Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše: Více
K tomu prgesteronu. Něco málo přes 4 je horní referenční hladina a neměl by to být problém, naopak spousta žen má dnes problém s nízkou hladinou, pak nastává tzv estrogenová dominance, způsobují mj silnou a bolestivou MS, PMS a řadu dalších problémů. A pokud vám ve druhé polovině cyklu ještě řádně vystoupá klidně i na 80, je to pořád v referenčních hodnotách a je to dobře, protože tento hormon připravuje sliznici na uhnízdění vajíčka a udržuje plod. Během těhotenství pak vystoupá klidně i na 280, jeho vysoká hladina je potřebná i ke správnému průběhu porodu.
Tedy pokud máte dlouhodobě zvýšený progesteron (pravděpodobně substitucí) tak je to jenom dobře.
Jenom si dejte pozor po případném porodu, kdy hladina přirozeně klesne na původní hodnoty a pokud jste měla tyto hodnoty díky lékům, pak i na nižší. Některým ženám to způsobuje psychické poporodní problémy, pak je dobré se poradit s lékařem a i v tédo době progesteron lehce podpořit a nebo zvolit alternativní cestu a použít byliny na podporu progesteronu (drmek, ten se může i při kojení, ostatní byliny jako lékořice lysá - nesmí se při kojení, při graviditě a zvyšuje tlak, kotvičník zemní - nesmí se při kojení a při graviditě) případně byliny harmonizující hladiny pohlavních hormonů ( lněné semínko, adaptogeny jako Wild Yam, ašvaganda, maca, adaptogeny raději nebrat při kojení a graviditě) a zároveň lehce potlačit estradiol (granátové jablko a třeba tobolky z něho, horně brukvovité zeleniny a nebo přímo látku z ní indol-3-karbinol - zeleninu a granátové jablko můžete i při kojení, doplňky nejsou při kojení doporučeny).
Referenční hladiny hormonů třeba zde https://is.muni.cz/…al.vzdel.pdf Jak mají hormony cyklovat během cyklu třeba zde https://www.wikiskripta.eu/…C3%AD_cyklus
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dnes jsem měla ultrazvuk před KET, vše vypadalo ok, ale zjistili zvýšený progesteron (něco málo přes 4). Je to poprvé, co mám KET, ale prodělala jsem nějaké nativy a nikdy nikoho měření mého progesteronu nezajímalo. Jednak moc nerozumím, proč jsem prodělala x nativů, kdy nikoho měření nezajímalo a přitom skladba léků byla podobná(nic, ovitrelle a od odběru progesteron v tabletách).
Pokud je to tedy problém, proč mi předtím nic neměřili a embryo klidně zavedli?
A druhá otázka je, měl někdo podobný problém a přetrvával? Pokud ano, jak se to řešilo.
V centru to řešit budu, ale zjistila sjem, žeje mnohdy lepší mít něco zjištěného dopředu.