Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chci Vás poprosit o radu. Snažíme se o mimi a ráda bych věděla kdy mám ovulaci. Něco mám načteno, ale stejně si nevím rady. Vždy jsem na sobě poznala ovulaci podle hlenu a podle bolavého vaječníku, to se mi i potvrdilo při IVF, kdy v den ovulace mě bolel vaječník při hormonech stejně jako jiné cykly bez nich. Začala jsem si měřit BT a to vypadá následovně.
BT: 10.7. 36,1,
11.7. 36,1,
12.7. 36,0,
13.7. 35,5,
14.7. 35,5,
15.7. zapomněla jsem měřit,
16.7.36,2,
17.7.35,5,
18.7. 35,9,
19.7.35,8
20.7.35,9,
21.7.35.6.
Z měření BT já vyčtu, že k prasknutí vajíčka došlo 14.7. - 15.7. Nicméně hlen a bolavé vaječníky jsem měla 20.7. Dodám ještě, že BT měřím obyč teploměrem v ústech. Moc děkuji za reakce.
Před ovulací by měla být teplota nižší než po ovulaci.Po ovulaci se zvedá teplota od 0,2 až po 0,5.Měření je na delší dobu než na jeden měsíc, první měsíc je orientační a podle něho vidíte změny. Nejlepší je měřit od konce krvácení až do konce dalšího cyklu(do konce krvácení).Takže měřit každý den po dobu celého cyklu, měřit ráno ve stejný čas a ihned po probuzení ze spánku delšího než tři hodiny, změřit se ještě v posteli, buď v ústech či v pochvě. A pokud nemáte teploměr pro měření bazální teploty tak je asi lepší si ho pořídit (měří na setiny).Ale podle mého si měřit bazální teplotu je naprd. Upřímně pokud nesedíme jen doma na zadku a nechodíme do práce a nenervujeme se atd… tak to moc smysl nemá zapomínáme, tělesná teplota se v létě velice odlišuje(jeden den hic na chcípnutí, druhý den o 15°míň-takže tělo to taky ovlivní) je prostě kupa faktorů co nás ovlivňují. Pokud sama na sobě pociťujete, že se Vám blíží ovulace, tak se řiďte tím, či zkuste ovulační testy nebo se poraďte s gynekologem, když si budete BT měřit(avšak poctivě a vše si zapisujte a dělejte si třeba poznámky o vašem psychickém rozpoložení např.:jsem naštvaná, unavená).A pokud chcete opravdu otěhotnět, tak to trvá déle než když k tomu dojde omylem.Snad jsem Vám trochu pomohla, a hodně štěstí ![]()
Teplota by měla být teoreticky nižší od konce krvácení a pak by měla být po celou dobu vyšší až do začátku krvácení. Být vámi tak si podle BT udělám test kdy podle BT má být ovulace.
@Pindolína Měřím již delší čas a vždy ráno, hned jak zamáčknu budík a vychází mi to i minulé měsíce podobně. Věřím svému tělu, ale ty teploty mě matou. Ještě jednou díky.