Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chtěla bych se zeptat v kolikati letech, (nebo měsících) jste ostříhali mimi? Má kadeřnice mi řekla, že mi ho do roka neostříhá, že se to nemá. Ale my už teď ve třech měsících máme háro. Jde mi o léto. Chudáčkovi pak bude teplo… ![]()
My také budeme stříhat poprvé až po roce
![]()
Prý když se krátí vlasy před prvním rokem, krátí se i život dítěte … pověra no, ale ![]()
Já budu stříhat příští týden - v 10 měsících.
Jsou to jenom pověry ![]()
jaanniik píše:
Ahoj chtěla bych se zeptat v kolikati letech, (nebo měsících) jste ostříhali mimi? Má kadeřnice mi řekla, že mi ho do roka neostříhá, že se to nemá. Ale my už teď ve třech měsících máme háro. Jde mi o léto. Chudáčkovi pak bude teplo…
Pokud dítěti neublížíš nebo ho nevyděsíš, proč neostříhat?
Nechápu kadeřnici. Vlas je mrtvá tkáň a je mu jedno, jak je dlouhý.
klárce jsem šmikla nejdelší prameny v 10 měsících. viki má na hlavě jen chmíří, takže to asi hned tak řešit nebudeme
jinak s tím rokem to je pověra, že se krátí život
praktický základ to má snad pouze v tom, že do toho roka pomalu zarůstá fontanela a je nebezpečí, že dítko nebude držet a dojde ke zranění. pokud na to máš nervy, tak si kup strojek a vem prcka doma strojkem.
Co se týče nestříhání dětí do roka, jde o nějakou pověru, přesně nevím jakou, ale věstí to něco špatného..O pověry se moc nezajímám. Každopádně syn byl ostříhán strojkem někdy krátce po prvních narozeninách - shodou okolností, bylo léto a před tím neměl moc vlasů, byl spíš „koleno“, tak jsme to jen sjednotili.
Dcerka je vlasáč od malička, ale holčičku jsem neměla potřebu stříhat, byli jsme na její háro „hrdí“, byla typické hustě vlasaté miminko, taky krátce po prvních narozeninách jsme střih sami nůžkama upravili - aby nelezli vlásky do očí a od té doby necháváme stříhat pravidelně, o vlásky jí pečujeme.
První léto jí bylo asi třičtvrtě roku, normálně jsme vlásky zčesali, neměla jsem pocit, že by se nadměrně potila. Naopak, byla jsem ráda, že má vlasy a že jsem jí mohla nechat dříve bez čepičky - holohlavému synovi jsem měla tendenci jako miminku dávat čepičku za každého počasí - buď, aby se nespálil nebo mu hlavička neofoukla. Možná je to jen o pocitu, ale nemyslím si, že by jako vlasaté mimi trpěla.
Co se týče pohodlnosti - krátký sestřih by byl asi nejlepší,hlavně co se umývání vlasů a nevole dítěte týče, ale prostě jí ty pěkné vlnité vlasy nechci nechat ostříhat ![]()
Tak koukám, že někde NESTŘÍHAT - NEPOROSTE …
… ale pokud by se tomu „stříhání“ řeklo třeba lehké zkrácení, tak to problém není ne? ![]()
Malou jsme vzali v roce na leto strojkem.kvuli cuckajicim se vlasum ![]()
My jsme stříhali tak v 10m jinak by chudák asi neviděl… Teď v 17m jsme ho vzali strojkem už to měl hodně dlouhé ![]()
už podruhé jsem teď malé stříhala ofinku (poprvé asi v 5 měsících, pokud si dobře pamatuju) už jí to brutálně lezlo do očí… ostatní vlásky nechávám, sou krásný a kroutí se… na pověry nevěřím ![]()
Já jsem si zrovna dneska četla svoji pamětní knížku, kam mi mamka zapisovala takové ty „milníky“ a je tam napsaný, že v roce jsem byla stříhána už 3× (měla jsem plnou hlavu vlasů už jako novorozeně) ![]()
Ahojky!
My jsme nechali Matyho ostříhat v 7 měsíchích. Ofinka mu padala do očiček a vlásky se mu zacuchávaly. Pověra, nepověra, je to praktický. Navíc teď vypadá jako správnej rošťák, ne jako holčička.
strihat kdyz je potreba
na povery nedej, je to blbooost.. ![]()
my teda jeste strihat nemuseli, vlasy male rostou do hustoty, ne do delky.. :-N
a jejej,uz zase naky povery
(u nas je tahle povera taky spojovana se zkracovanim zivota)
starsiho jsem strihala v pul roce a pak uz kazdy mesic,v 11sel prvne ke kadernici,pac uz jsem si na domaci strihy netroufla.
Mladsi byl prvne strizen ve 4mes.,pak nekdy v 7.docela dost(ale ne strojkem,hezky nuzkama)No ted ma 9mes a premyslim nad tim zase ![]()
Já jsem zase slyšela, že je to kvůli cibulkám. Na tu pověru nevěřím, takže mi budeme stříhat až po roce. Zatím nosíme palmičku. Kdyby jí neměla, tak má háro až k puse a to jí bude 7 měsíců. Palmička vypadá i suprově. ![]()