Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ivuska.h píše:
Ještě reaguju na to, co psala tuším Gina, že žít bio a eko je moderní a in. S tím teda nesouhlasím. Moderní je něco, co dělá většina lidí, což teda v tomto případě rozhodně neplatí. Navíc lidi, co se snaží chovat šetrně (do toho spadá ohleduplnost k přírodě, zvířatům – bio maso, vejce, mléko, zelenina… vše co nejvíc lokální, třízení odpadu, neplýtvání…), se prostě vrací k tomu, jak to tu bylo předtím, než civilizace přerostla do současných rozměrů, řekněme cca 150 let zpět. Čili to není nějaký úžasný výdobytek, ale něco, co tak vždycky byly, naopak ten současný mainstream se chová v mnoha ohledech velmi patologicky.
ivuska.h píše:
Ještě reaguju na to, co psala tuším Gina, že žít bio a eko je moderní a in. S tím teda nesouhlasím. Moderní je něco, co dělá většina lidí, což teda v tomto případě rozhodně neplatí. Navíc lidi, co se snaží chovat šetrně (do toho spadá ohleduplnost k přírodě, zvířatům – bio maso, vejce, mléko, zelenina… vše co nejvíc lokální, třízení odpadu, neplýtvání…), se prostě vrací k tomu, jak to tu bylo předtím, než civilizace přerostla do současných rozměrů, řekněme cca 150 let zpět. Čili to není nějaký úžasný výdobytek, ale něco, co tak vždycky byly, naopak ten současný mainstream se chová v mnoha ohledech velmi patologicky.
Ivushko, mozno je to tym ze bio je predrazene a robi sa okolo toho strasne halo a nakoniec to vzdy skonci tak, ze sice pouzivame nieco co tu bolo pred 150 rokmi, ale platime ako za nejaku super ultra modernu novinku.
suhlasim s ivushkou, nie je to moderne, je to navrat k niecomu, co bolo predtym prirodzene. odmala som inklinovala k zdravsiemu sposobu zivota-nesolim, nekorenim, necukrim uz asi od 12tich rokov. zacinam latkovat, ockovat dam tiez len nieco a kedy ja chcem,nie podla nejakych tabuliek, robime si domaci chlieb v rure (planujem ale kupit aj zahradnu pec
) robime aj domace jogurty, na zahradke si pestujeme bylinky a zeleninu.
tiez si myslim, ze tieto veci idu ruka v ruke, i ked to nemusi byt vzdy pravidlo.
Bábi Zlopočasná píše:ivuska.h píše:Ivushko, mozno je to tym ze bio je predrazene a robi sa okolo toho strasne halo a nakoniec to vzdy skonci tak, ze sice pouzivame nieco co tu bolo pred 150 rokmi, ale platime ako za nejaku super ultra modernu novinku.
a nebo se zjistí,že bio není bio ![]()
já jsem svého času šílela z každého éčka,nyní šílím z cukrů,tuků a soli ![]()
Babi, přijde mi že tito věci velice úzce souvisí…Asi před 15 lety jsem se rozhodla definitivně přestat kouřit, po předchozích zkušenostech jsem věděla že začnu abnormálně přibírat, a tak jsem sáhla po dělené stravě, za ti léta jsem na sobě vyzkoušela lecoss, makrobiotiku, vegetariánství, půst. Od každého jsem si ponechala trochu, každá zkušenost mně hodně naučila o mně samé což je k nezaplacení. Ale co jsem vlastně tím chtěla říct je to, že čím přirozenější je strava, tím vnímavější jsem, tím víc důvěry mám v moudrost Přírody. Jedy zabijí můj vnitřní klid a přirozenou spokojenost. Stačí ulítnout na čokoládě a nebo sníst éčkový sýr a jsem rozváděná a vzteklá máma… mohu si teda představit že taková hyperaktivita a nebo jiná porucha chování je přímo způsobená očkovací látkou, která jen tak se z mozku mých děti nedostáné. Bohužel, dnes se už nedozvím kolik nervu jsem si mohla ušetřit kdyby nenechala píchnout do svých děti vůbec nic…
Bábi Zlopočasná píše:ivuska.h píše:Ivushko, mozno je to tym ze bio je predrazene a robi sa okolo toho strasne halo a nakoniec to vzdy skonci tak, ze sice pouzivame nieco co tu bolo pred 150 rokmi, ale platime ako za nejaku super ultra modernu novinku.
Bio je předražené, fajn, ale cenově porovnáváme neporovnatelné. Konvenční kuře vyroste za 35 dní od vylíhnutí na jatka. Jestli jsi vyděla na vesnici vyrůstat kuřátka, asi víš jak vypadá měsíční kuře. Takže tuhle cenu chovu porovnáváme s realitou. Ale věř, že konvenční strava v porovnání s kvalitní vegetariánskou v bio kvalitě a občas doplněnou kvalitním masem, nevychází zas tak rozdílně. Naopak. Kvalitního jí člověk míň a nemá potřebu se docpávat laskominkama.
Tak určitě to dost lidí zneužívá a vede v tom směru klamavou reklamu. Na druhou stranu je zřejmé, že bio zelenina, vejce, maso atd. musí být dražší, než konvenční produkce, protože náklady na „výrobu“ jsou vyšší. Třeba takové biokuře žije 3× dýl, než normální, na mnohem větším prostoru atd. Takže náklady na jeho vykrmení jsou vyšší, než u intenzivního chovu. To samé s dalšími živočišnými i rostlinnými produkty.
momi33 píše:Bábi Zlopočasná píše:a nebo se zjistí,že bio není bioivuska.h píše:Ivushko, mozno je to tym ze bio je predrazene a robi sa okolo toho strasne halo a nakoniec to vzdy skonci tak, ze sice pouzivame nieco co tu bolo pred 150 rokmi, ale platime ako za nejaku super ultra modernu novinku.
já jsem svého času šílela z každého éčka,nyní šílím z cukrů,tuků a soli
Já z ničeho nešílím, když jsme na návštěvě, sním, co mi dají. Ale doma se prostě starám, co kupuju a vařím. Že se zjistí, že něco prohlašované za bio neodpovídá předpisům – to se prostě stane, certifikační systémy zkrátka nejsou neomylné a podvodníci existují všude. Proto se snažím mít dobré zdroje, např. vepřové maso nebo zeleninu kupuju přímo od zemědělců, ne přes řetězce a zprostředkovatele. A ty zemědělce mám možnost si dostatečně prolustrovat, takže vím, co kupuju.
janine24 píše:
Ale věř, že konvenční strava v porovnání s kvalitní vegetariánskou v bio kvalitě a občas doplněnou kvalitním masem, nevychází zas tak rozdílně. Naopak. Kvalitního jí člověk míň a nemá potřebu se docpávat laskominkama.
Přesně tak, to je součást té přirozenosti – jíst každý den maso prostě není finančně ani zdravotně únosné. Takže ho dělám 2× týdně, což mě ve výsledku vyjde i s bio masem levněji, než kdybychom každý den jedli konvenční maso. A po zbytek týdne zapojuju rostlinné zdroje bílkovin, je jich přehršel.
ivuska.h píše:momi33 píše:Já z ničeho nešílím, když jsme na návštěvě, sním, co mi dají. Ale doma se prostě starám, co kupuju a vařím. Že se zjistí, že něco prohlašované za bio neodpovídá předpisům – to se prostě stane, certifikační systémy zkrátka nejsou neomylné a podvodníci existují všude. Proto se snažím mít dobré zdroje, např. vepřové maso nebo zeleninu kupuju přímo od zemědělců, ne přes řetězce a zprostředkovatele. A ty zemědělce mám možnost si dostatečně prolustrovat, takže vím, co kupuju.Bábi Zlopočasná píše:a nebo se zjistí,že bio není bioivuska.h píše:Ivushko, mozno je to tym ze bio je predrazene a robi sa okolo toho strasne halo a nakoniec to vzdy skonci tak, ze sice pouzivame nieco co tu bolo pred 150 rokmi, ale platime ako za nejaku super ultra modernu novinku.
asi tak nějak…na návštěvě sním,taky co mi dají,doma na to dbám.
Mě by zajímalo, proč se na někoho, kdo odmítne očkování pohlíží jako na zarytýho odpůrce? Nebo proč se neočkující spojuje s eko stylem?Mně je úplně jedno, že někdo očkuje nebo ne. A snad u každýho léku by si lidi měli číst příbalák a znát vedlejší účinky a dle toho se rozhodnout, zda to polknou/píchnou nebo ne a budou hledat alterantivu ![]()
ivuska.h píše:momi33 píše:Já z ničeho nešílím, když jsme na návštěvě, sním, co mi dají. Ale doma se prostě starám, co kupuju a vařím. Že se zjistí, že něco prohlašované za bio neodpovídá předpisům – to se prostě stane, certifikační systémy zkrátka nejsou neomylné a podvodníci existují všude. Proto se snažím mít dobré zdroje, např. vepřové maso nebo zeleninu kupuju přímo od zemědělců, ne přes řetězce a zprostředkovatele. A ty zemědělce mám možnost si dostatečně prolustrovat, takže vím, co kupuju.Bábi Zlopočasná píše:a nebo se zjistí,že bio není bioivuska.h píše:Ivushko, mozno je to tym ze bio je predrazene a robi sa okolo toho strasne halo a nakoniec to vzdy skonci tak, ze sice pouzivame nieco co tu bolo pred 150 rokmi, ale platime ako za nejaku super ultra modernu novinku.
Ivushko, toto ma zvlast zaujima, pretoze viem ze si z Brna. Kam chodis nakupovat? Kludne aj SZ, nakupovat priamo u zdroja je moj sen, zavidim vlastnej mame ze byva 6 km od druzstva ![]()
PeBa píše:
Mě by zajímalo, proč se na někoho, kdo odmítne očkování pohlíží jako na zarytýho odpůrce? Nebo proč se neočkující spojuje s eko stylem?Mně je úplně jedno, že někdo očkuje nebo ne. A snad u každýho léku by si lidi měli číst příbalák a znát vedlejší účinky a dle toho se rozhodnout, zda to polknou/píchnou nebo ne a budou hledat alterantivu
Moj osobny pohlad, ak odmietnes ockovanie TBC (ktorej sa ja bojim) alebo podobnej choroby, si divna
ak odmietnes pneumokoky, chripku, rakovinu delozniho cipku … tak si sa nenechala zblbnut reklamou ![]()
Ale priznam sa, napadlo ma to, lebo som citala par diskusii kde boli ludia co by si dali radsej zdravy zub vytrhnut ako akekolvek ockovanie.
Ahoj, neočkujeme, přestěhovali jsme se z města na vesnici, nekouříme, alkoholu neholdujeme, jíme tak nějak normálně, ale snažíme se spíš o lehká a zdravá jídla a tedy přemýšlíme co do té pusy dáme. Látkovky z pohodlnosti nepoužívám, ale zkoušela jsem bezplenkovou metodu, která se nám dařila tak nějak na půl, kojím, chleba zatím nepeču, ale nevylučuju, že začnu, na zahrádce máme akorát rajčata, tedy zatím. Nikdy jsem moc na domácnost nebyla a už vůbec ne na zahrádku, tak se potřebuju asi „zajet“
Jinak zeleninu pěstuje mamka, tak máme dost od ní.
Bábi Zlopočasná píše:ivuska.h píše:Ivushko, toto ma zvlast zaujima, pretoze viem ze si z Brna. Kam chodis nakupovat? Kludne aj SZ, nakupovat priamo u zdroja je moj sen, zavidim vlastnej mame ze byva 6 km od druzstvamomi33 píše:Já z ničeho nešílím, když jsme na návštěvě, sním, co mi dají. Ale doma se prostě starám, co kupuju a vařím. Že se zjistí, že něco prohlašované za bio neodpovídá předpisům – to se prostě stane, certifikační systémy zkrátka nejsou neomylné a podvodníci existují všude. Proto se snažím mít dobré zdroje, např. vepřové maso nebo zeleninu kupuju přímo od zemědělců, ne přes řetězce a zprostředkovatele. A ty zemědělce mám možnost si dostatečně prolustrovat, takže vím, co kupuju.Bábi Zlopočasná píše:a nebo se zjistí,že bio není bioivuska.h píše:Ivushko, mozno je to tym ze bio je predrazene a robi sa okolo toho strasne halo a nakoniec to vzdy skonci tak, ze sice pouzivame nieco co tu bolo pred 150 rokmi, ale platime ako za nejaku super ultra modernu novinku.
Zeleninu bereme z Velehradu , bedýnka se vyzvedává každé pondělí na Údolní. Vepřové maso objednávám cca 1× za půl roku ze Sasova , čtvrtku prasete, tj. cca 13 kg. Mají tam i hovězí. Kuřecí kupuju jen zřídka, obvykle v Makru (kuře Biopark). Mlíko kupujeme normální Olmácké bio, to mají snad všude a vajíčka taky, těch máme ale dost malou spotřebu.