Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj maminky,
trochu divný název diskuse
ale kdy sáhnete doma po teploměru u běhajících batolat? Když se vám na omak zdá teplé, horké? Apatické? Což třeba u nás moc ukazatel není, bo i když má teplotu, stejně tu lítá.
Jde o to, že já jsem nemocná (viróza s krkobolem) a pořád prcka pozoruju, jestli něco nelapl a měřit ho jen tak preventivně se mi pochopitelně nechce. Jenže na omak já to moc nepoznám
třeba tuhle měl vlažné tvářičky a stejně 38. ![]()
Jak zjišťujete, zda změřit teplotu?
Podle teploty spánků na omak. Na tvářičkách čí třeba čele bych toho asi moc nepoznala.
ahoj, tak to som zvedava, co kto napise. riesim nieco podobne, ja aj manzel sme boli teraz prechladnuti, maly vcera trochu viac kychal a niekedy mu tecie priesvitny soplik, ale nostek zapchany nema. tiect soplik mu vsak moze aj zo zubov, tlaci sa mu niekolko naraz, uz to raz tak mal.
a kedy je vlastne u batolata teplota?
moj ma 10 mesiacov a vcera mal teplotu 37,3-4.
je to uz teplota, alebo nie? lebo uz som citala aj take, ze deti do neviem kolko mozu mat normalne teplotu do 37.5 a neberie sa to ako zvysena ![]()
Soldi - tu teplotu, cos namerila, muze mit a nejspis i ma od zubu. Jinak nevím, kde měříš (o odečtu teploty v zadečku víš?), ale do 37.5 se to jako teplota nebere, res. ne taková, aby se musela řešit.
Celkově podle chování, osahám (když má vysokou teplotu, má často i hodně teplé ruce a červené suché tváře). Teplotu většinou srážím až ve chvíli, kdy vidím, že mu nedělá dobře, do té doby ji nechávám pracovat, je to imunitní obrana těla, která pomáhá v boji s nemocí.
Jinak třeba tuším, že má zvýšenou, ale neměřím, stejně bych ji nesrážela, tak proč jim zbytečně cpát teploměr do zadku
(v podpaždí jsem ještě nikdy teplotu pořádně nezměřila
)
Soldi. Batolata ještě nemají vyvinutý systém termoregulace jako dospělí. Takže se lehce může stát, že jim teplota lítá nahoru a dolů. Teplota se řeší od 38°C. U batolat není výjimkou teplota při nemoci kolem 40°C. Dospělý by byl polomrtvý, ale batole to snáší daleko líp. Neříkám, že to nic není. Ale batolata se s tou teplotou vyrovnávají pak líp, jak dospělí.
přiložím tvář k její tvář nebo čelíčku, pokud je teplejší, beru teploměr. zatím jsme měli maximum 38,2 po prvním očkování. pokud nepočítám horečky po operacích.
soldi píše:
ahoj, tak to som zvedava, co kto napise. riesim nieco podobne, ja aj manzel sme boli teraz prechladnuti, maly vcera trochu viac kychal a niekedy mu tecie priesvitny soplik, ale nostek zapchany nema. tiect soplik mu vsak moze aj zo zubov, tlaci sa mu niekolko naraz, uz to raz tak mal.a kedy je vlastne u batolata teplota?
moj ma 10 mesiacov a vcera mal teplotu 37,3-4.
je to uz teplota, alebo nie? lebo uz som citala aj take, ze deti do neviem kolko mozu mat normalne teplotu do 37.5 a neberie sa to ako zvysena
Nepleteš to s měřením v zadečku? To se pak odečítá ten půlstupeň, takže 37,5 odpovídá 37 a právě 37 je hranice mezi běžnou teplotou a zvýšenou. Ale i tak se teplota nemá do 38,5 srážet, takže i kdyby ji měl zvednutou, tak co s tím. Pokud je to od zubů, tak bych to asi brala trochu jinak a podala nurofen, pokud by byl nějak extrémně nevrlý.
Dávám pusinku na střed čelíčka. Pokud mi přes rty přijde teplý, sáhnu na uši, když jsou teplé i uši, měřím
Tohle mě naučili obě babičky ![]()
Zkouším na hlavě, na zátylku, na spáncích a když myslím, že jo, měřím v zadečku. Chytnu mu pevně nožky, pokud sebou moc šije, tak i ručky a měřím.
clementine, gladys,
a odcitani teploty v zadocku pravdaze viem a aj viem, ze do 38,5 sa nema zrazat,
skor mi vsak sedi, co pise omites,
lebo on ma takuto vyssiu teplotu od narodenia bezne.
co som vypozorovala, tak ju ma nad 37 napr. po teplom obede, divokej hre, ked je horuco, atd.
nemyslim, ze to je znamka choroby, este nikdy chory nebol a tiez nemyslim, ze by to bolo od zubov. skor na tu zhorsenu termoregulaciu sa mi to podoba.
echm, priznavam, ze som divna a robila som s nim pokusy ohladom pohybu teplot ![]()
soldi A nebo jsou i lidé, kteří mají teplotu přes 37 normálně celý život a nic to u nich neznamená.
j.a.n.i1 píše:
soldi A nebo jsou i lidé, kteří mají teplotu přes 37 normálně celý život a nic to u nich neznamená.
a potom zase ti, kteří mají teplotu, když jsou opravdu na umření. Např. já. měla jsem kdzsi angínu, tenkrát teplota 38.5. jinak teploty doteď nemívám. takže si lékaře připadám jako hypochondr, když cítím že něco není v pořádku.