Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nechcem sa zhadat, len som baba strasne zvedava, a tak ma napadlo, ked neockuje kvoli moznym vedlajsim nasledkom, vyvarujete sa aj ostatnych rizik v zivotosprave, alebo len toho ockovania? Mam na mysli umele sladidla, nahrazky potravin, fajcenie, clovek by nemal brat viac ako tri pilule naraz …
ano. snazim sa zit, co najprirodzenejsie ale zas to nehnat do extremov.
Jistě, žiju v souladu s přírodou, jím co nejčistší věci, nepoužívám konzervy, polotovary, náhražky. Nekouřím, třídím a žiju eko a bio jen co to jde. Umělá sladidla jsem nikdy nepoužívala, minimalizuju i kravský mlíko, bílou mouku a cukr.
Bábi, možná by bylo lepší nakouknout do diskuze maminek,co neočkují a přidat se tam. Ony tam probírají i tyto věci okolo..
Ale ja do neockovacej diskusie nepatrim lebo ockujem. Napriklad TBC sa bojim a to hrozne. Bielu muku, cukor a bravcovu mast jem tiez, takze nepatrim ani medzi zdravo sa stravujuce. Ale som zvedava
A tiez mi vadi fajcenie, umele sladidla, margarin, miesto piluliek na klby zuzlem bravcove kozky a hovadzie chrupavky … obcas mam proste pocit ze zijem skoro ako babicka pred sto rokmi
(Ale odkedy robim robatku domaci jogurt tak som zistila ze to moze aj chutit, ze to nie je len kysla voda
)
Bábi,tak asi by si člověk myslel,že ten,kdo neočkuje,tak žije zdravě.
Ale co vím,tak to tak není ![]()
momi33 píše:
Ale co vím,tak to tak není
No ja prave neviem, tak sa pytam … ci je to celkovy zivotny styl, alebo len strach z choroby versus strach z ockovania.
Ockovala jsem tri deti,ctvrte si k ockovani necichlo,nebot maminka zmoudrela ![]()
Ne,ale vazne.
Ano,snazim se delat to,co si myslim,ze je zdrave a spravne.Nicmene,napriklad k tem sladidlum:
Porad vaham nad tim,jestli ublizi vic jedna lzice cukru v caji/o vazne napr.10g/ anebo dvs pidikousicky jakehosi sladidla/o vaze napr.0,001g/.Kdo tohle vi
![]()
Ovsem zaujaly mne ty domaci jogurty:jak se da udelat echt domaci jogurt,kdyz ovsem jogurtovac nevlastnim?? ![]()
Chleba i rohliky si pecu/mix s zitnou a celozrnnou moukou/,maso minimalne…Nekourime,nepijeme,nesmazime,ovsem ujizdime na cokolade/hlavne maminka,taky dle toho vypadam
/A zijeme v horach,kde jde vzduchu az aaaaaaaaaaz ![]()
No ale přeci nejde jen o zdravé věci, ale nemávnout rukou nad rizikem, které je opomíjené.
Spíš než „zdravý“ život mi přijde srovnatelné, zda si před každou cestou zapnu v autě pásy, zda poutám své děti do autosedačky a za jízdy neřeším nic závažného se řidičem, abych neodváděla jeho pozornost od jízdy. Protože to je přesně ten případ, kdy se 1000× nic nestane a po 1001. ano a pak v tu chvíli bude mít smysl, že jsme všichni připoutaní, i když jsme se 1000× poutali vlastně zbytečně.
Takže ano, snažím se eliminovat i jiná rizika, která by nás mohli ohrozit na zdraví a životě.
Nicméně nejsem neočkující, jen očkující jinak, s větším rozmyslem a vybírám si, co ano a co ne
Bábi Zlopočasná píše:momi33 píše:No ja prave neviem, tak sa pytam … ci je to celkovy zivotny styl, alebo len strach z choroby versus strach z ockovania.
Mam pocit,ze to jde ruku v ruce-aspon u nas to tak bylo…
Tak dva roky zpet jsem zacala premyslet nad chemii kolem nas…Pak resila prirozeny porod/svuj/,zjistila,ze ‚kdyz se chce,tak jde leccos‘..A na to se nabalovalo dalsi a dalsi/ pouzivani latkovych plin ,ekoprasek../
Každý je cáklý jinak, takže ten, kdo neočkuje má též právo jíst maso a kouřit. Ani ti, co žijí eko bio nejsou dokonalí, jen je to trendy a inn
Zdá se mi, Bábi, že ty neočkující bereš jako nějakou kastu a očekáváš, že se budou chovat stejně i v ostatních aspektech života, chápu, ono to k tomu svádí, ale neočkovat z přesvědčení může přece kdekdo.
Bábi Zlopočasná píše:momi33 píše:No ja prave neviem, tak sa pytam … ci je to celkovy zivotny styl, alebo len strach z choroby versus strach z ockovania.
já nevím
řeknu ti jen,že sama jsem se nad tím podivovala a podivuji ![]()
jak se někdo bije za neočkování,hřímá anafylaktickými šoky a obsahy hliníku ve vakcínách,a na druhou stranu kouří,posazuje dítě,a dává ho do chodítka ![]()
a ještě to tu přizná ![]()
já očkuji,neposazovala jsem,nesladím,skoro nesolím.Piju vodu a dítě taky.Nekořím,dost sportuji.Alkohol velice zřídka.
Ale dítě jsem nechala naočkovat ![]()
Gina108 píše:
Každý je cáklý jinak, takže ten, kdo neočkuje má též právo jíst maso a kouřit. Ani ti, co žijí eko bio nejsou dokonalí, jen je to trendy a innZdá se mi, Bábi, že ty neočkující bereš jako nějakou kastu a očekáváš, že se budou chovat stejně i v ostatních aspektech života, chápu, ono to k tomu svádí, ale neočkovat z přesvědčení může přece kdekdo.
i když jsem asi podjatá,tak s tebou souhlasím.
nicméně bych od zarytých jedinců očekávala,že budou zít zdravě.