Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky!
Možná jste to tady už řešily, ale nenašla jsem to, tak se ptám znovu:
Kdy je nejlepší nechat propíchnout ouška na náušnice?
Slyšela jsem, že to někde dělali (možná i dělají) hned v porodnici, ale nevím jestli je to pro mimi lepší nebo horší než později.
Ahoj,
my jsme Anetce nechali propíchnout ouška na naušnice v šesti týdnech. Slyšela jsem od obou prarodičů, že to už bylo pozdě, že se naušnice mají píchat co nejdříve, nejlíp v porodnici
Že prý miminkům postupně rostou ouška a že je to víc bolí. Tak nevím. Ale rozhodně si myslím, že lepší je dřív.
Řídila jsem se radou dětské lékařky, která doporučila píchnout ouška až po druhém očkování proti tetanu. Naušničky jsme nechali nastřelit (vřele doporučuju) asi ve 3,5 měsících.
Ahoj,
já to zjišťovala přímo u doktora na ORL. On teda nastřeluje a řekl mi, že není kam spěchat. Nejlépe ať s malou přijdu tak až jí bude rok. To už budou ušní boltce dostatečně velké na to, aby bylo zaručeno, že nastřelené dírky byly stejně vysoko.
tak já zase všude četla, že nejdřív po tetanovce a a ideálně fakt hned brzy PO protože větší už má víc síly,víc rozumu a tak vůbec a je problém je udržet. My píchali v těch 3m a píchla se i doktorka sama jak se malá bránila!!! Známí nechávali v půl roce a prý už to snášela dost špatně, bránila se ještě víc, to už si nedovedu představit.
Záleží asi jestli pícháš či nastřeluješ. U nastřelení je to asi vesměs jedno a možná pak je lepší až opravdu je boltec větší. U píchání to musí bolet strašlivě, takže čím má miminko míň síly na bránění tím nejspíš líp. S mojí půl roční Viki už by to byl šílený boj. Ale určo bych počkala na to první očkování proti tetanu. Nikdy nevíš co za bakterii půjde kolem.
Čauky Iva.
Když jsme byly malé - holky - tak se „prý“ píchali ouška už v porodnici. Říkala mi to mamka i babička. Dnes se doporučuje až po druhém očkování, takže bych raději počkala.
Ahojky,
tak my to právě taky řešíme, naší malé jsou 3.5m. Sháněli jsme se po někom,kdo by u nás (Liberec)nastřeloval, ale bohužel, všichni píchají klasicky a když chceme nastřelit, máme jít do tetovacího salónu. Tam já ale nechci, mám pocit, že by to měl dělat odborník, „ušař“. Jinak taky nám pediatričkou bylo doporučeno počkat po očkování, to jsme absolvovali před 14 dny, tak se chystáme příští týden na náušnice. Myslím si, že je lepší to udělat dřív, protože malá ještě tak nekoordinuje ručenky, později by si za naušničky mohla tahat:(
Chtěla bych se Vás, holky, zeptat, šly byste do toho tetovacího salonu? Nebály byste se toho, že to nedělá doktor?
Suzetka
Ahoj,
my jsme nechavali pichat Klarku v necelych peti mesicich. A uz bysme to neudelali. Chvili to bylo dobry, ale asi po tydnu ji to zacalo hnisat (a ne ze bych se ji o to nestarala). Problem byl hlavne s kojenim. Jedno ousko ji tak bolelo, ze se nemohla z jednoho prsu vubec najist. A pak, kdyz uz ji to nebolelo, tak z toho prsu stejne jist nechtela, protoze se asi bala. Trvalo to asi dva mesice, nez se to zase srovnalo. Takze nase dalsi pripadna holcicka bude mit nausnice, az je bude sama chtit.
Jany
Ahojky,moj nazor a skusenost(aj vlastna)je rozhodne dat nausnicky nastrelit.Na vlastnej kozi som zazila prepichovanie a tu bolest pri navliekani nausnic neprajem nikomu.Usi mi hnisali a nakonec nausinice isli von.Potom som si dala nastrelit a ani som nevedela kedy to bolo.Dcerke som davala tiez nastrelit ked mala rok a pol.Vobec sa nebala ,nevrtela a hlavne neplakala.Je to rychle,ze si clovek ani neuvedomi,ze uz ma nausnicku v uchu.Tie reci,ze male miminko to neboli je dobra hlupost.Len to nevie dat najavo a preto ked trosku zaplace ho to nemuselo bolet?Naco ho stresovat ked uz aj tak malo dost stresu pri prichode na svet.Aj v zahranici dievcatkam do urciteho veku nedavaju vobec nausnice.Teraz neviem presne do akeho veku to neodporucali.Cize nebudem radsej pisat aby to nebol nazmysel.Aj v televizi bola raz o tejto teme diskusia,kde sa priklanali za nastrelovanie v neskorsom veku.Toto je ale cisto moj nazor.Cize je na tebe ako sa rozhodnes.Ak das prepichnut urcite by som pockala a az po ockovani.
Ahoj!
my jsme nechavali nasi holcicce propichnout usi tento tyden v pondeli. Byly ji 4 a pul mesice a jsme po prvnim ockovani. Drim mi to doktorka nedoporucila. Nase doktorka mi jeste rekla, ze miminkum se nausnicky nenastreluji, tak nevim :-/ Hodne jsem vahala, ale nakonec jsem rada, ze jsme se odhodlaly. Plakala, kdyz ji to delali, ale jak vysly z ordinace, tak uz to bylo dobry . Ted to mazeme Framikoinem a zatim je to dobry, tak doufam, ze to vydrzi (snad jsem to ted nezakrikla!
. Musim ale rict, ze nausnicky ma jen diky intenzivnimu natlaku od babicek a teticek. Sama bych se asi neodhodlala ![]()
A.
Miminkům s naušnice nastřelují, ale není to všude obvyklé. U nás to dělá na ORL doktor na počkání. Mohu jen doporučit. Nekrvavé, málo bolestivé.
Kamarádka nechala ve 4týdnech dcerce uši propíchnout u ORL (dětský jí to píchnout nechtěl). Nám dr řekl po prvním očkování. Kvůli AE nám očko posunuli, takže naušnice měla ve 4měs.
Rozhodně je blbost, že by se uši nepropichovali miminkům - nám je píchali. Malá plakala, dle slov manžela, který s malou byl v ordinaci, ale plakala spíš kvůli tomu, že jí drželi.
Myslím, že čím dřív, tím líp, protože si na ta ouška nebudou děti tolik sahat.
GaB
Díky za příspěvky. Ne, že by mimi(má to být právě holčička) už bylo vyklubané, ale chtěla jsem zavčas brzdit babičky v kupování naušnic pro Prďolku… Ale pokud nebude mít vyloženě nějaké zdravotní potíže jako časté nachlazení apod., což snad ne (už se nemůžu dočkat kojení a to má na imunitu příznivý vliv
, tak jí je necháme nastřelit (nebo píchnout, když to jinak nepůjde) po těch očkováních. Mně naši nechávali píchnout naušnice až ve druhé třídě, protože si mě všichni pletli s bráchou a já bulila, že jsem holka. A bolelo to dost hodně. No nejhorší to bylo s naušnicema v pubertě - to jsem nosila takovéty všelijaké umělohmotné kruhy apod. a páč to nebylo ani zlato ani stříbro, tak mi ty dírky dost hnisaly.