Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Klystýr jsem do porodu taky nezažila a docela jsem se ho i bála. Je to ale ta nejméně nepříjemná věc na celým porodu ![]()
Klystýr jsem měla …poprvé v životě…a nevadil mi, naopak jsem byla ráda…neměla jsem pak blbý pociot, jestli nevyjde ze mě něco více a opravdu se pak dá více soustředit na samotný porod.
Pokud budu rodit znova, určitě do něj půjdu…a je pravda, že pak 2-3 dny nemusíš na velkou… ![]()
Mě klystýr nestihli udělat - nějak si mě bohužel v nemocnici moc nevšímali (přestože jsem je o to 2× prosila, protože jsem cítila potřebu se vyprázdnit
) a když si mě už teda všimli, tak jsem už rodila ![]()
Příště budu neoblomnější a fakt budu na klystýru trvat.
Klystýr je rozhodně prospěšnej:
1/ Při vypuzovací fázi je to lepší mít střeva prázdný, protože tam má hlavička aspoň víc místa a nemusí před sebou vytlačovat ještě … ehm.
2/ Při samotným porodu mi museli co pár sekund utírat konečník, což byl hroznej pocit. Ale sestřičky byly OK, asi jsou na to zvyklí, nic ani nebylo cítit - jen ten dojem, že ti sedí u zadku sestra, jejíž jedinou náplní práce je brát stále další a další vatový tamponky namočený ve vodě a odchytávat to, co ti samovolně odchází z těla ven
to si člověk připadá fakt mizerně.
3/ PA nám na kurzu říkala, že je to i příjemný, protože břicho se ti tou TEPLOU (to je důležitý) vodou uvolní, na chvíli to může zmírnit bolesti a povolit svaly.
4/ A v neposlední řadě je klystýr duležitej i pro první dni po porodu, že pár dní trvá, než se ti ty střeva zaplní a potřebuješ na velkou. V mým případě jsem musela na velkou hned druhej den po porodu, což byl teda hodně silnej zážitek, protože jsem byla hodně šitá těsně kolem konečníku
I přes čípky a nahřívání teplou žínkou to byl porod č. 2 - myslela jsem, že si prorvu všechny stehy, slzy mi tekly jak hrachy … a pak i ty obavy ze zanesení infekce do nástřihu.
Tyhle 4 body jednoznačně říkají - klystýr neodmítej, vyžaduj ho (pokud bude dost času) a mysli při něm na to, co všechno by tě čekalo, kdybys ho nepodstoupila (viz můj případ).
Dělá se, odmítnout ho můžeš. Já ho chtěla, ikdyž jsem měla obavu. Kontrakce při něm teda síla,ale přežila jsem
a možná urychlil otevírání. V každém případě jsem se nestresovala z úniku stolice při tlačení. Vím že doktor je zvyklej, ale já ne a asi by mi to bránilo v pořádným tlačení… A navíc jsem uvítala i to, že jsem po šití 3 dny nemusela na velkou
Rozhodnuto, do klystýru jdu
Ať se děje co se děje, ehm teda snad to stihnu
A k tomu holení, jak tu někdo psal, jak se správně oholit? Já se teda normálně holím, ale s narůstajícím břichem je to čím dál horší. A přijde mi trochu trapné, se nechat holit až v porodnici, to se taky nemusí vůbec stihnout-holení a ještě klystýr. Já se z toho zblázním, tolik věcí a porod může přijít tak rychle
![]()
Já měla prostě jen trojúhelníček nahoře a bylo to ok. A jinak, co ti teď přijde trapné, nebo tak, to potom nebudeš řešit. Teda já to tak měla. Nikdy jsem nebyla v nemocnici, neuměla jsem si představit spoustu věcí, děsila jsem se vizit (doktor kontroloval šití přímo na pokoji)i společných sociálek… a nakonec to šlo v pohodě zvládnout.
Držím palce ![]()
Taky jsem klystýr měla a nebylo to nic hrozného. Všechno už ti tu napsali holky přede mnou. Jen jak se tu někdo zmínil o tom Yalu - rozhodně to není klystýr účinností stejný s tím, co ti udělají v nemocnici. Yal vyčistí opravdu jen kousek střeva, navíc pokud si ho děláš poprvé, nemusí se ti to úplně povést. Já si ho dělala před vyšetřením střev a opravdu se to nedá srovnat ![]()
Při prvním porodu bez klystýru (nebyl čas) při druhém ano a rozdíl teda nevidím. Snad jen že při druhém porodu, to po klystýru nabralo rychlost.
anonynnní píše:
Mě klystýr nestihli udělat - nějak si mě bohužel v nemocnici moc nevšímali (přestože jsem je o to 2× prosila, protože jsem cítila potřebu se vyprázdnit) a když si mě už teda všimli, tak jsem už rodila
Příště budu neoblomnější a fakt budu na klystýru trvat.
Klystýr je rozhodně prospěšnej:
1/ Při vypuzovací fázi je to lepší mít střeva prázdný, protože tam má hlavička aspoň víc místa a nemusí před sebou vytlačovat ještě … ehm.
2/ Při samotným porodu mi museli co pár sekund utírat konečník, což byl hroznej pocit. Ale sestřičky byly OK, asi jsou na to zvyklí, nic ani nebylo cítit - jen ten dojem, že ti sedí u zadku sestra, jejíž jedinou náplní práce je brát stále další a další vatový tamponky namočený ve vodě a odchytávat to, co ti samovolně odchází z těla vento si člověk připadá fakt mizerně.
3/ PA nám na kurzu říkala, že je to i příjemný, protože břicho se ti tou TEPLOU (to je důležitý) vodou uvolní, na chvíli to může zmírnit bolesti a povolit svaly.
4/ A v neposlední řadě je klystýr duležitej i pro první dni po porodu, že pár dní trvá, než se ti ty střeva zaplní a potřebuješ na velkou. V mým případě jsem musela na velkou hned druhej den po porodu, což byl teda hodně silnej zážitek, protože jsem byla hodně šitá těsně kolem konečníkuI přes čípky a nahřívání teplou žínkou to byl porod č. 2 - myslela jsem, že si prorvu všechny stehy, slzy mi tekly jak hrachy … a pak i ty obavy ze zanesení infekce do nástřihu.Tyhle 4 body jednoznačně říkají - klystýr neodmítej, vyžaduj ho (pokud bude dost času) a mysli při něm na to, co všechno by tě čekalo, kdybys ho nepodstoupila (viz můj případ).
A kde si rodila?? takovej pristup v porodnici, no tak tam bych už nepáchla!!
![]()
ahojky, rodila jsem před půl rokem a klystýr sem si nechat udělala a doporučuju … nejen že se uvolní cesty na porod, tak nemusíš mít stres, že pos… PA a taky miminko se rodí obličejem dolů, takže by bylo zapatlané až za ušima …
ahojky
já jsem rodila před 15ti měsíci v porodnici v Přerově, a klýstýr se dělá automaticky.
Taky jsem se toho bála, přímo děsila - ale přežít se to dá ![]()
Mě ho dělali v Náchodě,ale já to měla jako nejhorší zážitek
V největších bolestech mi ho teprve udělali.Jinak porod byl pohodička už pak ![]()
No jako kylstýr mi taky příjemnej nebyl. Kontrakce po 4 minutách,neudržela jsem to v sobě dýl jak pár minutek a letěla jsem na wc. Hlavně v tu dobu nikdo ještě netušil, že se během 2 hodin otevřu ze 2 na 9 prstů… Nálev mi sestra dala vlažnej, rozhodně mě teda neprohřál a nutilo mě to na tlačení. Dýchala jsem při tom jako pes a sestra nechápala, říkala si co šílim, když jsem teprve na 2 cm (při příjmu)… no jaksi za 45 minut od toho klystýru nestíhala volat doktory a rodilo se ![]()
Já sem si o něj řekla sama,přijde mi to fakt jako dobrá věc,protože při takovém namáhavém tlačení nikdy nevíš
Vůbec to nebolí a ani sem to necítila,pač už sem měla kontrakce po 2-3 minutách a nějakýmu klistýru sem nevěnovala pozornost.