KET a zvýšený progesteron

Anonymní
25.4.24 15:04

KET a zvýšený progesteron

Dnes jsem měla ultrazvuk před KET, vše vypadalo ok, ale zjistili zvýšený progesteron (něco málo přes 4). Je to poprvé, co mám KET, ale prodělala jsem nějaké nativy a nikdy nikoho měření mého progesteronu nezajímalo. Jednak moc nerozumím, proč jsem prodělala x nativů, kdy nikoho měření nezajímalo a přitom skladba léků byla podobná(nic, ovitrelle a od odběru progesteron v tabletách).
Pokud je to tedy problém, proč mi předtím nic neměřili a embryo klidně zavedli?

A druhá otázka je, měl někdo podobný problém a přetrvával? Pokud ano, jak se to řešilo.
V centru to řešit budu, ale zjistila sjem, žeje mnohdy lepší mít něco zjištěného dopředu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2284
26.4.24 06:50
@Anonymní píše: Více

K tomu prgesteronu. Něco málo přes 4 je horní referenční hladina a neměl by to být problém, naopak spousta žen má dnes problém s nízkou hladinou, pak nastává tzv estrogenová dominance, způsobují mj silnou a bolestivou MS, PMS a řadu dalších problémů. A pokud vám ve druhé polovině cyklu ještě řádně vystoupá klidně i na 80, je to pořád v referenčních hodnotách a je to dobře, protože tento hormon připravuje sliznici na uhnízdění vajíčka a udržuje plod. Během těhotenství pak vystoupá klidně i na 280, jeho vysoká hladina je potřebná i ke správnému průběhu porodu.
Tedy pokud máte dlouhodobě zvýšený progesteron (pravděpodobně substitucí) tak je to jenom dobře.
Jenom si dejte pozor po případném porodu, kdy hladina přirozeně klesne na původní hodnoty a pokud jste měla tyto hodnoty díky lékům, pak i na nižší. Některým ženám to způsobuje psychické poporodní problémy, pak je dobré se poradit s lékařem a i v tédo době progesteron lehce podpořit a nebo zvolit alternativní cestu a použít byliny na podporu progesteronu (drmek, ten se může i při kojení, ostatní byliny jako lékořice lysá - nesmí se při kojení, při graviditě a zvyšuje tlak, kotvičník zemní - nesmí se při kojení a při graviditě) případně byliny harmonizující hladiny pohlavních hormonů ( lněné semínko, adaptogeny jako Wild Yam, ašvaganda, maca, adaptogeny raději nebrat při kojení a graviditě) a zároveň lehce potlačit estradiol (granátové jablko a třeba tobolky z něho, horně brukvovité zeleniny a nebo přímo látku z ní indol-3-karbinol - zeleninu a granátové jablko můžete i při kojení, doplňky nejsou při kojení doporučeny).
Referenční hladiny hormonů třeba zde https://is.muni.cz/…al.vzdel.pdf Jak mají hormony cyklovat během cyklu třeba zde https://www.wikiskripta.eu/…C3%AD_cyklus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.