokud jsem ten den náhle nemohla přijít, stačilo zvednout telefon a přijít druhý den, vyšli mi absolutně časově vstříc, na všem se dalo domluvit a peníze byly slušné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U prvního dítěte jsem se vracela v roce, u druhého v 9 měsících. V obou dvou případech na zkrácený úvazek, který se velmi pomalu navyšoval. Ale vrátit jsem se chtěla, doma mě to fakt nebavilo. A v kombinaci se zkráceným úvazkem jsme byli spokojení všichni. Děti chodily od roku do jeslí. Mladší dítě mělo že začátku chůvu, než mohlo nastoupit do jeslí. U tebe je zakladatelko zásadní problém v tom, že ti návrat do práce nevyhovuje a chceš být doma. Zkus si to v hlavě překlopit do pozitivní roviny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já spíš hodně myslím na malého. Aby tím nějak neutrpěl když budeme oba v práci a on někde ve skupince.. přece jen je na nás dost zvyklý. A taky se bojím, že bude syn furt nemocný a vlastně nebudu moct do tý práce ani chodit..
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Takže radši budeš doma, co kdyby?
Vždyť jsi to ani nezkusila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pd 9 měsíců syna jsem chodila na pár dní v měsíci na brigádu. Postupně jsem dny pridavala a pak přešla rovnou na každý den. Syn to v pohode zvládal s tatou, pak přišly jesle. Dříve nebylo misto, takze jsme šli oba najednou na to svoje. Od do DS, ja do prace ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, řeším takovou situaci a nevím kudy kam.
Budu muset nastoupit do práce na synovi druhé narozeniny. Kdyby bylo na mě, jsem s ním doma furt. Ale zvýšily nám cenu elektřiny s fixaci hypotéky. A po přepočítání všech možných výdajů na baráku atp, bychom prostě s mým rodičákem nevyšli.
A jelikož ještě syn nechodí na nočník, má plenky. Tak musí do dětské skupinky. Postupně ho dávám zvykat, cca na 1-2 hoďky. Jsem vždy poblíž a pak ho vyzvednu. Jsme z vesnice a DS je od nás 30 minut jízdy autem a je to i ve městě kde mám/ budu mít práci.
Je to pro mě strašně psychicky náročné. Tak moc bych chtěla být s ním.
Ale hlídání ani babičky nemáme. Tohle je opravdu jediná možnost.
Kdy jste nastupovali do práce vy? Jaké to bylo? Musím říct, že z toho i nespím …