Klidný Štědrý večer?

687
28.12.10 23:18

Klidný Štědrý večer?

Zdravím všechny,

čekala jsem,jestli se tu to téma neobjeví…Jaký jste měli Štědrý večer v rodinách s malými dětmi?

Mám dvě velké slečny /10,13/ a malého raracha /2,5/,který byl v době večeře už dost unavený = hyperaktivní,sotva jsem si kousla do ryby a musela jsem věnovat všechnu pozornost jemu,aby se aspoň ostatní najedli.
Pod stromeček jsme dárky doslova naházeli,protože už nebylo možné malého déle zdržet v kuchyni.
Hned z prvního dárku byl moc nadšený,ale pak s ním nadělal tolik hluku,že ostatní neměli šanci…Dala jsem ho tedy do vany a spát,zbytek dárků jsme si rozbalili v klidu,a na něj ty jeho počkaly do druhého dne.

Je mi jasné,že ostatní děti jeho věku taky asi nesedí způsobně u stolu a nečekají na zvoneček,ale přiznávám,že trochu mi to tu atmosféru narušilo-a to nemám velké nároky :-)

Tina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
105
28.12.10 23:24

Ahoj, tak já mám jenom jednoho raracha. Ale taky si občas myslím, že má na zadečku žihadlo. Nikde nevydrží chviličku sedět. Ale kupodivu u štědrovečerní večeře byl jak vyměněný. Celou večeři spokojeně seděl ve své židličce a papal. Je fakt, že na konci si začal přelévat pití z jedné skleničky do druhé, ale to už byl skoro na konci. Dárky si rozbalil všechny a dokonce pomáhel i mamince a tatínkovi, babičce i dědovi. Jo a jsou mu 2. Ale mi normálně chodíme spát kolem půl 9, a večeřeli jsem kolem 6. Tak měl i dost času si s hračkami pohrát. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
28.12.10 23:25

Pojem „klidný“ vnímá každý jinak. U nás klidný byl - to znamená, že se kluci nehádali, nebili, nekřičeli po sobě a chovali se v rámci normy … Že neumí mluvit potichu, mluví jeden přes druhého a mají tisíc požadavků už bereme jako běžný standard …
Co se týče času večeře - když byli mladší, klidně jsme „večeřeli“ už v 16 hod, aby na rozbalování dárků nebyli unavení a mohli si to užít.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
28.12.10 23:37

My jsme večeři hodně přizpůsobili klukům.mates s námi chvilku seděl,ale pak byl unavený tak jsem ho dala spát.kuba byl docela v klidu.ale byla to taková,řekla bych zrychlená večeře,aby se moc nenudil.z dárků ho nejvíc zaujalo kolo.vsechno ostatní šlo stranou.až budou větší,tak to bude jiné.chtěli jsme mit klid:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
29.12.10 00:01

tak u nás byl docela klidný štědrý večer,chtěli jsme večeřet dřív,ale stejně než se všechno nachystalo tak bylo půl sedmé a malej byl už dost unavený,ale seděl docela v pohoděs námi u stolu a papal s námi polívku,vydržel dlouho s námi u stolu.
U stromečku to bylo v pohodě,nejdřív dostal dárky jen malej,pomáhali jsme mu je rozbalovat,tak si chvíli hrál,prohlížel je…pak jsme ho vykoupali a šel do postýlky.Potom jsme si my v klidu rozbalili zbytek,aby jsme na to měli klídek a rozbalovali jsme asi do 22hod,pak jsme si pustili koledy a žádná televize nebyla,takže takhle si já představuji klidný štědrý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4834
29.12.10 00:12

Chtěla jsem je mít klidné,ale jak na potvoru nálada pod bod mrazu a malý mi špatně spal už den předem a přes den taky blbě.Dopadlo to tak,že přítel šel vozit kočár v pět večer,aby se trochu vyspal a my se v klidu najedli a pak s ním rozbalili dárky.Starší byl u táty,který je taky hyperaktivní a řešili jsme to tím,že jsme večeřeli opravdu s první hvězdičkou a můžu říct-napsat,že si to nemůžu vynachválit.V klidu večeře,pak nějaké tradice a rozdávání dárků a nakonec pohádka,kterou společně předem vybereme a na kterou se díváme.
Dítě není otrávené a je to nějak bez spěchu a stresu,jak se vše stihne,aby dítko vydrželo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4548
29.12.10 01:40

u nas deti taky unaveny, mysleli jsme, ze je aspon uvozime v aute, takze jeste v pozdni odpoledne jsme je sli „uspat“, nakonec se to nepovedlo a diky tomu „uspavani“ jsem byla ve skluzu s veceri, takze jsme jedli dost pozde. Syn neposedel a pobihal po celem dome, dcera se vrtela jak na trni, nejedli poradne ani jeden a klidna vecere to teda rozhodne nebyla. Takze se nam narusil i plan o tom,jak dostat darky pod stromecek, no nakonec jsem je po veceri oblekla a sli jsme ven hledat Jeziskovu hvezdu, zatimco tatka se musel „zdrzet na zachode“. Pak vtrhli pod stromecek a behem 20 minut byly vsechny darky rozbalene a jeste prikryte souvislou vrstvou baliciho papiru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
29.12.10 03:03

Klidný štědrý večer??? Letos to konečně po pár letech vypadalo, že bude klidný a bez honění. Toto zdání se lehce pozměnilo, když se mi sedmiletý syn asi ve dvě odpoledne poblinkal, potom dostal průjem a než jsme se dostali k večeři, tak blinkal každých deset minut :think: . Takže chudáček letos byl bez večeře. Ale při rozbalování dárků už byl fit a do rána byl OK. Což se nedá říct o mně - já protrpěla celou sobotu a manžel polovinu neděle :think: :lol: . A nebylo to z přejídání. Asi kolem nás přeletěl nějaký rychlý virus :think: :think: :think:

Takže zpět k večeři - synek polehával u nás na gauči a odbíhali jsme. Tříletá dcerka - obvykle jako torpédo - seděla spořádaně u stolu a dlabala naprosto v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
29.12.10 07:14

Ja jsem rada, ze jsme se letos nepohadali :-) a nebylo k tomu daleko.
Letos jsem mela hotovo den predem asi 80% ukonu a stejne jsme se honili az do vecera, pristi rok trvam na tom, ze se nepujde den predem spat, dokud nebude strom ozdobeny a kapr obaleny :-)
vanoce jsou pro deti
mame hnusny strom, barevny jak papousek a oveseny trasnema, ze vypada jako neco, co se vytahlo z kontejneru
kdyz vidim nejaky vkusny, zavidim, ale vim, cfo se libi detem a tak jsem ochotna „trpet“ :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5468
29.12.10 07:42

Nám to letos naštěstí vyšlo. Stromeček jsme ozdobili dopoledne i s prckem (22 měsíců), řekli jsme mu, že musíme ozdobit stromeček, aby Ježíšek věděl, že na něj čekáme. Máme jednoduchý, jen dřevěné a slaměné ozdoby a mašličky, mně se to nejvíc líbí a navíc jsme chtěli jedině nerozbitné věci :).
Po obědě šel spát, já jsem si obalila řízky a nandala cukroví na tácky (všechno ostatní jsme měli hotové den předem). Když se prcek vzbudil, nechali jsme ho chvíli rozkoukat, pak si s ním nažel hrál a já jysem usmažila řízky, najedli jsme se kolem 17h, abychom měli dlouhý večer a mohl si to užít. Salát (s jogurtem) mi tedy nejdl, ale měla jsem pro něj připravenou jeho milovanou polívku, tak spořádal celou misku, nechala jsem ho jíst samotného, takže mu to i dost dlouho trvalo a stihli jsme se najíst všichni :).
Rozbaloval svoje dárky, některé naše, dokonce vytřídil papír do krabice :lol: , hrál si, a když byl unavený, strčili jsme ho do vany, místo sprchy dostal sváteční koupel :lol: , a šel spát jen asi o půl hodiny pouzději než normálně. Obvykle chodí kolem půl 9.
Byla u nás ještě manželova babička, což byl drpbný stresující faktro, ale podařilo se mi důrazně jí vysvětlit, že tradice netradice, Vánoce u nás letos budou zásadně pro Ondru, takže pohoda :).

Ale chápu, že pro zakladetelku, která má i starší děti, je těžší všechno přizpůsobit tomu nejmladšímu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
29.12.10 08:06

přesně z tohoto důvodu u nás nosí Ježíšek dárky až ráno :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
29.12.10 08:16

No tak já mám dvě 2,5 leté, večeříme už ve 4 at nejsou děti unavené a užijí si hraček, holky chvíli vydržely ale pak už je to nebavilo, nakonec jsem je vytáhla ze židliček a my si večeři dojedli. Rozbalování dárků v pohodě, holky se teda vrhly na vše tak jsme museli hlídat co je jejich a co ne. Jelikož máme celkem 4 děti tak jsem trošku nevěděla koho dřív natočit a nebo komu pomáhat v rozbalování a sestavování. Ale dá se říct že to v rámci možností proběhlo v klidu :lol: Ono teda každý si klid představuje jinak ale hlavně že jsme tentokrát byli zdraví :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
29.12.10 08:32

My Štědrý den přizpůsobujeme režimu dětí… Tzn. „večeří“ se po jejich spaní po O - cca ve 4 hodiny. Pak jdeme ke stromečku, koupeme jako normálně cca 18.30, pak je uložíme a pak rozbalujeme dárky v klidu s manželem :-)
A jinak to u nás taky v klidu nebylo, jídle sice v pohodě, malá jedla krásně sama, Tobík taky (kapr jim chutnal), ale u stromkečku to byl neustálý chaos a tahání o hračky :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
29.12.10 09:17

Taky mám doma dvouapůlleťačku a taky jsme Štědrák přizpůsobili jí, tzn. večeře a rozbalování dárků tak, abysme to stihli do její večerky a nebyla ještě moc utahaná. To, že u večeře moc nevydržela sedět, je věc druhá :twisted: Ale nějak jsme to zvládli, i když pohodovou večeří to nazvat nemůžu :lol: Pak si rozbalila dárky a v její hodinu hezky vykoupat a spát :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
29.12.10 09:58

Já bych také řekla, že jediná možnost je večeřet dřív- my míváme každoročně naplánovanou večeři na půl pátou…takže jíme pravidelně kolem půl šesté:-)
Dospělí mají rybu, děti řízek nakrájený na kousky, aby mohly jíst samostatně. Letos měl kluk neštovice a všechno ho svědilo, tak byl u večeře protivný on, nechtěl jíst, kňoural a pak už s námi ani nechtěl sedět u stolu a šel si pustit koledy…což mě trochu mrzelo, ale co člověk nadělá. Čekala jsem, že bude zlobit spíš holka a ta do sebe ládovala v klidu řízek a byla spokojená. Pak jsme pouštěli lodičky ze skořápek, lili vosk do vody, rozkrajovali jablka a lámali oplatky a to se obě děti účastnily nadšeně. I zpívání koled bylo fajn…no a rozbalování dárků, to byl trochu fofr, nejvíc práce dalo to nějak kočírovat, oba se pak dostali do takového zápalu, že by nejraději rozbalili všechno, co jim přišlo pod ruku, ať už to bylo pro kohokoliv. Spát šli okolo půl desáté, ke konci už byli dost unavení a neobešlo se to bez řevu, protože si kluk představoval, že si s ním do půlnoci budu hrát s jeho novou vláčkodráhou…
Jako jo, bylo to hezké, ale loni to bylo hezčí, řekla bych. Letos nějak Vojta nebyl úplně ve formě, nejspíš kvůli těm neštovicím…holt nikdy to není tak, jak si člověk naplánuje:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová