Kdy oznámit těhotenství v práci? A na co mám nárok?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7323
8.4.16 20:44

@Miam8 smlouvu na neurcito mas, tak to je super. Jinak na materskou se nastupuje 6-8 tydnu pred terminem porodu, cili jestli ti doktorka rekla, ze v praci do 7.mesice a myslela tim vcetne, tak je to v poradku a koncila bys v praci vlastne normalne. Pokud budes mit zdravotni problemy nebo nebudes praci zvladat, pravdepodobne te necha doma na neschopence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret
8.4.16 20:52

Nejsem si úplně jistá, ale délku a výši RP podle mě při minimální mzdě moc volit nejde - RP nemůže být vyšší než nějaké procento vyměřovacího základu (tuším 70%?), takže to vypadá spíš na nižší RP. Ale možná se pletu - třeba některá víte přesně.

• Citovat
  • Upravit
11054
8.4.16 20:55

@Pomka No a když bude mít smlouvu na dobu určitou? Tak co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
@ferret píše:
Nejsem si úplně jistá, ale délku a výši RP podle mě při minimální mzdě moc volit nejde - RP nemůže být vyšší než nějaké procento vyměřovacího základu (tuším 70%?), takže to vypadá spíš na nižší RP. Ale možná se pletu - třeba některá víte přesně.

Jojo, je to tak. Ale je možnost volit přes partnerův příjem, pokud on bude splňovat podmínky pro přiznání mateřské a bude mít dostatečně velký příjem.

• Citovat
  • Upravit
11054

@Pomka No a když bude mít smlouvu na dobu určitou? Tak co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
8.4.16 20:57
@Trojlístek píše:
@Pomka No a když bude mít smlouvu na dobu určitou? Tak co.

Kdyby měla smlouvu na dobu určitou, tak by záleželo, kdy by jí měla skončit. Po oznámení těhotenství nejde předpokládat prodloužení. Kdyby měla končit už v průběhu mateřské nebo rodičovské dovolené, tak by ta smlouva prostě skončila. Kdyby skončila v době těhotenství, tak by po ukončení poměru byla v ochranné lhůtě o délce 180 dní, během které by musela stihnout nastoupit na mateřskou. Pokud by se do té lhůty nevešla, měla by smůlu a o mateřskou by přišla.

• Citovat
  • Upravit
11054
8.4.16 21:17

@Tunrida No a když by před těsně před koncem nastoupila PN? Tak je v ochranné lhůtě ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
8.4.16 21:24

@ferret Pleteš, do 7600,– lze volit při libovolné mzdě, pokud jsou splněny podmínky pro mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
8.4.16 21:25

@Trojlístek Nikoliv ale por mateřskou, tam případná neschopenka nehraje žádnou roli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
8.4.16 21:36

@Trojlístek No v ochranný lhůtě by byla, ale byla by dlouhá pořád těch 180 dní. Kdyby ale nastoupila na neschopenku, tak by na ní byla až do konce šestinedělí a pak šla na rodičák.

• Citovat
  • Upravit
ferret
9.4.16 20:28

@j.a.n.i1 Díky za upřesnění :-) Já se tím normálně nezabývám, ta informace o procentu z vyměřovacího základu mi utkvěla asi proto, že jsme chtěli tu nejvyšší variantu a nižší jsem vůbec nezkoumala.

• Citovat
  • Upravit
101956
9.4.16 22:31

@ferret Jojo, přesně tak, to procento platí, pokud chceš volit mezi 7600,– a 11500,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
9.4.16 22:33
@sisk píše:
Tak v práci bych to rekla po 1. trimestru. Podle me mas odpracovano 270 dni za posledni 2 roky, tak budes mit nárok na materskou, která je asi 70% prijmu, presne nevim. Na materskou nastupujes 6-8 tydnu pred termínem porodu. Mozna te doktorka nechá doma driv s ohledem na to, jak mas namáhavou praci. Materska se bere 28 tydnu, asi zhruba teda do 5 mesicu veku ditete, pak dostanes rodicak. Muzes si vybrat, jak velkej a jak dlouho. Celkem je to 220tis a muzes si to rozvrhnout jak chces. Dvouleta varianta je okolo 11tis třileta okolo 7.

Dokrorka má nechávat doma, pro zdravotní indikaci. Podmínky má řešit zaměstnavatel :zed:

@Miam8 píše:
Zajímalo by mě když odejdu na mateřskou a už tam nebudu jestli za mě něco platí nebo mi budou peníze chodit že socialky a tak. Mám trošku strach Když to oznamim aby se z toho nesnazili nak vykroutit, aby mi nedali třeba podepsat výpověďnebo tak. Po hospodách dělám docela dlouho a vím jaké obkliky kolem podobných věci kolikrát dělají ale s tou mateřskou vůbec netuším 8o :oops:

Tak ji nepodepíšeš? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1828
10.4.16 10:13

@zvidavajanca samozrejme. Myslela jsem to tak, jestli dela treba kratkej dlouhej, dvanáct hodin na nohou, tak to asi nepujde.
Zaměstnavatel resit ma, ale pochybuju, ze zrovna treba v hospodě ji preradi nekam jinam. Kam treba? :lol:
Mel by, ale v praxi to tak mnohdy nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
10.4.16 11:05

@sisk A proč myslíš, že to v praxi nefunguje? Protože jde každá (čest vyjímkám) raději hned na neschopenku a ani to se zaměstnavatelem nezkusí řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat