Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, trochu nastíním situaci
4.4 jsem byla očkovaná první vakcínou na klíš. encefal. chtěla jsem jít hned za měsíc na druhou dávku, ale musela jsem užívat antibiotika, po kterých jsem čekala 14dní. Pak ale přišlo nachlazení, tak sjem nechtěla nic riskovat a chystala jsem se na očko tuto středu. Dneska jsem si vyndala klíště! Tak váhám a přemýtám si otázky, zda jít na očko nebo to pro letošek nechat plavat. Asi moc přemýšlí, ale kdyby bylo klíště infikované a já ještě dostala očkování asi by to nebyla dobrá kombinace…co myslíte vy? Jaké máte názory?? Nebo se najdou nějaké Dr, které by poradili? Díky!
No já bych se teda rozhodně zeptala doktora, jestli očkování doporučuje. Já se nechala očkovat taky letos, po šestinedělí a vycházelo to až na duben a květen. A doktorka mi řekla, že mě teda ještě naočkuje, ale musím jí slíbit, že mezi těma dávakama nechytnu nikde klíště. Jasně že se to nedá ovlivnit, ale asi to říkala proto, že by to asi nebylo nejvhodnější.
Taky si myslím, ž e je to klíště teď komlikace…zeptám se určitě, ale mám raději víc názorů. Díky.
Volala jsem na očkovací centrum a tam mi řekli, že mám počkat min dva týdny, to je ale fifty fifty do hranice tří měsíců od první dávky. Osobně jsem si myslela, že projevy nemoci se mohou objevit až do měsíce…pořád nevím! jak se rozhodnout…
A Dr, si ještě nevolala?? tak asi rada pro ostatní, že pokud chytnou klíště mezi očkováním, je asi nejlepší ho poslat na takovou tu kontrolu, jestli bylo nakažený.. pokud to teda netrvá 3 měsíce, než pošlou výsledky. Aby člověk věděl, jestli se může naočkovat další vakcínou.
No ale co v tvém případě?? Ptala ses jaké by to mělo následky? Pokud by ses nechala naočkovat a klíště něco mělo?? Jako jak velká je to komplikace?? Na základě toho bych se asi rozhodla, jak dál.
Teri, díky…zítra zajedem za DR a na vše se optám…měla jsem to v plánu, tak jsem ji nevolala.
Není zač, pak dej vědět, co říkala doktorka, samotnou mě to zajímá.
Teri, Dr mi doporučila v očkování nepokračovat. Je pravda, že mě tlačí čas, příští týden 4.7. by to byl hraniční termít tří měsíců kdy očkovat a Dr říkala, že se doporučuje čekat min. 30dní.
Je to těžký, vlastně ani nevím, co čekat. Flíček má prý 50%případů při borelioze a encefalitida se projevuje prvně jako nachlazení nebo chřipka. Tu podle mě každý přehlédne. Taky mě teď bolí v krku a jsem unavená…no nechám tomu volný průběh, nějak to dopadne. Díky Ti za reakce. Mějte se hezky.
Ahoj holky, už jsem to nevydržela a musím se vás zeptat, jestli jste některá prodělala boreliozu a encefalitidu na začátku těhotenství, a jak to dopadlo.Tohle téma už tu bylo, ale myslím, že mi nebudete nadávat.Jsem z toho tak vynervovaná, že už ani nespím.Mám týden před porodem a strašně to na mě dolíhá.