Kdy se ukončuje psychoterapie?

Anonymní
17.1.23 23:23

Kdy se ukončuje psychoterapie?

Ahoj, ke svému psychoterapeut ozvi chodím už asi 4 roky, vždy 1× za měsíc.. Platí mi to pojišťovna. Že začátku jsem byla myslím opravdu na dně, ale díky němu i díky lekum jsem to nejhorší překonala a teď vlastně už dlouhou dobu je to celkem dobré. Já Teda pořád trpím hodně na uzkosti, každý den a rozhodně to ještě není ten konec, kterého bych chtěla dosáhnout. S mým terapeutem mi to jde dobře, většinou máme co probírat, obcas tam přijdu a nemám třeba žádné téma, ale nakonec si vždy nějaké najdem. Za tu dobu jsem si k němu vytvořila silný vztah, rozhodně ho mám ráda. Je to vlastně jeden z mála blízkých lidi, které mám. A já se bojím, kdy to skončí. Zároveň si ale uvědomuji, že se mi můj čas už krátí a nemůžu tam chodit dalších několik let, už jen, že je mi blbé tam „blokovat místo“ pro někoho, kdo jeho pomoc potřebuje. Ale mám hrozný strach, bojím se samoty a dalších problémů, které budu muset překonat bez něj a nevím, jak to zvládnu. Fakt nechci, aby to skončilo, cítím, že pořád je kam se posouvat. Jak tedy terapie většinou konci? Kolik sezení předem jste si to řekli? A jak jste to snášeli? Budu ráda za jakékoliv vaše zkušenosti. Moc díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9229
17.1.23 23:33
@Anonymní píše:
Ahoj, ke svému psychoterapeut ozvi chodím už asi 4 roky, vždy 1× za měsíc.. Platí mi to pojišťovna. Že začátku jsem byla myslím opravdu na dně, ale díky němu i díky lekum jsem to nejhorší překonala a teď vlastně už dlouhou dobu je to celkem dobré. Já Teda pořád trpím hodně na uzkosti, každý den a rozhodně to ještě není ten konec, kterého bych chtěla dosáhnout. S mým terapeutem mi to jde dobře, většinou máme co probírat, obcas tam přijdu a nemám třeba žádné téma, ale nakonec si vždy nějaké najdem. Za tu dobu jsem si k němu vytvořila silný vztah, rozhodně ho mám ráda. Je to vlastně jeden z mála blízkých lidi, které mám. A já se bojím, kdy to skončí. Zároveň si ale uvědomuji, že se mi můj čas už krátí a nemůžu tam chodit dalších několik let, už jen, že je mi blbé tam „blokovat místo“ pro někoho, kdo jeho pomoc potřebuje. Ale mám hrozný strach, bojím se samoty a dalších problémů, které budu muset překonat bez něj a nevím, jak to zvládnu. Fakt nechci, aby to skončilo, cítím, že pořád je kam se posouvat. Jak tedy terapie většinou konci? Kolik sezení předem jste si to řekli? A jak jste to snášeli? Budu ráda za jakékoliv vaše zkušenosti. Moc díky

Ahoj, já na terapie chodím 15 let s přestávkami a nejdéle jsem měla jednu terapeutku 3 roky. Bohužel terapii jsme ukončily z důvodů jejího odchodu na MD, což jsem se totálně zhroutila. Pak jsem vyzkoušela několik terapeutů a nikdo mi nesedl, až jsem našla jednu opět skvělou, bohužel po roce mi oznámila, že mění charakter služby a že budeme muset terapii ukončit. Chodím celých 15 let jednou týdně, výjimečně občas jednou za 14 dní.

Já si právě taky myslím, že je pořád co řešit a kam se posouvat, ale pokud máš pocit, že se ti terapie schyluje ke konci, tak to otevři s terapeutem, že z toho máš strach, jak to vidí on, kolik sezení dopředu by ti to řekl atd. Třeba se bojíš zbytečně a nechce s tebou vůbec končit.

Já třeba už skoro 5 let čekám, až se vrátí ta moje psycholožka z MD, abychom mohly v terapii pokračovat.

Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
17.1.23 23:39

Ahojky, tak k psychoterapeutovi se kdykoliv můžeš vrátit, pokud nastane období které nebudeš zvládat. Já bych terapii ukončila pokud bych dlouhodobě věděla že k němu se chodím jenom vykecat, jinak to nejsložitější období jsem překonala. Přesně jak píšeš ty. Je dobré abys měla své zájmy, zaměstnej se, ber léky které máš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K82
2202
18.1.23 06:11

To, co tady píšeš je přesně to, co otevři s ním. Od toho tam je a zároveň tebe to posune v komunikaci a ne komfortních věcech. Protože tohle je princip terapie, ne si jít dobře popovídat, ale odhalovat a naučit se pracovat s věcmi, které nam nejsou příjemné. A získávání důvěry. Pokud mu tohle nejsi schopná říci, pak je tvá důvěra k němu spíš iluze. Neboj se toho a zkus to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
18.1.23 06:55

Dobré téma k otevření na sezení :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
18.1.23 09:06

Tohle fakt neřeš na intenertu ale v psychoterapii. Nepovede to k ukončení, ale k tomuž že věcomě začněš pracovat na tom, aby si kolem sebe měla dostatek opravdových vztahů, abys mohla ten umělý, cvičný postupně ukončit.

Jsou to naprosto běžné pocity a řeší to každý, je to součást terapeutického procesu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí