Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky,
proč je při hematomu v těhotenství důležitý klidový režim?
Proč někteří doktoři klid nedoporučí s tím, že je to zbytečné?
děkuju
No selský rozum mi říká, že klid je dobrý na to, aby se to rychleji zahojilo a nedocházelo k dalšímu krvácení. Doktoři se samozřejmě kryjí, že udělali vše co je potřeba a poučili Tě. Osobně jsem ochotná pro zdárné dokončení těhotenství snést i nějaký ten klid. ![]()
Ahoj, ráda se také dozvím odpovědi ostatních. Já jsem teď ve 12 týdnu a asi od 6 týdne mám hematom hned pod miminkem a je velký asi 2×3 cm. Dvakrát jsem byla v nemocnici a 4 dost krvácela. Doporučili mi klidový režim z toho důvodu, že se může krev z hematomu uvolnit a strhnout sebou i plod. Teď už je mimi větší, tak se snažím trochu hýbat, abych úplně nezlenivěla, ale nechodím nikde moc venku, netahám nic těžkého a když začnu trochu cítit břicho, tak honem rychle zase zalehnu.
Jestli doktoři doporučí klid nebo ne záleží asi na mnoha faktorech - kolikátý je to týdne těhotenství, jak je hematom velký a kde je umístěný a jestli pokud klid nedodržuješ, tak krvácíš nebo ne.
Nevim ale klid jsem nemela, hematom se bez krvaceni vstrebal a ze jsem mela v praci celkem honicku. Podle me zalezi na velikosti hematomu a toho kde je ulozen
Mne teda selsky rozum říká taky to, aby nestrhl mimino.
Jsem po potratu, ale dr mi jen rekla necvicit, byt v klidu. Ale o neschopence nepadlo ani slovo. Jsem dnes 8+0. Podle UZ bych rekla, ze hematom je vedle, ne snad pod ani nad a nezda se mi velky. Ale v soku jsem se ani dr nezeptala na nic dalšího.
Po mych zkušenostech mam samozrejme strach, no mela bych i kdybych předtím nepotratila.
V praci sice sedim, ale je fakt, ze když doma polehavam, je mi lip. Jen doufam, ze dr vi, co dela a nic nepodceni.
Holky, drzim nam moc palce, at se ty previti vstřebají a nechaji miminko v klidu pekne dozrávat.
@Ivonetaa Mě to doktor vysvětlil tak, že hematom by mohl začít krvácet tak, že by s ním odešel i plod
Proto klidový režim…
@Michaela25 Takze chápu to tak, ze když teda není nijak velky asi, tak nehrozi tak velke krvaceni, které by plod ohrozilo?
@Ivonetaa To netuším. Já měla hematom myslím poměrně malý a i tak jsem klidový režim dodržovala (ale u mě to bylo tím, že jsem 2× potratila, takže do třetice jsem byla opravdu opatrná na všechno)
Zkus se zeptat doktora ![]()
Vysvetlil nektere z vas dr, proc poboliva bricho při tom hematomu.
@Ivonetaa Já myslím, že to ti asi nikdo nemůže jednoznačně říct. Je to přecijen narušení děložní sliznice a může kdykoli dojít ke krvácení. A určitě je lepší být opatrný vždy. Když je hematom malý, tak je větší šance, že se brzy vstřebá a bude vše zase v pohodě. Já ho nemám zas tak extrémně velký a je skoro dva měsíce pořád stejný ![]()
@Ivonetaa Měě tedy když se mi udělal, tak to bolelo šíleně, ale zřejmě jsem potratila dvojčátko
.Mám už jedno těhotenství za sebou a to jsem žádný hematom neměla a břicho mě bolelo stejně jako teď. Spíš pobolívá břicho, jak se roztahuje děloha.
@Michaela25 JA bych klidne lezela, ale dr mi jen rekla klid, ale doma me nenechala. Ja teda taky potratila 2×, ale poprvé to bylo hodne brzo, ani jsem nestihla zajit na srdicko a odeslo to samo. Podruhe to ale bolelo, a musela jsem na revizi. Ted jsem vyplasena prave proto, ze uz to zazit nechci!!!
Proto ted zjišťuju, co a jak, abych dr na kontrole dyztak rekla, at mi da neschopenku. Pokud to ma alespoň malino zvýšit sanci na udrzeni…
@IvčaL Ivco, koukam, ze mas krasnyho mrnouska uz doma. Chlapecek, ze jo? Tak doufam, ze jim toho sourozence domu prineseme. Mam taky uz jedno dite, tak se to snasi o něco lip, nez kdyby to bylo u prvního… Ale stejne je to stres. JA bych i rada vlastne byla doma. Ale dobrovolne a ne kvůli tomuhle problemu. Do další kontroly asi nepreziju.
Jak často chodíš ty?
@Ivonetaa Mám chlapečka a je mu teprve 20 měsíců, takže je to s tím klidovým režimem trochu mazec, ale naštěstí rodina pomáhá, jak jen může. Jak máš ty staré dítko? Určitě to psychicky zvládám líp než u prvního, o kterého jsme se navíc dost dlouho snažili. Taky to nebylo úplně bez problémů a musela jsem taky hodně ležet. Mě to teď tak utíká, že si myslím, že za chvíli bude květen a ani nebudu vědět jak.Na kontroly chodím jednou za 14 dní, ale někdy neplánovaně zajdu do nemocnice, protože se objeví nějaké krvácení, tak to raději nepodceňuju, i když mi říkali, že to prostě k hematomu patří, ale raději mám přijít.
Práci bych asi neriskovala, nestálo by mi to za to a se synem jsem taky hned od začátku byla doma. Ještě se napracujeme dost
. Ale myslím, že pokud ti doktor nedal sám od sebe neschopenku, tak to asi nebude tak nutné, mě se neustále všichni ptali, jestli jí potřebuju.
Držím moc palce, ať je hematom na další kontrole už pryč a celé těhotenství si jen užíváš ![]()
Měla jsem také hematom a 8 týdnu jsem docela hodně krvácela. Už jsem si říkala, že tam ani není, ale mimi se udrželo a hematom pak pěkně přerostlo. A s tím klidovým režimem je to tak, že jsem měla doma 2 a 4 r děti, a snažila jsem se odpočívat, ale vařit a chodit ven jsem musela. jen jsem se vyhla luxování a těžším věcem.