Kdy zařadit lepek?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1311
24.8.12 10:57

Kdy zařadit lepek?

Ahoj,
zajímalo by mě, jaká jste dostaly doporučení ohledně zavádění lepku od pediatra u dítěte, které nemá zvýšené riziko alergií? Jestli lékař preferoval variantu pozdější (po 7.měs., příp. až po roce) nebo variantu dřívější (lepek zavést pozvolna v malém množství do 7.měs.). Mě paní doktorka řekla, že dříve se doporučovalo s lepkem počkat, ale nyní se pokládá za vhodnější, aby se sliznice střeva setkala s lepkem do 7.měs.
Díky za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29436
24.8.12 11:01

Ano, podle zase nějaké nejnovější studie se teď doporučuje lepek zavést co nejdříve. Je tam nějaké toleranční okno. My ho zaváděli někdy mezi 5 a 6 měsícem, kdy malej dostal poprvé obilnou kaši. Ono to i tak vyšlo - přikrmovaný byl od 4 měsíců, takže před tím půlrokem jsme se k tomu tak nějak dopracovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17363
24.8.12 11:01

Malá do 6tého měsíce plně kojená, pak jsme pomalu začli s příkrmama. Dle naši doktorky zavézt mezi 7-8 měsícem, ideálně v době, kdy se ještě kojí.
První měsíc Zuzanka příkrmům moc nedala, takže na lepek jsme najeli, když jí bylo 8 měsíců. Podmínky, aby byla v té době ještě kojená jsme splnili. Kojím doteď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7512
24.8.12 11:05

My dali obilnou kaši před necelým 5.měs. Tudíž v době, kdy snědl ještě malinké porce příkrmu, takže se to zkusilo. Žádná reakce se neprojevila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
24.8.12 11:05

Lepek jsme zavedli mezi 5.-6.měsícem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
24.8.12 11:08

Právě o tom tolerančním okně, jak píše gabi, paní doktorka mluvila také - že ve věku mezi 4. - 7.měs je vhodné, aby se sliznice střeva setkala s potenciálním alergenem. Malému je 5,5měs, zatím plně kojíme, myslela jsem kojit do konce 6. měs, ale prý můžeme postupně začít přikrmovat zeleninou, ptala jsem se na kaše na noc - prý můžeme, začít rýžovou a pak pozvolna (třeba lžičku) přidat s lepkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
24.8.12 11:10

Ještě se zeptám, za jak dlouho po prvních příkrmech jste lepek daly_

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.8.12 11:11

My lepek zavedli na začátku 7. měsíce, začala jsem dávat krupici do polívky.

Příkrmy jsme začali v pěti měsících, do té doby plně kojený.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
24.8.12 11:15

Tady o tom docela hezky píšou http://www.maminkam.cz/…ravy-kojencu

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.8.12 11:18

Malé je 6 měsíců. Také to hodně řeším, mám závažné autoimunitní onemocnění a sklony jsou dědičné. Dle rady pediatra mám začít s lepkem co nejdříve. Kojit jsem musela přestat před 6 týdny kvůli návratu k původní léčbě. Součástí alternativní léčby mé nemoci je i bezlepková dieta, tak nevím.

• Citovat
  • Upravit
5436
24.8.12 11:28

Mě dr. řekla, že MUSÍM lepek zavést nejpozději do 7 měsíců. Syn byl plně kojen do 6 měs., pak jsem začala přidávat zeleninu, asi po měsíci maso, pak ovoce a v 8 měs. až lepek. A nestalo se vůbec nic. Podle těch nových výzkumů je právě důležité, aby byl lepek pokud možno zaváděn v malém množství a v době, kdy je dítě kojeno (a kojeno by měla být ještě min. 2 měsíce po zavedení lepku. U nás se tím pozdějším zavedením nic nestalo. Já jsem byla na všechno hodně opatrná a syn dodnes (20 měs.) neměl po ničem alergickou reakci nebo jiné potíže (musím zaklepat :) ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
24.8.12 11:28

A ještě otázka. Když bych po zavedení příkrmů dál kojila a veškerou potřebu mléka pokryla MM, jak je to s mléčnými kašemi? Myslela jsem podat kaši nemléčnou, ale paní doktorka říkala postupně zavést kaši mléčnou lepkovou. Tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.8.12 11:34

@Merunka02 Malý kaše začal až kolem 10. měsíce, do tý doby ho z nich bolelo bříško. Naše dr. říkala, že kaše není důležitá, pokud má denně dostatek mléčných dávek.

• Citovat
  • Upravit
5436
24.8.12 11:35

Do roka jsem dělala nemléčné kaše do MM. Taky si myslím, že není nutné do dětí cpát ty mléčné kaše (už jen když se podívám na složení, tak to ve mně nebudí velkou důvěru). Je spíš důležité, aby si organismus zvykl na tu obilovinu z kaše. Takže když bude mít dítě křupky, pečivo apod., k podávání kaše podle mého není důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
24.8.12 11:35
@Merunka02 píše:
A ještě otázka. Když bych po zavedení příkrmů dál kojila a veškerou potřebu mléka pokryla MM, jak je to s mléčnými kašemi? Myslela jsem podat kaši nemléčnou, ale paní doktorka říkala postupně zavést kaši mléčnou lepkovou. Tak nevím.

Klidně bych dala nemléčnou, kór když kojíš, nevidím v tom rozdíl. Nemléčná je bez mléka a mléčná obsahuje navíc UM, to je jediný rozdíl mezi nimi. Navíc kaše není vůbec důležitá, dítko ji ve stravě nepotřebuje, takže pokud jí nedáš vůbec, nic se neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí