Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosím o váš názor. Může mít dítě v pubertě ( dcera 14) klíč od svého pokoje a zamykat se? Pokud ano za jakých podmínek a jak často? Jinak školu má v pořádku, úplný úklid musí udělat dvakrát týdně. Většinou leží na posteli, má sluchátka a čte si. Je problém, že moc neslyší ťukání a trvá, než přijde otevřít, když něco potřebujeme řešit. Tvrdí, že nejlepší kamarádka má klíč od svého pokoje také.
No, když ho má nejlepší kamarádka…
. Pokud je spolehlivá, nefetuje, není nemocná, nebo tak něco, tak bych jí to asi dovolila (se zákazem zamykat se na noc), třeba jí to časem přestane bavit.
Já nevím, já myslím si, že zákazané ovoce chutná nejlépe, nic nezakazovat, pokud se učí dobře, tak to je fajn, nedělá nějaké problémy a pokud má sluchátka tak je jasné, že neslyší, domluvila bych se, že budete se cházet spolu k večeři a tam se vyřeší všechny vaše problémy, nebo bych řekla pokud není důvod zamykat se, tak nech odemčeno, děkuji,, ale klíč od pokoje byh nebrala, ale moje 17 letá dcera ho nemá, protože jsme v pronájmu a klíč od dveří nebyl
![]()
Vysvětli jí, že kvůli její bezpečnosti (požár třeba) se nebude zamykat v noci. Jestli je rozumná, tak se domluvíte. Pokud není, tak jí klíč nedávej. ![]()
@a12 Aby stihla schovat kluka do skrine ci pod postel nez tam vtrhne mamina ![]()
To by mě nenapadlo vůbec řešit. Do 13 jme měli s bráchou společný pokoj. Po stěhování každý svůj, kde byly klíče v zámcích a nikdo z rodičů neřešil, jestli se zamykáme nebo ne
Pokud něco chtěli, tak na nás zavolali, pokud jsem neodpovídala, tak normálně do pokoje vlezli
Řekla bych dceři že chci, ať je pořád na příjmu a zamyká se kdy chce a jak chce
Jo a teda jednou jsem měla zamknuto a poslouchala hudbu, tata mi málem vyrazil dveře, protože po mě něco důležitého chtěl. Potom jsem si už na to dávala pozor ![]()
Může…vše je o domluvě a respektování…Nikde není plošný zákaz na zamykání se v pokoji, ikdyž není plnoletá
![]()
Otázka je, co má za význam se zamykat, zda jen čtení, či poslech muziky nebo vysedávání na FB a k tomu třeba nevhodné fotografování. Je třeba si stanovit domácí pravidla..
Nikdy by mě to nenapadlo řešit, možná protože jsme nikdy klíče ve vnitřních dveřích neměli… takže už vím, co nechat schované trvale, abych to ani nikdy řešit nemusela
teď jsou schované, aby se nám v pokoji nezamknul 4leťák.
Já měla v pubertě taky klíč od pokoje. Ale zamykala jsem pokoj když jsem odcházela, aby mi ségra nebrala oblečení a věci
V pokoji jsem se nikdy nezamykala. Měla bych stzrach, kdyby se něco stalo, tak se nedobuším na dítě se sluchátkama v uších, asi by mi to vadilo. Zkusila bych jí vysvětlit, že když má sluchátka, ať má otevřeno kvůli případnému požáru apod. Taky že není třeba se zamykat, domluvte se, že budeš klepat a počkáš až ti otevře. Ne jednou klepnout a hned se cpát dovnitř ![]()
Klíč od pokoje? No ty bláho, tohle by mě nenapadlo ani jako dítě, ani jako matku. Vlastně klíče od dveří máme jen u naší ložnice. Jinde klíče nejsou. Nehledě na to, děti pořád courají z pokojíčku k lednici, od lednice do pokoje, z pokoje do koupelny, pokecat za námi… takže by je ani zamykat nenapadlo.
Ja nevim no, my od pokoje nikdy klic nemeli a dokonce ani nasi nemeli moc radi, kdyz jsme se zavirali… neresila jsem to, zavrena v pokoji jsem byla vzdy jen natruc a ze by nasi nekdy klepali ci se zeptali zda mohou dovnitr??
Bracha jeste zije u nasich, je mu 20, klic nema, dvere od pokoje ma cely den otevrene, zavira se jen kdyz maji nasi navstevu a a na dvere mu nikdo neklepeme ani to po nikom nevyzaduje
Jo a kdyby si ho zamknul, kdyz jde pryc, mamka by mu tam tezko poklidila… navic tam ma zazemi i muj synek a za chvili pribyde dcera, kdyz jsme u nasich, maly si hraje po celem byte a hlavne v brachove pokoji
Příspěvek upraven 02.11.14 v 10:58
Promiň, trošku mi to přijde úsměvné
Já bych jí klíč nechala, ať má pocit nějakého soukromí. Bylo by celkem nepříjemné pro obě strany, kdyby například poznávala své tělo a vy jí tam vtrhli… Pokud jí jde ale jen o to, že neslyší ťukání skrz sluchátka, v podstatě nic soukromého nedělá a pak by se vylekala, tak to nechápu, proč by se měla zamykat. Tak ať si hudbu pustí třeba na pc nebo na přehrávači a bude slyšet ťukání
Myslím, že by to chtělo stanovit si pravidla ![]()