Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebuju se trochu vypsat a uklidnit. Mám půlročňáka a už od jeho prvního měsíce s jeho otcem nejsme spolu. Mám syna ve své péči a otec si pro něj v daných dnech chodí. To předávání ale nikdy nedopadne dobře
Pořád si na mě otvírá hubu, dělá ze mě chudinku, pořád se mu něco ohledně malýho nelíbí. Já mu vždycky akorát řeknu, že mají s sebou sváču, hračky atd a chci dát na rozloučenou synovi pusu, ale to už on s kočárkem odjíždí. On se do mě pořád naváží, že se chovám jak nenormální nedospělej člověk apod. Přitom jsme se rozešli kvůli tomu, že on nebyl schopen se o nás pořádně postarat, jen by se válel a spal apod. Kdy už mě nechá být? Jak jste to měly vy, které jste se svými dětmi sami? Už mě to nebaví
Já chci aby malej viděl, že spolu maminka s tatínkem normálně vycházejí a ne tohle
Naštěstí tomu ten prcek ještě nerozumí, ale co pak? ![]()
@Naty12 píše:
Ahoj, potřebuju se trochu vypsat a uklidnit. Mám půlročňáka a už od jeho prvního měsíce s jeho otcem nejsme spolu. Mám syna ve své péči a otec si pro něj v daných dnech chodí. To předávání ale nikdy nedopadne dobřePořád si na mě otvírá hubu, dělá ze mě chudinku, pořád se mu něco ohledně malýho nelíbí. Já mu vždycky akorát řeknu, že mají s sebou sváču, hračky atd a chci dát na rozloučenou synovi pusu, ale to už on s kočárkem odjíždí. On se do mě pořád naváží, že se chovám jak nenormální nedospělej člověk apod. Přitom jsme se rozešli kvůli tomu, že on nebyl schopen se o nás pořádně postarat, jen by se válel a spal apod. Kdy už mě nechá být? Jak jste to měly vy, které jste se svými dětmi sami? Už mě to nebaví
Já chci aby malej viděl, že spolu maminka s tatínkem normálně vycházejí a ne tohle
Naštěstí tomu ten prcek ještě nerozumí, ale co pak?
Hele předala bych mu dítě, malýmu řekla ahoj a dál bych se s ním nebavila, když příjde předej mi dítě a zavřela, proč se s ním víc bavit,??
![]()
No, Podavas to z jedne strany, on by to asi videl jinak. Je z vas obou citit horkost z rozchodu. Co takhle se s nim sejit v kavarne a probrat to mimo mimino? Jako dva dospeli, bez vztekuba trucu.
@tumpach Asi to tak budu muset začít dělat, protože jinak se z toho za chvíli zblázním
Je mi to spíš hodně líto, že se ke me takhle chová, než abych na něj byla naštvaná…
@umea píše:
No, Podavas to z jedne strany, on by to asi videl jinak. Je z vas obou citit horkost z rozchodu. Co takhle se s nim sejit v kavarne a probrat to mimo mimino? Jako dva dospeli, bez vztekuba trucu.
Jo to je dobrý nápad, bylo by dobré se sejít někde v restauraci, a promluvit si s ním.
@Naty12 píše:
@tumpach Asi to tak budu muset začít dělat, protože jinak se z toho za chvíli zbláznímJe mi to spíš hodně líto, že se ke me takhle chová, než abych na něj byla naštvaná…
Já jako NAty nevím, já myslím si, že se z toho nedostal, prostě to ještě v něm vře, zkus mu dát více času třeba se s tím později srovná a bylo by dobrré sednout si sním v kávarně nebov restauraci a celé to problém
@umea Jasný, že se může zdát, že třeba i já na něj hodím ksicht, nebo mu ty věci ohledně malého říkám nějak naštvaně nebo s podtónem, že je to blbec nebo tak něco. Ale to já si nemyslím. Zatím u každého předávání byla i jeho matka a ta ho dnes dokonce i musela krotit, protože on vylezl z auta a po „čau“ do mě hned začal rýt… Za 30minut i ho zase přivezou zpátky, tak jsem zvědavá, co zas bude špatně ![]()
@Naty12 píše:
@tumpach Asi to tak budu muset začít dělat, protože jinak se z toho za chvíli zbláznímJe mi to spíš hodně líto, že se ke me takhle chová, než abych na něj byla naštvaná…
tak si řekni, že to jinak neumí a nemusí tě tolik trápit. Probírej s ním jenom provozní věci kolem malého, předej mu malého a informace a žádné další řeči nerozvíjej. Popřípadě ho korektně utni: „ano toto je tvůj názor, já ho nesdílím“. Nic nevysvětluj, neobhajuj. Za pár let to může vypadat zase jinak.
@Naty12 píše:
@umea Jasný, že se může zdát, že třeba i já na něj hodím ksicht, nebo mu ty věci ohledně malého říkám nějak naštvaně nebo s podtónem, že je to blbec nebo tak něco. Ale to já si nemyslím. Zatím u každého předávání byla i jeho matka a ta ho dnes dokonce i musela krotit, protože on vylezl z auta a po „čau“ do mě hned začal rýt… Za 30minut i ho zase přivezou zpátky, tak jsem zvědavá, co zas bude špatně
Nebav se s ním momentálně, vem dítě a zavří dveře, nebo zkus se na něho být milá ![]()
Obecně vzato lidi rejpou tak dlouho, dokud to má efekt. Dokud tě svými řečmi rozhodí, tak to bude dělat. Až to nebude fungovat (buď nebudeš reagovat vůbec - prostě to přeslechneš, nebo nějak s úsměvem, jako na nevinnou hlášku), tak ho to přestane bavit.
Pokud je jeho cílem rozhodit tě a polechtat si tím ego (do jisté míry tě tím ovládá, dokáže ti zkazit náladu), tak mu prostě nedopřej tu radost.
Zkus si to třeba s někým natrénovat nanečisto, jak reagovat.
Příspěvek upraven 16.06.13 v 16:07
Do kavárny bych s ním nic probírat nechodila, rozhodně ne. Je to jeho problém. Možná taky neustál ten soud atd…
@tumpach Já se na něj vždycky snažím být milá, ale jen kvůli prckovi. Naštěstí zas bude na týden klid ![]()
@Naty12 píše:
@umea Jasný, že se může zdát, že třeba i já na něj hodím ksicht, nebo mu ty věci ohledně malého říkám nějak naštvaně nebo s podtónem, že je to blbec nebo tak něco. Ale to já si nemyslím. Zatím u každého předávání byla i jeho matka a ta ho dnes dokonce i musela krotit, protože on vylezl z auta a po „čau“ do mě hned začal rýt… Za 30minut i ho zase přivezou zpátky, tak jsem zvědavá, co zas bude špatně
Oba to mate zatim nevyresene.
Pro dobro maleho si spolu popovidejte v chranenem prostredi (tj mimo domov) a bez ditete.
Promluvte o svem rozchodu, o svych citech i pocitech, a co komu vadi. Proste jako dva dospeli lide. Zatim jen ventilujete bolest z rozchodu skrze dite, oba zjevne.
Ty ho chces zpatky?
@tumpach Jinak já s ním být nikde o samotě nechci. Utekla jsem od něj s malým i kvůli domácímu násilí z jeho strany…
@Naty12 píše:
@tumpach Jinak já s ním být nikde o samotě nechci. Utekla jsem od něj s malým i kvůli domácímu násilí z jeho strany…
Jo tak jo, tak v tom případě je to něco jinéjo, tak tov žádným případě, dej mi díte a nazdarek bazarek
![]()