Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
já měla poprvé na začátku porodu šílenej průjem, takže nebyl potřeba. U klystýru se často stolice spíš naředí než dostane ven a při tlačení pak tlačíš i průjem…
ledňáček píše:
Ale pro mě to bylo téměř nejhorší na porodu. Dali mi ho asi pozdě, kdy už jsem byla hodně otevřená a já nevěděla, jestli se mi chce kadit a nebo tlačit ven mimčo. Chodila jsem pořád na záchod, tekla ze mě voda (ne plodová) a byla nešťastná.
Taky jsem měla ty pocity, nevěděla jsem co dřív!
![]()
Já jsem byla na vyvolání porodu a než jsem ze sebe klystýr dostala tak jsem měla šílené kontrakce a PA si myslela, že kecám a ono ne! Když se podívala tak už viděla hlavičku a na 2 zatlačení byla malá venku.
Karolínka se narodila cca 2 hodiny od vyvolání
![]()
kamiŠ píše:
Navíc, proč by se miminko mělo narodit do mých e-e?
Tak toto bych asi neřešila vůbec!!!
Ono se i po klystýru může stát, že nejsi úplně vyprázdněná a stejně tomu e-e neujdeš a neuděláš to schválně!
S Kubíkem jsem měla taky šíleně rychlý porod, ale nevedle se mu u mě ke konci moc dobře a „pustil do mě smolku“ takže jsem měla jeho e-e v sobě a taky to neudělal schválně!
Ahoj, já jsem měla taky klistýr a ve finále jsem za něj byl fakt ráda, bo když jsem tlačila, tak jsem měla čisté svědomí, že nepoletí i něco jiné, bezak jsem si učůrla
![]()
Jinak jsem určitě pro něj, sice máš co dělat, aby jsi na WC přes kontrakce doběhla, ale jak psaly holky, uvolní to dělohu, dítko má větší místo ![]()
K.
kamiŠ píše:
Yal, je prostředek na vyprázdnění. Vypije se lahvička a pak se pije už jen normální pití.
Já teda znám jen Yal, co se aplikuje rektálně - do konečníku. Co to bylo za přípravek, že jsi pila?
Hlasuji pro klystýr
nějak extra jsem to nevnímala,
jen ta hláška sestry „vydržte aspoň 10min.“ hi sotva sem se dobelhala na onu místnost a dloooouho nevylezla ![]()
A jak se tu píše, stejně tak jsem měla lepší pocit při tlačení, že nebudu tlačit něco jiného ( i když Dr. jsou na to zvyklý)
Martasaja-Asi se to jmenovalo teda hodně podobně. Už je to pár let… Myslela jsem, že je to to samé
Omlouvám se za mystifikaci ![]()
Veronika- no já to tak neřeším, třeba se ani nestihne
Ale bylo by mi příjemnější, kdybych ho stihla
Je jasný, že to není schválně a u porodu se to děje…
Ahoj, tak já taky neměla. Jak mi totiž rupla voda, chodila jsem několikrát na wc sama, jakoby to to tělo vědělo, že se má vyprázdnit. Chtěla bych ho jedině kvůli prohřátí, ale měla jsem pak vanu a ta byla opravdu nápomocná (a příjemnější
).
Takže jsem ho nakonec odmítla, sice se něco ven dostalo, ale ono se může dostat i po klystýru. A je fakt, že já měla s klystýrem zkušenost před operací a chytaly mě křeče do břicha, tak jsem si říkala, že mi kontrakce bohatě stačí ![]()
Ahoj, ja klystyr mela a uplne v pohode, nic hroznyho to neni.
Sama jsem se jeste ptala, co si PA mysli, ze je lepsi, jestli YAL nebo klystyr (nabizeli mi oboji) a z vlastni zkusenosti mi doporucila klasickej klystyr, pry ma lepsi ucinek, prohreje brisko a tim uvolni svaly a celkove porod podpori a urychli. Tak jsem souhlasila a rozhodne nelituju ![]()
Taky bych bez klystyru nerodila. Ta predstava, ze ze me leze i neco jinyho, nez jen dite, zvlaste kdyz mam u porodu partnera, se mi za prve hnusi a za druhe stoprocentne vim, ze bych se i nejak psychicky blokla a rodilo by se mi podstatne hur.
No on to každej ale snáší jinak. Každopádně klystýr je určitě lepší než Yal, o tom žádná.
Taky si myslím, že naopak má člověk počítat s tím, že možná půjde i něco jiného než jen dítě
, ale je to normální a není třeba se za to stydět nebo se tím trápit a blokovat si psychiku společenskýma tabu. Dopředu jsem si tohle říkala, abych se mohla soustředit jen na porod. Taky jsem na to upozornila manžela, aby se nelekl a nebyl moc zhnusen.
Já teda nevím, ale já měla v druhé době porodní tak šílený bolesti, že jsem měla snad i změněný vědomí, prostě tam už absolutně nebyl prostor myslet na blbosti… a ještě jednou - i po klystýru může jít ven stolice (málokdo vydrží mít vodu v sobě dost dlouho, aby se střevo opravdu vyčistilo. Zůstane tam bahýnko, který má pak samozřejmě jít ven při tlačení…
Jo jo, při těch výživných částech porodu na to už člověk nemyslí. Bloknout se můžeš ale i tak…když se budu dopředu děsit, že vytlačím bobana
![]()
Jinak ještě doplním, že já bych snad na wc ani nedošla, byla jsem ráda, že dolezu do té vany
.
suvik: tak to já ne
já si už jen přála, ať už je proboha venkuuuu!
Myslím to spíš, že když to člověk bere dopředu jako problém, není to fajn. Je lepší se s tím prostě smířit, jinak to stejně nejde, tak co, zdravotníci viděli už lecjaký věci a nějaká XY je jim v tomto směru ukradená a hlavně nebude žádná vyjímka.
Já se akorát dopředu omluvila PA, kdybych jí sprostě nadávala, ať si toho nevšímá (abych to měla vyřešený a neměla pocit, že se jí musím omlouvat
).
Ja jsem klistyr nemela, porod jsem mela velmi rychly a snadny. Pri porodu k zadne nehode nedoslo.