Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Kapi, já jsem jednoznačně pro. Můj porodník se mě ani neptal, jestli ho chce nebo ne a rovnou mě na něj poslal:-) Ale já ho chtěla i tak. Údajně po klystýru má mimi víc místa v těle a mělo by to porod i urychlit (tím, jak do tebe pouští „teplou vodu“). A neboj, není to tak hrozné
Doporučuju ale spít ten „nemocniční“, ne Yal. Ten jsem si dělala kvůli vyšetření střev a bylo mi řečeno, že uvolní ve střevech jen kousek, což byla pravda
no měla jsem klistýr! nic to není.. urychlí to porod, protože se to prohřeje.. tou teplou vodou.. myslím, že zbytečné se mu bránit.. ale jsou i nějaké tablety.. které se dají použít místo něho..ale to ti poradí holky.. nevím jak se to jmenuje..
U nás v porodnici se snad ani neřeší jestli ano nebo ne
![]()
Měla jsem ho u obou porodů, ale jestli doporučit nebo ne to je těžko - ono to není zrovna příjemná věc
![]()
Ještě se dává YAL, ale to by jsi musela přesně vědět kdy budeš rodit! Kdysi byl o tom článek v Mamince, zkus pohledat na jejich webu a určitě ten článek najdeš
![]()
Ja sem mela klystyr u obou porodu a naprosto v pohode, nic to neni. Proti tem kontrakcim v tu chvili fakt legrace ![]()
Měla jsem na vlastní žádost u dcerky (akorát mi sestřička musela třikrát říkat, že ještě ne, že je ještě brzo
) a u malého jsem hned při příchodu hlásila, že ho opravdu chci, automaticky by mi ho nedali, ovšem u něj se to nestihlo, protože porod šel rychleji než ten první. Prý to uvolní porodní cesty podobně jako když se naložíš do teplé vody, jedno prohřátí je z venku a druhé zevnitř. ![]()
Těžko soudit, zda to pomohlo ke snadnějšímu porodu, to bych musela ten samý porod prodělat dvakrát, srovnání holt není, ale každopádně plod deroucí se ven s sebou tlačí vše, co je ve střevech, takže i personálu musí být příjemnější, když má žena klystýr za sebou.
To byl můj druhý důvod ke klystýru.
No a taky jsem neměla Yal, ale „nemocniční“ klystýr a souhlasím s Jolynkou, oproti kontrakcím je to polechtání. ![]()
Měla jsem ho, asi kdybych vyloženě nechtěla, nedali by. Ale bylo potřeba popohnat kontrakce a taky jsem chtěla být na závěrečnou fázi prázdná
. Čekala jsem, že to bude horší, akorát jsem měla strach, že ho neudržím a po… jim to tam, ale v pohodě. Docela příjemě to prohřálo břicho. A taky PA říkala, že má mimi pak víc místa. Takže já su pro. Má to víc výhod než těch záporů.
Já ho neměla ani jednou…
Nikdo mi ho nenabídl a mě to v tu chvíli nějak nenapadlo ![]()
Při druhém by jsme to ani nestihli, byl to fofr. ![]()
Též jsem měla, akorát nevím, jestli mi nedali moc studenou, páč mi to dvakrát teplé nepřišlo… A porod to taky neuspíšilo, porodila jsem tak za 12 hodin po klystýru
Ale taky jsem ráda, že jsem se vyprázdnila, stačilo, že jsem si při tlačení učůrla ![]()
Yal je takový gel, kupuje se v lékárně, dáš si to sama v soukromí, čili nemusíš na nikoho špulit a je to bez hadice
Ale zas tě to tak neprohřeje (což mě se teda nestalo, ale normálně se to asi děje
) a trochu dýl to trvá než ten klystýr, to jsem měla pomalu co dělat abych doběhla
![]()
Já si mohla vybrat, jestli ho chci a řekla, že jo, protože všichni říkali, že to je na prohřátí a tak. Ale pro mě to bylo téměř nejhorší na porodu. Dali mi ho asi pozdě, kdy už jsem byla hodně otevřená a já nevěděla, jestli se mi chce kadit a nebo tlačit ven mimčo. Chodila jsem pořád na záchod, tekla ze mě voda (ne plodová) a byla nešťastná. Nakonec jsem se při tlačení stejně decentně po…
Měla jsem tedy překotný porod, tak možná proto to bylo tak.
Yal, je prostředek na vyprázdnění. Vypije se lahvička a pak se pije už jen normální pití.
Je to pěkně hnusný, měla jsme to kvůli vyšetření místo něčeho jinýho a vůbec to na mně nepůsobilo v tu dobu, co mělo. Takže jsem pak chodila na WC celou noc a ještě ráno. Stejně jsem pořádně vyprázdněná nebyla. A necítila se dobře, při tom vyšetření… Takže jsem šla příště zas do osvědčeného, 4 litrového jiného hnusu, který funguje jak má ![]()
Pro klystýr jsem jednoznačně. Sice jsme ho ještě neměla u porodu, ale… Jak píšou holky, prohřeej pěkně vevnitř. Navíc, proč by se miminko mělo narodit do mých e-e?
Nepříjemné, ale dá se to vydržet. Byla jsem za něho fakt ráda, měla jsem tak ,,čisté'' svědomí, že mužu naplno tlačit ![]()
Nedávno se mě známá zeptala, zda chci před porodem podstoupit klystýr. Musím se přiznat, že do té doby mě to ani nenapadlo
Ale teď o tom uvažuji. Prosím, jaký na to máte názor??